Vakbélgyulladás
2007/12/02 08:00
1315 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A bélrendszernél a légző rendszerhez hasonlóan a belek teljes hosszában találhatók nyirokszervek, -csomók és -vezetékek a bélfalakban és a gerinc mentén. A gyermekkori hasfájások egy része ebből ered: a szájon át bekerült kórokozók nem pusztultak el a gyomor emésztőnedvei által, hanem a nyirokrendszer távolította el őket, aminek a hasi nyirokcsomók duzzanata, fájdalma lehet a következménye.

vakbel

A fiataloknál már nem ez az elsődleges módja a kórokozók elpusztításának: a gyomorsósav csaknem sterillé teszi a továbbjutó táplálékot. Fontos nyirokszerv a bélrendszerben a vakbél tasakjából eredő féregnyúlvány, melynek gyulladását tévesen vakbélgyulladásnak nevezik. A betegség kialakulását több, bizonytalan tényező okozhatja, melyek közös vonása, hogy pangást idéznek elő a féregnyúlványban, akadályozzák nedváramlását. A tünetek részben helyiek (alhasi fájdalom jobb oldalon, főleg köhögésre, tüsszentésre), részben általánosak (levertség, láz, általános betegség tünetek).

A betegség megoldása: enyhe esetben helyi kezeléssel sikerülhet a gyulladást megszüntetni. A helyi kezelés lényege a gyulladt terület hűtése: "jegelése". Jéggel teli tömlőt helyeznek a féregnyúlvány fölé a hasfalra, és várnak, hogy levonuljon a gyulladás. Eleinte ez sikerülhet, de a gyulladás a hasüregben összenövésekhez vezethet, ami megnehezíti a későbbi műtétet. Ha "jegelésre" nem csökkennek a tünetek, és a panaszok hátterében egyértelműen megállapítható a betegség, műtéti megoldás válik szükségessé. Ezt altatásban végzik, de más érzéstelenítési formát is használhatnak: a belső szerveket, a bőrt, stb. ellátó idegek a gerincvelőbe futnak be, onnan jutnak az agyba, ahol a fájdalomingert feldolgozzuk. Nem szükségszerű tehát minden kisebb beavatkozásnál az agyat teljesen kikapcsolni - ez elég veszélyes is -, elegendő lehet néha, ha csak a gerincvelő megfelelő szintjében "vágjuk el" a fájdalominger útját. Ez a gerincűrbe a megfelelő magasságban beadott fájdalomcsillapító injekcióval történik a beavatkozás kisebb veszéllyel jár, mint a teljes altatás, és kisebb beavatkozásokhoz elegendő fájdalommentességet biztosít. A csípőcsont felső élével párhuzamosan a jobb alhasi részen kb. 10 cm-es bőrmetszés után a hasfal rétegeit szétválasztják, behatolnak a hasüregbe. Ott megkeresik a gyulladásban lévő féregnyúlványt (ez nem mindig egyszerű) és kiveszik, a helyén összevarrják a nyílást, majd az átvágott hasfali részeket, végül a bőrt. A hegesedés a hasüregben szintén összenövésekhez vezet, emiatt a későbbi műtétek esetleg műtéttechnikailag nehezebbek lehetnek. A műtéti metszés helye fájdalmas lesz egy kis ideig. Amikor a varratok kiszedése után (4-8 nap) hazaengedik az illetőt, még pihenésre van szüksége.