Védekezz a HPV ellen!
2013/07/11 13:52
1758 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A Humán Papillóma Vírus az egyik leggyakoribb nemi úton terjedő betegség, mely komoly odafigyelést érdemel az első szexuális együttléttől kezdődően.

hpv-16-genom A HPV 16 genomja

Mi az a HPV?

A Humán Papillóma Vírus a DNS vírusok csoportjába tartozik, azaz örökítőanyaga a legtöbb élőlényhez hasonlóan DNS, szemben a vírusok másik nagy csoportjával, melyeknél az örökítőanyag RNS. A HPV-nek több mint száz variánsa ismert, közös jellemzőjük, hogy szemölcsöket képeznek. A szervezet hámsejtjeiben szaporodnak, a hámsejteket korlátlan osztódásra serkentik, így jó- vagy rosszindulatú daganatot kialakítva.

Milyen szerveket támadhat meg?

A vírus valamennyi hámréteggel borított testfelületet megtámadhat, így a szájüreget, a nemi szervek külső és belső felszínét és a végbél hámsejtjeit is. Néhány variáns specifitást mutat, azaz csak bizonyos szerveknél okoz elváltozást.

Hogyan terjed a vírus?

A kórokozók testfelületek érintkezésével, kézzel, de akár fertőzött használati tárgyakkal is átvihetőek. Fontos tudnivaló, hogy a gumióvszer sem nyújt 100%-os védelmet ellene! A HPV a sérült hámfelületeken keresztül jut a szervezetbe, azonban egy aprócska, észre sem vehető sérülés is elegendő számára. Ilyen apró hámsérülések szinte mindig előfordulnak szexuális érintkezés, nemi szervek borotválása, sőt akár egy dörzsölést okozó fehérnemű által is.

Milyen tünetei vannak a fertőzésnek?

Sajnos, a HPV nem okoz tüneteket, amikor már tünetek jelentkeznek, akkor a vírusszám, illetve a sejtburjánzás mértéke általában jelentős mértékű. Leggyakrabban szemölcsök formájában jelentkezik a bőrfelületen vagy a külső nemi szerveken. A végbél, a hüvely és a szájüreg fertőzései esetén azonban ezeket nem könnyű észrevenni, csupán a rendszeres szűrővizsgálatok segíthetnek a felismerésben. HPV gyanúra adhat okot a hüvelyi gyulladás, folyás, alhasi fájdalmak.

Hogyan kezelhető?

A HPV fertőzés nem gyógyítható, azaz a vírust nem lehet eltüntetni a szervezetből. A vírus okozta sejtburjánzás eltávolítására többféle megoldás létezik, általában sebészeti kimetszést alkalmaznak. Előrehaladott állapotban sajnos az érintett szerv (pl. méh) teljes eltávolítása is indokolt lehet.

HPV és a rák

Évente kb. 500 nőt veszítünk el méhnyak- vagy hüvelyrák következtében, az esetek többségében a HPV fertőzés kimutatható az érintettekben. A péniszrákos esetek kb. 40%-ban, a szájüregi rákok esetén szintén hasonló arányban mutatható ki a kórokozó. A végbél, laphám eredetű daganatainál 90%-os a HPV előfordulása a páciensekben.

Hogyan előzhető meg a HPV fertőzés?

Az egyetlen megoldás a teljes szexuális megtartóztatás, illetve a közös használati tárgyak mellőzése jelentheti. Ebből is látszik, hogy az első szexuális együttléttől kezdődően a kockázat folyamatosan növekszik. Nagyobb a rizikótényező természetesen azokban az esetekben, mikor a partnernek már több szexuális kapcsolata volt.

Mire jó a HPV oltás?

A HPV oltást az első szexuális együttlét előtt érdemes beadatni, ugyan is jelen ismereteink szerint a legnagyobb biztonságot ez adja. Fontos azonban tudni, hogy az említett több mint száz variáns közül csupán néhány ellen véd, azaz a többség ellen nem! Mindezek ellenére bizonyos, hogy növeli a védelmi hatékonyságot. Fontos tudnivaló, hogy a HPV oltást fiúknak is javasolják! Mindkét nemnél a 10-14 év közötti időszakban tanácsolják a három oltásból álló immunizálást.

Járjunk szűrővizsgálatokra!

A külső nemi szervek önvizsgálata mindkét nem számára havonta indokolt. Hölgyek esetében évente ajánlott méhnyakrák szűrésre járni - már 18 éves kortól -, ahol a méhnyakrákszűrés mellett kérhetünk HPV tesztet is. Ennek ára 8-10 ezer Ft. A teszt során nemcsak azt tudják kimutatni, hogy fertőzöttek vagyunk-e, hanem azt is, hogy melyik variánssal. Ez azért fontos, mert vannak alacsony, közepes és magas rizikófaktorú variánsok, utóbbiak okoznak a legnagyobb eséllyel rosszindulatú elváltozást. Az urak urológiai vizsgálat során kérhetnek HPV szűrés, fent említett összegért. Partnerváltás esetén indokolt lehet a HPV szűrés.

További érdekes oldalak

Marsi Zoltán cikke