Útvonalszerkesztés bemutatása
2014/01/06 08:00
1495 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az egyik új Google alkalmazás, a TourBuilder, lehetőséget ad arra, hogy térképpel és fényképekkel segített, látványos bemutatót tartsunk valódi és fiktív utazásainkról. Jó lehetőséget nyújt földrajz és történelemórákon, de más műveltségterületek tantárgyai is alkalmazhatják.

TourBuilder-Kezdőlap

Az alap: Google Föld (Google Earth)

Izgalmas alkalmazással ismerteti meg felhasználóit a Google. A TourBuilder alkalmazás segítségével komplex módon mutatathatjuk be a Földön bejárt útvonalainkat, mert nem csak a térképen való tájékozódás, hanem a képi világ és a szöveg is fontos.

Az alkalmazás alapja a Goggle Föld, tehát aki azt nem ismeri, érdemes előtte megismerkedni vele. A térképen való tájékozódás tehát alapfeltétel, illetve akinek ez nem, vagy nehézkesen megy, sokat gyakorolhat, miközben egy szép prezentációt készít el.

Lehetőségek a TourBuilder felületén

Ahhoz, hogy használni tudjuk a programot szükségünk lesz egy Google azonosítóra, ha ez nincsen, akkor érdemes csinálni egyet (ezt egyébként a program felajánlja).

A prezentáció elkészítéséhez három lényeges szempontot kell figyelembe venni: a) hol vannak azok a helyszínek, amiket meg szeretnénk mutatni; b) mit szeretnénk róluk írni, melyek a legfontosabb vagy legérdekesebb információk; c) melyek azok a képek, amelyeket fel szeretnénk tölteni a TourBuilderre.

A képernyő három nem egyenlő szélességű sávjából a legszélén egymás alatt diáink láthatóak, hasonlóan más prezentációs programhoz. A középső sávban a képek, illetve a hozzájuk tartozó szöveg, míg a jobb oldali szélső sávban, (Google Earth alapú navigációs felület) az általunk kijelölt útvonal látható.

TourBuilder-Afrika-csodái-részletek

Az elkészült alkotást megoszthatjuk másokkal, de természetesen publikussá is tehetjük. A navigációs felületet a prezentáció alatt, akkor tehetjük látványossá, ha a szerkesztésnél valóban ráközelítünk a bemutatandó objektumra és alkalmazzuk a Google Föld horizontális és vertikális mozgatási, fordulási lehetőségeit. Ha szépen dolgozunk, akkor egyik helyről a másikra egészen látványosan repít minket a program.

A bal oldali sáv el is tüntethető, a képek pedig nagyobb méretben is megtekinthetők, attól függően, hogy igényli-e ezt az előadás.

TourBuilder-Afrika-csodái

Témák, példák, ötletek

Mielőtt elkezdjük megszerkeszteni saját útvonalunkat érdemes előre végiggondolni, hány helyszínt szeretnénk bemutatni. Egy-egy helyszínhez tartozhat több kép is, javasolt azokat is előre kikeresni, továbbá a szöveget is előre megírni.

Földrajz órákon rendkívül széleskörű lehet a TourBuilder használata. Egy-egy kontinensnél például meg lehet mutatni híres épületeket, fontosabb városokat, híres tavakat, vízeséseket, folyókat, de lehet keresni jellegzetes éghajlati területeket, jellemző növények és állatok élőhelyeit, nemzeti parkokat, vadrezervátumokat. Rá lehet keresni különleges formakincsekre a Földön, vagy híresebb szigetekre, egy-egy cég leányvállalataira, offshore területekre, egy-egy termény útjára. Érdekes lehet híres utazók útvonalát végigkövetni és megmutatni a mai helyszíneket képeken.

Történelem órán lehet készíteni prezentációt a nagy földrajzi felfedezésekről, egy-egy hadjáratról, egy-egy híres ember életútjáról, utazásairól, népvándorlásokról, birodalmak terjeszkedéséről, stb. Magyar órán meg lehet mutatni egy-egy író vagy költő életének fontosabb állomásait, de ez bármilyen tudós vagy hírességre is igaz lehet, más órákon is.

Egyszóval a TourBuilder felhasználási lehetőségei szinte korlátlanok, mindenképp érdemes próbálkozni vele!

Fokváros-TourBuilder

Kapcsolódó linkek:

TourBuilder honlap 
Afrika csodálatos épületei (rövid bemutató) 
Namíbia

Barta Géza cikke