A vegánok mindenféle állati eredetű terméket, elutasítanak, így nem fogyasztanak tejet, tojást sem. A legszélsőségesebb követői mézet sem fogyasztanak. A reformtáplálkozást követők között egyre több az olyan ember, aki környezetvédelmi okokból kerüli a húsfogyasztását, tisztában van azzal a ténnyel, hogy a húselőállítás rengeteg üvegházhatású gázt bocsát ki (többek közt a szállításra gondolva), továbbá jelentős mennyiségű vegyszert és állati mellékterméket juttat a talajba. Ez persze sok vitára adhat okot, hisz a növénytermesztés is számtalan környezeti terheléssel jár, azonban kétségkívül úgy tűnik, az állattenyésztés és feldolgozás lényegesen meghaladja azt.
Milyen érvek szólnak a húsfogyasztás ellen?
A már korábban említett állatok iránti tisztelet és sajnálat, továbbá a húsipar környezeti terhelése mellett, gyakran kerül elő az állattenyésztés alkalmazott számos antibiotikum és egyéb gyógyszer kerülése, mely felhalmozódik a tenyészállatok húsaiban. Olykor megemlítik a felhalmozott stressz hormonokat, míg mások a táplálásuk során bevitt káros anyagoktól félnek. Az sem mellékes tényező, hogy a vezető halálok, a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásában is jelentős szerepe van a túlzott zsírfogyasztásnak, bár megemlítendő, hogy egyre inkább a finomított szénhidrátok számítanak a főbűnösnek.
Milyen érvek szólnak mellette?
Ha csak a húsfogyasztásra koncentrálunk, akkor talán az ún. esszenciális aminosavak és a vas említendő. Szervezetünk nélkülözhetetlen alkotói a fehérjék, melyek aminosavakból épülnek fel. A fehérjék fontos szerepet töltenek be életműködésünk minden területén, szabályozzák a sejtműködést, számos hormon és enzim építőkövei, fehérjékből épülnek fel az izmok és a hajszálak (többek közt). A fehérjék felépítésében résztvevő húszféle (22) aminosav közül nem mindegyiket tudja szervezetünk előállítani (esszenciális aminosavak), sőt a növényi szervezetekben sem találhatók meg (vagy csak nagyon kevésben), így kénytelenek vagyunk állati eredetű táplálékforrásból felvenni azokat.
A vas tekintetében ugyan számos növény jelentős mennyiségű vasat tartalmaz, azonban ez ún. kötött vas, azaz szervezetünk lényegesen nehezebben tudja hasznosítani, mint a húsfélékben lévő vasat. Ha szélesebb körben nézzük az állati eredetű táplálékok fogyasztását a tejtermékek érdemelnek még különös figyelmet, hisz ezek kalciumtartalma a növényi táplálkozás során csak igen nehezen pótolható.
Lehetnek-e további veszélyei, ha csak növényi táplálékot fogyasztunk?
Igen. A vitaminok közül a B12-vitamin nem vehető fel növényekből, továbbá a túl sok rostfogyasztás nehezítheti a vasfelvételt. Ügyelni kell a túlzott teabevitelre is!
Akkor a növényi alapú táplálkozás veszélyes?
Nem, azonban nagyon komoly odafigyelést igényel. Jelenleg nem ismerünk egyetlen olyan betegséget sem, amely nem tenné lehetővé a húsfogyasztást és hangsúlyoznunk kell, hogy az állati termékek fogyasztásának kerülése súlyos hiánytüneteket és ebből adódóan betegségeket okozhat. A vegetáriánus étrendet választóknak nagyon oda kell figyelniük a változatos étkezésekre, továbbá félévente érdemes bizonyos hiánytüneteket célirányosan vizsgáltatniuk. Hölgyek esetében a kalcium és vashiány komoly problémákat okozhat, előbbi a csontritkulás mértékét fokozhatja, míg utóbbi a menstruációs vérveszteség helyreállítását gátolhatja.
Mi a helyzet a többi szélsőséges étkezési szokással?
Veszélyesek, nagyon veszélyesek! A természet- és orvostudomány kifejezetten károsnak tartja az egyes tápanyagforrások teljes mértékű kerülését (szénhidrát, zsír, fehérje). Ugyancsak veszélyesek (és egyben teljesen értelmetlenek) a különböző méregtelenítési kúrák, nem beszélve a számtalan, valótlan és olykor veszélyes méregtelenítő készítményekről, illetve csodatévő táplálékkiegészítő termékekről.
Egyszerűsített tanácsok
Ha szeretnénk néhány gondolatban összefoglalni a legmodernebb táplálkozási irányelveket, akkor azok a következőképpen hangzanak:
- minimum 40 dkg, háromféle színű zöldség (gyümölcs)
- fehér, soványhúsok legalább heti 3 alkalommal
- tej, tejtermék naponta
- kerüljük az édességeket, finomított szénhidrátokat (max. heti egy alkalom)
- kerüljük a zsíros és vörös húsokat (max. heti egy alkalom)
- teljesen iktassuk ki a szénsavas és cukrozott italokat
Marsi Zoltán írása