Vadsí
2002/10/15 08:00
1208 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Száguldás porhóban


Úri sport volt a sízés éveken át, kedvtelésből űzték a gyönyörű téli tájban kialakított síparadicsomokban. Sok sportolót csábított a hegyekbe a meredek lejtők leküzdése, mióta Skandináviában egy síző nekivágott a mélységnek. De az izgalom egyre jobban háttérbe szorult, mert a síelés élvezete sokaknak nem volt több egyszerű látszatnál. Mostanság az extrémitás hódolóinak új generációja a lesiklás újfajta módozatának kialakításán fáradozik. A kialakított sípályák nyugodt sportolást kínáltak a rajongóknak. Régebben a síelést a sportszellem nevében űzték, napjainkban motoros szánkó, ratrakok (tereprendező eszközök), lágy, kellemes lejtésű sípályák, éttermek jellemzik.

Az alpesi sízés kialakulását követte a síliftek megépítése, amelyre a vadsízők nem támaszkodhatnak, hiszen őket helikopterrel, motoros szánkóval viszik fel a hegy tetejére. A mai extrém sízők is gyakran alkalmazzák hegymászó ismereteiket, hiszen így is feljuthatnak a csúcsra. Ehhez szükségük van hótalpra, hegymászószerelésre és lavina esetén használatos mentőeszközökre. Megnövelte a síterepek mennyiségét a két jármű (helikopter, motoros szánkó), hiszen így megközelíthetőek a legtávolabbi lejtők is, ezzel egyre nehezebb feladatok elé állnak. Nem ritkán 60 foknál is meredekebb "lankákon" próbálják ki magukat. A felszerelés (léc, cipő és kötés) színvonala hatalmas fejlődésen ment át, ezzel csökkentve a balesetek számát. Javult a lécek irányíthatósága, egyre nehezebb terepviszonyok között. Látva e sport népszerűségét a vadsízésre alkalmas sílifttel felszerelt helyeket is megemlítik szolgáltatásaik körében a legkedveltebb üdülők.

Azok körében terjed a vadsízés, akik kihívást látnak e sportágban. A jó bornak is kell cégér: ezt az extrém sportot is reklámozni kell. Nagy sikerű filmeket készítettek, amelyekben világklasszis sportolók szerepelnek, ennek köszönhetően egyre több síző "vadul". Hatalmasakat repülnek a levegőben, a legmagasabb szikláról ugranak, belevágnak a legmeredekebb lejtőbe is. Sajnos évről évre csak nő azoknak az önjelölt pályabajnokoknak a száma, akik életüket vesztik, egyszerűen azért, mert nincsenek képességeik tudatában. Csak a bátorságuk van meg, a technikai tudás hiányzik. Nem szabad utánozni a profikat, mert ők a legjobbak, mindig sikeresen landolnak. Akinek meghaladja a képességeit, megsérülhet, esetleg meghalhat. Előfordul azonban hogy egy profit is baj ér, mert nem tudja tökéletesen uralni a léceit.

A legkedveltebb "vad helyek" az Alpok, az észak-amerikai Sziklás-hegység és az új-zélandi Déli-Alpok. Évente több ezren látogatnak el ezekre a helyekre, hogy néhány kilométernyi szűz havat - minden sportkedvelő álmát - láthassanak. Minden évben az alaszkai Valdezben rendezik meg a vadsí-világbajnokságot. A versenyekre évről évre többen látogatnak el, ez persze nem csak az extrém sportolóknak, hanem a mesés tájnak is köszönhető. Akiknek nem voltak elég izgalmasak a megfelelően karbantartott, lágy esésű pályák, azokban megszűnt a hiány, már megfelelhetnek a legtechnikásabb meredekek kihívásának. Az extrém sízők meghatározó szerepet töltenek be a sísportban.