Úti patika – kisebb és nagyobb kiruccanásokhoz
2014/06/25 15:53
1467 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Bárhová megyünk, mindenhol érhet bennünket meglepetés egy-egy kisebb-nagyobb rosszullét, betegség formájában. Gyógyszerek, kötszerek és egyéb praktikus kellékek utazáshoz, túrázáshoz!

patika

Kezdjük a gyógyszerekkel!

Hasmenés elleni szerek. Az utazó betegségnek is titulált hasmenés bizony nem véletlenül kapta ezt a nevet, amint más környezetbe kerülünk, más élelmiszereket fogyasztunk, könnyen kialakulhat. Természetesen a hasmenésnek számos oka lehet, ezek közé tartozik akár a súlyos fertőzés is. A modern (orvosi) felfogások szerint az "aminek ki kell jönnie, az jöjjön ki" elv érvényes, azonban a megpróbáltatások egy utazás során rendkívül kellemetlenek lehetnek. Ezért érdemes magunkkal vinni hasmenés elleni szert, amely gyakorlatilag lelassítja a béltraktus mozgását. Viszont ezzel bizony székletpangást idéz elő - emiatt döntenek úgy sokan inkább, hogyaminek ki kell jönnie...

Láz- és fájdalomcsillapítók. A lázcsillapítás szintén nem tartozik a "kezeljük azonnal gyógyszerrel" betegségcsoportba, azonban ez is kellemetlenné teheti a nyaralást, különösen nagy melegben. Szerencsére számos olyan gyógyszert kapni, melynek hatóanyaga láz- és fájdalomcsillapító is egyben. Hatóanyaguk paracetamol, acetil-szalicilsav vagy ibuprofén, érdemes (betegség esetén megfigyelni) melyikre reagál legjobban a szervezetünk. Fontos tudni, hogy a hatóanyagok kiválasztásánál figyelembe kell venni az életkort (testsúlyt) és néhány alapbetegséget, így kérjük ki orvos és/vagy gyógyszerész tanácsát.

Görcsoldók, allergia elleni szerek. Javasolt továbbá görcsoldó (főként menstruációs görcsre) és a hányingercsillapító. Nem javasolt ugyanakkor, mert teljesen felesleges a Ca-pezsgőtabletta, már régóta köztudott, hogy nincs hatása az allergiás reakciókra, helyette viszont vannak olyan gyógyszerek (termékreklám miatt nem említjük nevén), amely gyorsan csillapítja az allergiás reakciókat és recept nélkül kapható. Természetesen a túrára (vagy természetbe) indulók, ha ismert rovarcsípés-allergiájuk van, ruházzanak be (10-15 ezer Ft) valamilyen epinefrin származékba!

Egyéb dolgok. Mérlegeljük hely, súly, kedv, aggodalom függvényében a szem- és orrsprayket, a köhögéscsillapító és köptető készítményeket, akár a gyulladáscsökkentőt vagy bélflóra helyreállítót. A torok- és szájfertőtlenítő oldatok is hasznos szolgálatot tehetnek.

Kötszerek

Fertőtlenítő! A legfontosabb (és itt nem a bőrfertőtlenítőre gondolunk, hanem a sebfertőtlenítőre!). B betűs, kapható folyadék és kenőcs formájában is, közvetlenül belekerülhet a sebbe. Kötszerek közül a sebtapasz (lehetőleg vízálló) és a sebfedőlap, a sebkötözőpólya javasolt, ezekből is a jobb minőségű, nem az idejét múlt mull anyag. Legyen nálunk égési kötszer vagy zselé, ezekből már egészen kis kiszerelés is kapható. Apropó égés! Ne feledkezzünk meg a naptejről!

Egyéb praktikus kellékek

Csipesz. Hálás szolgálatot teljesít nemcsak a nem kívánatos szőrszálak eltávolításában, hanem a szálka, kullancs és minden egyéb bőrbe került idegen test esetén. Párosulhat mellé egy olló, kisolló, azon belül is körömvágásra alkalmas. Nincs kellemetlenebb a beszakadt, vagy rosszul levágott körömnél, ami eleinte nyom, szúr, majd fáj, begyullad. A naptejről már esett szó, a napszemüveg és az ajakír, utóbbiból is az UV-védős nagyon fontos. Számtalanszor írtuk már, hogy a bőr nap elleni védelméről szerencsére egyre gyakrabban gondoskodunk, de a szem és az ajkak védelméről kevésbé. Pedig fontos!

„Életmentő” lehet még egy kis piperetükör, varrótű és cérna.

Ha mindent összekészítettünk…

Tegyük egyetlen, jól zárható, könnyen hozzáférhető, teljesen vízálló táskába. Érdemes figyelni arra, hogy a csomagban lehetőleg ne nyomódjon össze!

Marsi Zoltán írása