Magassága 30-80 cm magas, érdes szára átellenesen elágazó. Alsó levelei nyelesek, 4-6 cm közöttiek, a felsők kisebbek, ülők általában ép szélűek. A levéllemez szárnyasan szeldelt vagy háromhasábú, bevagdalt, csipkés szélű szeletekkel, hosszabb csúcskaréjjal. Július-augusztusban virágzó lilás színű, apró virágai (3-5 mm-es) füzérben nyílnak, hengeresek, mik makkos termést hoznak.
Felhasznált részei
Virágos hajtását már az ókorban gyógynövényként ismerték, a középkorban pedig fűszernövényként és saláták készítésére is felhasználták. Szárított majd porrá tört gyökerével savanyúságot lehetett tartósítani, friss, fiatal hajtásaiból pedig ízletes saláta készíthető.
Alkalmazásai
A vasfűből készült kivonatokat belsőleg idegi kimerültségben, légutak hurutos állapotaiban, fájdalmas, rendszertelen és fejfájással kísért menstruáció esetén, továbbá sárgaság, epehólyag-gyulladás és epekőbántalom esetén javasolják. A vasfűből készült főzeteket, kivonatokat bőrfertőzések, sebek, aranyér, valamint zúzódások okozta fájdalmak enyhítésére használják. Remek gyulladáscsökkentő izületi gyulladások és bőrgyulladás esetén, jól csillapítja a fájdalmat migrén, fogfájás, izületi gyulladás fennállásakor, nyugtató hatással is rendelkezik, ezért használják idegkimerültség, elesettség esetén, de kifejti hatását gyomor- epe- és májbántalmak ellen is. A vasfű a gennyes sebek, körömágygyulladás kiváló ellenszere, de a magas vérnyomás ellen, és sópótló fűszerként is hatásos.
Háziasszonyok használhatják levesek, köretek, káposztából vagy tökből készült ételek és saláták ízesítőjeként is. A savanyúságoknak kellemes aromát ad, a szárított majd elporított gyökerével fűszerezett savanyú uborka kemény marad. Különösen alkalmas a sószegény diétás ételek fűszerezésére. Friss, fiatal hajtásaiból ízletes salátát lehet készíteni.
Ajánlott napi adag
4-6 gramm, valamint az azzal egyenértékű kivonat ajánlatos.
Figyelmeztetés
Mivel méhtonizáló és szülést elősegítő hatással rendelkezik, alkalmazása a várandósság ideje alatt nem javasolt. A vasfű túladagolása idegbénulást okozhat.