Városi fuldoklás
2002/06/28 00:00
2179 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az autózás jelentősen megkönnyíti életünket, a gépjárművek elterjedése azonban magával hozta a légszennyezés fokozódását. A kőolajtermékek elégetésével működő motorok sokféle mérgezőanyagot juttatnak a levegőbe. A sűrűn lakott nagyvárosok lakóinak egészségét veszélyezteti leginkább a kipufogókból eredő szennyezés.

Több mint száz éve könnyíti az emberek közlekedését az autó. A mai kor embere számára állítólag nélkülözhetetlen közlekedési eszköz valóban jelentősen hozzájárult a távolságok lecsökkentéséhez. A modern, jól kiépített autópályákon száguldva néhány óra alatt óriási távolságokat lehet megtenni. A kényelemnek viszont ára van. Egyrészt az autó tulajdonosa fizet az üzemanyagért, másrészt van ennek a közlekedési formának egy mindenki számára drágán megfizetendő oldala, a kipufogógázok okozta légszennyezés. A személyautók és egyéb gépjárművek a kőolajból előállított különféle üzemanyagok (benzin, dízelolaj, kerozin) elégetéséből nyert energiával üzemelnek. Mint minden anyag égésének, a benzinnek és társainak van égésterméke. Ezt az égésterméket a kipufogókon keresztül a levegőbe juttatják a gépjárművek.

A környezetszennyezésnek ez a formája elsősorban a nagyvárosokban élő embereket sújtja. A kipufogócsöveken kén-, nitrogén- és szén-dioxid, tökéletlenül elégetett szénhidrogének, ólom és korom áramlik elképzelhetetlen mennyiségben a légkörbe. A magas házak szűk utcái akadályozzák a levegő szabad áramlását, ezért sok helyen ezek a gázok nagy koncentrációban vannak jelen a levegőben, amelyek ilyen mennyiségben mérgező hatásúak. Légzőszervi, keringési és nyálkahártya-betegségeket okoznak. A kén és a nitrogén oxidjai a napsugárzás révén ózont hoznak létre, ami izgatja a szemet, a bőrt és az emberi szervezet védelmét ellátó immunrendszerre is zavaró hatással van.

A levegő kén-dioxid tartalmát tekintve Budapest a világ legszennyezettebb városai közé tartozik (4,34 mg/köbméter) a nitrogén-oxid tartalom pedig a Los Angeleséihez hasonlítható. A városok levegőjenek ilyenformán történő szennyezése az idős embereket és a gyerekeket érinti a leginkább. Különösen veszélyeztettek a gyermekkocsiban lévő kicsik, mivel a légszennyezés abban a magasságban a legkoncentráltabb, amiben ők vannak. A fejlődés, az életszínvonal növekedése következtében egyre több ember engedheti meg magának az autózás luxusát, tehát az autót minél több embernek és levegőszennyezést mindannyiunknak esete áll fenn.

Eme civilizációs csapás elleni küzdelem már elkezdődött. A katalizátoros járművek üzemanyaga az ólommentes benzin, mivel a katalizátor használata miatt csökken az oxidok, valamint a tökéletlen égésből eredő gázok kibocsátása, ez környezetbarát megoldásnak tekinthető. Ma már csak katalizátorral felszerelt kocsikat lehet eladni, a kétütemű járművek kiszorulása a forgalomból is örvendetes fejlemény ez ügyben. A nagy olajtársaságok hatalmas kutatásokba kezdtek, hogy egyre környezetkímélőbb üzemanyagokat fejlesszenek ki.

Fontos a településeket elkerülő utak építése, mivel a nagy átmenő forgalom, főleg a kamionok, teherautók révén jelentősen szennyezik a falvak, városok levegőjét. Az államnak támogatnia, szorgalmaznia kellene a városi tömegközlekedés és a vasút fejlesztését, hogy minél több ember hagyja otthon autóját, és kevesebb kamion legyen az utakon. Ezzel csökkentve az életünket megmérgező, üvegházhatású kipufogógázok mennyiségét a levegőnkben.