Válogass, hogy élhess!
2014/10/02 12:28
1831 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ma már itthon sem meglepő, hogy nagy színes kukákkal találkozunk az utcán. Szerencsére egyre többen ismerik föl az ügy jelentőségét, és csatlakoznak a szelektív hulladékgyűjtők népes táborához. Mire is jó ez?

szelektiv

Tisztán, laposan

A szelektív, vagyis szétválogató hulladékgyűjtés azért hasznos, mert általa egy csomó, alapvetően kidobásra ítélt hulladékot újra föl tudunk használni a későbbiekben is. Ez rendkívül fontos a fenntartható fejlődés szempontjából is.

Szerencsére az egész országunkat körülölelő, méltán népszerű, gazdaságilag megalapozott és közkedvelt rezsicsökkentési hullám ezt a szektort is elérte. Bár 2015. január 1-jétől minden háztartásban kötelező lesz a válogatás, az eddig megszokott rendszerrel szemben csak kétfelé hajigálunk: száraz és nedves szemétbe. (A bevezetés előtt erre még vissza fogunk térni.)

A fönnmaradó majdnem 3 hónapban azért még használjuk a régi rendszert! Talán nem is kell külön hangsúlyoznunk: minden esetben érvényesüljön tisztára mosva és a tapossa laposra vezérelve, hiszen így van igazán értelme a folyamatnak.

Az első három kuka minden olyan lakóházban megtalálható, ahol a közös képviselő/lakóközösség igényelte:

  • Kék kuka: papír (pl. újságpapír, kartondoboz, boríték – az italos dobozokat Budapesten ide kérik, vidéken általában a műanyagba: ezt bedobás előtt mindenképpen ellenőrizzük!)
  • Sárga kuka: műanyag (pl. PET-palackok, műanyag szatyrok – vidéken javarészt ide kérik az italos kartonokat is!)
  • Szürke kuka: fém (pl. alufólia, fém konzervdobozok)

Érdekesség, hogy 2011. június 9-e óta a műanyag- és a fémhulladékot együtt gyűjtjük a szelektív kukákban. A Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. eredeti célja ezzel az volt, hogy ne forgassák föl a kukákat egy kis alumínium reményében, mivel a közterületi műanyagos kukákat naponta elszállítják. Ezen kívül a kukák befogadó készsége is bővült, hiszen már bizonyára sokan tapasztaltátok, hogy sajnos a PET-palackok laposra taposása még nem mindenhol működik flottul.

A közterületi kukákon az alábbi grafikával igyekeztek tudatosítani az új módszert:

gyujtse-egyutt


A maradék két kuka közterületeken található meg:

  • Fehér kuka: fehér üveg (pl. szörpös, bébiételes, italos)
  • Zöld kuka: színes üveg (színes (zöld, barna, sárga) italos, parfümös, konzerves üveg)

Mi a helyzet azzal a szeméttel, ami ezeken kívül esik?

Természetesen azok se mind a kukában landoljanak, a vegyes, kommunális hulladék közt.

Létezik még:

  • szárazelem-gyűjtő (kihelyezve)
  • fénycsőgyűjtő (nagyobb áruházakban)
  • étolajgyűjtő (benzinkutakon)
  • hulladéksziget: ide kerülnek a műszaki hulladékok, és szinte minden olyan, amit máshol nem tudunk leadni
  • veszélyeshulladék-gyűjtés: ez kényelmesebb, mint a hulladéksziget, hiszen lomtalanításkor érkeznek begyűjtésre, az érintett körzet közelében állomásozva. Hátránya viszont, hogy egy évben csak egyszer, megadott időben vehetjük igénybe.

Mi a helyzet nálad? Te hogyan válogatsz?

Zwickl Éva cikke