Veszélyes anyagok a vérben
2003/12/01 00:00
988 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Az Európai Bizottság környezetvédelmi kérdésekért felelős tagja, Margot Wallström saját vérével bizonyította, hogy mennyi veszélyes vegyi anyag között élünk. Wallström asszony vérén kívül még több mint 150 ember vérmintáját vizsgálták meg, 77 vegyi anyagot keresve, amelyek közül sokat meg is találtak.

Szigorítaná a vegyipari termékek összetevőinek vizsgálatát az Európai Bizottság, hogy kiszűrjék az egészségre káros anyagokat. A testület ma közzétett javaslatának értelmében 2005 után minden gyártónak részletes információkat kellene feltüntetnie termékein, amely jelezné, hogy az milyen vegyi anyagokat tartalmaz, és hogy ezek mennyire ártalmasak. Ehhez mintegy 30000, a vegyiparban jelenleg használt anyagot kellene részletes laboratóriumi vizsgálatoknak alávetni - adta hírül az Index internetes újság október végén.

David Bowe munkáspárti európai parlamenti képviselő szerint az olyan termékek, mint a számítógépek, textilek, tisztítószerek és az élelmiszeriparban használt tartósítószerek az alapanyagok olyan "koktéljait" tartalmazhatják, amelynek a hatása ismeretlen. Ennek fényében különösen ijesztő lehet, hogy a jelenleg forgalomban lévő termékeknek mindössze 10 százalékát vetik szigorú vizsgálat alá. Egy átfogó kutatás végeztével könnyen kiderülhet, hogy a mindennapokban használt különféle termékek is tartalmazhatnak egészséget károsító anyagokat. Ide vonatkozik az MTI által közreadott hír, ami szerint. "a ma élő emberek szervezetében több száz olyan vegyi anyag halmozódott fel, amelyek néhány évtizeddel ezelőtt még nem voltak jelen." Az iménti kijelentés Margot Wallström, az Európai Bizottság környezetvédelmi kérdésekért felelős tagjának szájából hangzott el. A tiszteletre méltó asszonyság saját vérmintáján végzett vizsgálatokkal támasztotta alá mondandóját. Közben kihangsúlyozta, hogy miért tartják olyan fontosnak a környezetünkben egyre nagyobb számban és mennyiségben megtalálható vegyi anyagok számontartását, nyomon követését és ellenőrzését.


Margot Wallström

Margot Wallströmön kívül még több mint 150 önkéntes vérét analizálták ki, a Természetvédelmi Világalap (WWF) által szervezett biomegfigyelési vizsgálatban. A mintákban 77 mesterséges vegyület nyomait keresték, amelyek olyan hétköznapi használati tárgyakban is előfordulnak, mint a TV-készülékek, szőnyegek, bútorok vagy élelmiszerek. Wallström szerint kereshettek volna sokkal többet is, mert több száz olyan vegyületről van szó, amelyek bekerülhetnek az emberi szervezetbe. A 77 vegyi anyag közül a biztos vérében 28-at találtak, ami átlagos eredménynek tekinthető. A vizsgált vegyületek három csoportba sorolhatók: polibromid-difenil-éterek (PBDE), poliklórozott bifenilek (PCB), illetve szervesklór-tartalmú rovarirtók (OCP). E csoportok közös tulajdonsága, hogy általában nagyon tartósak, vagyis nehezen vagy egyáltalán nem bomlanak le, és hosszabb időn át halmozódnak az emberi vagy állati szervezetekben. Emellett ezeket az anyagokat az anyák már a terhesség vagy a szoptatás időszakában továbbadják a gyerekeiknek. A szakértők szerint a vizsgált vegyi anyagok egyaránt zavarokat okozhatnak az emberek és az állatok hormonháztartásában, és a szaporodási képességeket is károsan befolyásolhatják.

Hogy a veszélyes anyagokat minél inkább ellenőrizni lehessen, az Európai Unió végrehajtó intézménye egy új szabályozási tervet készített. A REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) névre keresztelt tervezet szerint az eljárás keretében azonosítanák a veszélyes anyagokat, amelyek a rákkeltők vagy genetikai elváltozást okozhatnak, és ezeket a "nagyon magas kockázatú anyagok" minősítéssel látnák el. A törvényhozók elképzelései szerint ezeket az anyagokat folyamatosan ki kellene vonni a forgalomból és biztonságos összetevőkkel kellene helyettesíteni.