Vasporral küzdenének a klímaváltozás ellen
Varga Gábor
2007/12/02 11:05
1152 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Száz tonna porlasztott vasércet készül a Csendes-óceánba zúdítani egy kaliforniai vállalat, hogy bebizonyítsa: a vastól jobban szaporodnak a szén-dioxidot megkötő planktonok és algák. A Greenpeace kutatási igazgatója szerint az egész ügyből jól látszik, hogy mekkora a pánik a klímaváltozás miatt.

Az oceanográfusok körében "vasdúsítás" vagy "vasveteményezés" néven ismert elmélet szerint a vas igazi vitamin a planktonok és algák számára. Nem is kell mást tenni, csak alaposan megszórni az óceán felszínét vasporral, és elszaporodnak a mikroszkopikus élőlények, ami azért jó, mert kiszívják a szén-dioxidot a légkörből.

A 25 éve keletkezett teória annak idején szinte köznevetség tárgya volt, ennek ellenére még mindig erősen tartja magát. A vaspordúsítás a Planktos Corp. nevű kaliforniai cég szerint egyenesen csodafegyver lehet a klímaváltozás elleni harcban. Most 50-100 tonna vasport készülnek önteni a Csendes-óceán vizébe a Galápagos-szigetektől nyugatra, 50-100 kilométer sugarú területen. Weatherbird II nevű hajójuk már fel is szedte a horgonyt, és útban van a kísérlet terület felé.

A vállalat az emissziós kvótakereskedelembe akar beszállni. A remények szerint a vaspordúsítás révén megkötött széndioxid-mennyiség nagy haszonnal értékesíthető a kvótapiacon, ahol kibocsátási jogokkal kereskednek a szereplők. A vállalat így meggazdagodik, közben pedig "akár meg is menthetjük a bolygót a fosszilis üzemanyagok pusztításától" - nyilatkozott Russ George, a cég vezérigazgatója. Az akciót a legnagyobb titokban készítették elő, és nem is árulnak el pontos részleteket, mert tartanak a "radikális környezetvédő csoportoktól" - mondta George.

Oceanográfusok és környezetvédők szerint a vállalkozás veszélyes. Egyebek mellett azért, mert egyáltalán nem bizonyított, hogy a planktonok, algák biztonságosan és hosszú távon képesek megkötni a szén-dioxidot. Még az is előfordulhat, hogy a vassal megszórt állomány más, még veszélyesebb üvegházhatású gázokat termel. "Sok tudós úgy véli, hogy először meg kell állapítani a tényeket, majd levezetni belőlük a következtetéseket, néhány laikus pedig úgy gondolja, hogy ha anyagi haszonnal kecsegtet egy eljárás, akkor azonnal ki kell próbálni" - mondta Kenneth Coale kaliforniai oceanográfus, a vasdúsítás-elmélet szakértője. A Planktos véleménye szerint "csupán a részvényeseket akarja elkápráztatni."

A viták ellenére még a szkeptikusok is elismerik, hogy valamit tenni kell a globális felmelegedés ellen, és a kibocsátás visszafogása önmagában nem elég. Kert Davies, a Greenpeace kutatási igazgatója szerint "az egész ügyből jól látszik, hogy mekkora a pánik a klímaváltozás miatt, és az emberiség megmentője lehet, aki gyors megoldást talál a problémára." - olvasható a greenfo.hu oldalon.