Utazással kapcsolatos megfontolnivalók
2002/06/05 08:00
1336 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Egész évben arra készülünk, hogy vége legyen a tanításnak, és mehessünk nyaralni. Elképzeljük a jobbnál jobb, a szebbnél szebb helyeket, de az eszünkbe sem jut, hogy megbetegedhetünk. Nyaralás vagy utazás közben megbetegedni, hát, ez az egyik legborzasztóbb dolog a világon.

Egész évben arra készülünk, hogy vége legyen a tanításnak, és mehessünk nyaralni. Pár dolog, amit célszerű figyelembe venni:

 • Ha külfödre utazol, nézz utána, hogy nem kell-e beadatni valamilyen oltást. Vannak kötelező és ajánlott oltások. Az ajánlott oltások esetén te döntöd el, hogy beadatod-e vagy sem. Vedd figyelembe, hogy az oltás után belázasodhatsz, átmenetileg megbetegedhetsz, ezért ne az utazás előtti napon adasd be! Ha korábban túlesel az oltáson, akkor az utolsó napok kapkodását sem fogja megzavarni, hogy rosszul érzed magad.
 • Vannak olyan területek, ahol bizonyos gyógyszereket kell szedned, hogy védett legyél az ottani betegséggel szemben. Lehet, hogy ezeket a gyógyszereket már itthon el kell kezdened szedni, hogy a kellő védettség kialakuljon.
 • Ha normális körülmények közt, itthon is szedsz valamilyen gyógyszert, akkor számold ki, hogy elegendő gyógyszer áll-e a rendelkezésedre a vakáció egész időtartama alatt! Ha nincs elegendő, akkor fel kell íratni. Ne halaszd az utolsó pillanatra, hátha sokan lesznek az orvosnál, vagy az orvosod már nem rendel, vagy ő is nyaral, vagy nincs a gyógyszertárban a gyógyszer és meg kell rendelniük!
 • Gondold át, hogyan tudod biztosítani a gyógyszerek eltartási körülményeit! Az inzulinkészítményeket pl. hűtőben kell tartani, vagy némely kúpok megolvadhatnak, a kenőcsök is folyósabbak lesznek a nagy melegben.
 • Milyen gyógyszereket célszerű magaddal vinni?

  • Fájdalom- és lázcsillapítót: ne most próbálj ki valami új csodaszert, vidd magaddal a jól beváltat, ráérsz itthon kísérletezni! Ezt igaznak értem, mind a fejfájásra, fogfájásra, de akár a menstruációs fájdalmakra is. Mindenkinek más készítmény hatékony, főleg fájdalom ellen.
  • Hasmenés ellen: elég gyakori probléma, főleg nyáron a meleg, nem megfelelő higiénia, nem jó minőségű víz miatt. Ha hasmenésed lesz, a gyógyszer mellett, ne felejts el inni! Nagyon fontos, hogy sokat igyál, lehetőleg pl. valamilyen cukros teát, mert nyáron fokozottan fennáll a kiszáradás veszélye.
  • Leégés elleni krémek, spray-k: az egész pihenést elrontja, ha már az első napon leégsz. Próbáld meg elkerülni, ha mégsem sikerül, akkor nagyon jól fog jönni, ha kéznél van az ellenszer.
  • Napozó: megfelelő faktor kiválasztása nagyon fontos. Mindenki a saját bőrének megfelelőt használja! Ha ez mégsem megy, akkor mindenki ahhoz igazodjon, akinek a legnagyobb faktorú védelemre van szüksége!
  • Kötszerek, tapaszok: mindig történik valamilyen apró kis baleset, ahol használni kell őket. Nagyon praktikusak a vízálló készítmények. Ne felejtsd el cserélni a kötést, és tisztán tartani a sebet!
  • Sebfertőtlenítők: az előbbi részben leírtakhoz kapcsolódik.
  • Rovarcsípésekre is fel kell készülni. A szúnyogcsípést mindenki másképp bírja, ez egyéntől függő. A kullancs esetében már másképp kell viselkedni. Ha olyan helyen kirándulsz, ahol várható a kullancs támadás, akkor minden este vizsgáld át magad jó alaposan. A kullancsot 24 órán belül el kell távolítani! Vannak kullancs kiszedő csipeszek, melyeket erre a célrá terveztek. A kullancsot csipesszel kell kiszedni, kirántani, nem jó megoldás az olajban való megfullasztás, és az ehhez hasonló eljárások. Ajánlott a kirándolás előtt, a csípés előtt beoltatni magad, ezt a házi orvosodnál megteheted!

Egyelőre nagy vonalakban ennyi. Ha szeretnél összeállítani egy kis csomagot, amit magaddal viszel, akkor ehhez segítséget kapsz a gyógyszertárakban. Nyugodtan kérd, hogy segítsenek, szívesen adnak tanácsot. Jó nyaralást! Kívánom, hogy az itt leírtakra ne legyen szükséged!