Vesekő
2002/08/22 08:00
1260 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A vesekő kialakulása gyakorinak számít. A lakosság 1-3%-át érinti. A fejlett országokban inkább a vesében, míg a fejlődő országokban a húgyhólyagban képződnek kövek. A kő kialakulhat csak az egyik oldalon, vagy mindkét oldalon is.

Mi a vesekő?

A vizeletben található egyes ásványi anyagok kikristályosodása.

Mi okozhatja?

  • A vizelet ásványi anyagtartalma megnő, és így a vizelet bizonyos anyagokra nézve túltelített lesz, és megindul a kikristályosodás. A vizelet ásványi anyagtartalmának növekedését okozhatja köszvény, vagy hormonháztartási probléma.
  • A kő kialakulásában szerepet játszhatnak bizonyos fertőzések is. Az esélyt megnöveli, ha a fertőzés még a vizelet elvezetését is meggátolja.
  • Ha nem iszunk eleget. Naponta kb. 1,5-2 l folyadékot kell elfogyasztani, ha az ember ülő munkát végez, itt elsősorban ásványvízre gondolok, nem pedig napi két liter üdítőre.
  • Tartós fekvés is elősegíti a vesekő létrejöttét.

A kialakult kövek lehet, hogy sokáig észrevétlenek maradnak. Nagyságuk változó. Vannak olyan esetek, mikor a kövek, még a nagyobbak is, tünetmentesek. Problémát egyrészt akkor okoznak, ha a vesében a vizelet pangását idézik elő, és ezzel, valamint a méretük következtében károsítják a vese szövetállományát, másrészt akkor, ha elmozdulnak a helyükről. Ilyenkor jön létre általában a vesekőroham.

Tünetek

  • Türhetetlen, kínzó fájdalom, ami a deréktájról indul, és kisugározódhat egészen a nemi szervekig.
  • Vizelési inger, hányinger és hányás.
  • Az elmozduló kő megsérti a húgyutak falát, ami azt eredményezheti, hogy véres lesz a vizelet.
  • A beteg izzad, sápadt, nincs olyan testhelyzet, mely segítene rajta.

A beteg a görcsös fájdalom ellen fájdalomcsillapítót kap. Ezután mozgás és bő folyadékbevitel javalt. Ha sikerült " megszülni" a követ, akkor a kő anyagát meghatározzák, azért, hogy megtalálják a kő kialakulásának okát, és ezáltal kiküszöböljék azt. A nagyobb, elakadt kövek sorsát urológussal kell megbeszélni.