Üvegfestés
2001/01/26 08:00
3886 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Miért jó az üvegfestés? Mert pihentet, mint minden más hobbi. Változatosságot nyújt az egész napos munka, tanulás után. Az ember kiélheti alkotási vágyát, és még spórolhat is. Olcsó, személyes és szép meglepetés.

Változatosságot nyújt az egész napos munka, tanulás után. Az ember kiélheti alkotási vágyát, és még spórolhat is.

Hogy néz ki egy üvegkép?

Azzal a módszerrel, amelyet a következőkben ajánlani fogunk olyan képet festhetünk, amely hasonlít a főleg templomokban látható ólomüveg képekhez. A formák puzzleszerű, színes darabokból állnak össze.

Mi kell hozzá?

Természetesen üveg. Dolgozhatunk üveglapra, pohárra, tányérra illetve bármilyen tárgyra, amely átlátszó, tehát színtelen. Ez azért fontos, mert a festék színei így érvényesülnek a legjobban. Aztán kell még festék. Természetesen egy speciális fajta, melyet bármely művészellátóban - pl. Blaha Lujza tér, Nagymező utca - megkaphatunk. Szívem szerint a Vetro Color olasz márkát ajánlanám. Ebből a festékből egy 50 ml-es üveg körülbelül 500 forint. Ne ijesszen el senkit az ár! Egy ilyen üveg legalább fél évig tart, tehát nagyon kevés kell belőle egy kép megfestéséhez. A Vetro Color nagyon nagy színválasztékot kínál, de elég csak a három alapszínt (kék, sárga, piros) megvenni, ugyanis a festék nagyon jól keverhető, így bármilyen szín előállítható. Szükség van még kontúr festékre is. Ez egy sűrűbb festék, amellyel megrajzolhatjuk a kép vonalait. Tubusban árulják, nem folyik, úgyhogy könnyű vele dolgozni. Sűrűsége miatt egy-két milliméteres gátat képez, tehát a festék a vonalak által kialakított térben marad. A kontúrfestékből 20 ml 400 forint körüli áron kapható, és ebből is létezik sokféle szín. Természetesen ezek is sokáig kitartanak. Az első próbálkozásokhoz ezüst kontúrt érdemes venni, mert az minden más színhez szépen passzol.

Mit fessünk?

A legegyszerűbb üveglapra dolgozni, első alkalomra mindenképpen ezt ajánlanám. Üvegesek vállalnak méretre vágást (egy 17x17-es lap vágással együtt 100 forint), így juthatunk alapanyaghoz. Fogunk egy lapot és rárajzoljuk a kívánt mintát - ez lehet egy fa, virág, angyal, hal vagy bármilyen nonfiguratív ábra. A lapon megtervezhetjük a színeket is. Ha kész a terv, rátesszük az üveget és könnyűszerrel meghúzhatjuk a kontúrvonalakat. Ezután várni kell pár órát, amíg a festék megszilárdul, majd kezdhetjük az igazi festést, kiszínezést.

Ha pohárra akarunk dolgozni, akkor is lehet sablont készíteni. A papírlapot egyszerűen beleragasztjuk a pohárba. Mivel a poharak általában henger alakúak óvatosan kell őket festeni. Érdemes 6-8 órát is várni, hogy a kontúr maradéktalanul megszilárduljon. Ezután kezdhetjük a festést. Ha kitöltünk egy tartományt, a poharat úgy kell az oldalára fektetni, hogy a frissen elkészített rész legyen felfelé. Különben a festék szétfolyik, belefolyik más színekbe. Csak akkor lehet folytatni a munkát, ha a már kész részletek megszáradtak.

Mire figyeljünk még?!

Ha üveglapra dolgoztunk a kész műveket érdemes az ablakba akasztani, mert akkor a legszebbek, ha átsüt rajtuk a fény. Ez azt jelenti, hogy a lap minden oldalán rá kell hagyni 1-1 centimétert a keret számára. Ha viszont poharat készítettünk, akkor praktikus gyertyát illeszteni bele, mert nagyon szépen kivetíti a fény és a színeket a falra, az asztalra. Jó szórakozást!