Vegyszeres helyett együnk természeteset
Varga Gábor
2007/12/02 08:00
824 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az ember környezetében fellelhető százezernyi vegyi anyag együttes hatása szervezetünkre nem ismert. A mesterséges anyagok sajnos szinte minden kapható élelmiszerben is ott vannak. Egy brit kormány által végzett felmérés szerint azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyeket műtrágya vagy más mesterséges szerek alkalmazása nélkül állítottak elő, 40 százalékkal több tápanyagot tartalmaznak.

A XXI. század vegyiparának talán legjelentősebb termékei az élelmiszer-adalékanyagok. Az étkezésenként elfogyasztott mesterséges anyagokat közvetlen egészségügyi hatásuk szempontjából természetesen gondosan kivizsgálják, így az általuk okozott akut mérgezések száma viszonylag alacsony. Az élelmiszerekkel szervezetünkbe jutó káros anyagok valódi veszélyessége ezért nem igazolható az élelmiszermérgezési statisztikák alapján. A rövid lefolyású tünetek helyett, a többféle vegyi anyagnak hosszabb távon kitett szervezetben a krónikus betegségek (például rák, allergia) kialakulására való hajlam fölerősödhet. Az ember környezetében fellelhető százezernyi vegyi anyag együttes hatása szervezetünkre teljesen felbecsülhetetlen. Hazánkban a rendszerváltást követően került előtérbe az élelmiszerekben található vegyi anyagok kérdése, feltehetően az élelmiszer okozta megbetegedések számának gyors növekedése miatt. A termékekbe juttatott adalékanyagok szigorú vizsgálatok után kerülhetnek fel arra a listára, amit 1956 óta az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezetének (FAO) és Egészségügyi Világszervezetének (WHO) az élelmiszeradalékokkal foglalkozó szakértői bizottsága évente elfogad. A szigorú szabályozás ellenére gyakran hallani az egyes anyagok egészséget károsító hatásáról.

A brit kormány csaknem 12 millió fontot, azaz 4,5 milliárd forintnak megfelelő összeget költött egy felmérésre, amely szerint azok a zöldségek és gyümölcsök, amelyeket műtrágya vagy más mesterséges szerek alkalmazása nélkül állítottak elő, 40 százalékkal több tápanyagot tartalmaznak. A biotejben pedig 80 százalékkal több antioxidáns van, amely igen hatásos a daganatok és más betegségek megelőzésére.

A mesterséges anyagok felhasználása nélkül előállított élelmiszerek vasban és cinkben is gazdagabbak, olyan ásványi anyagokban, amelyek sokak étrendjéből hiányzik. A kutatás egyik készítője szerint a bioélelmiszerek fogyasztása olyan előnyt jelent a szervezet számára, mint ha valaki megemelné a napi zöldség- és gyümölcsfogyasztását. A táplálkozáskutatók napi háromszori zöldség- vagy gyümölcsfogyasztást ajánlanak, a mostani kutatás szerint viszont, ha valaki biozöldségekből eszik ennyit, az tápanyag és antioxidáns szempontjából olyan, mint ha négy adagot enne a vegyszerekkel termesztett növényekből. Az eredmények hatására elcsitulhatnak azok az érvek, amelyek a bioélelmiszerek egészségesebb voltát vonták kétségbe.