Veszélyes fémek
2014/09/29 14:23
2914 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Környezetünkben számos egészségre ártalmas fém található. Ismerkedjünk meg ezekkel!

fem

A periódusos rendszer elemeinek többsége a fémek csoportjába tartozik, egy részük nélkülözhetetlen az élethez, míg másik részük ártalmas, olykor kis mennyiségben is mérgező. Mindennapi eszközeinkben ráadásul számtalan fém és fémötvözet található, így nem árt, ha tudjuk, hol milyen veszélyre kell felkészülni.

Lázmérők és a higany

Talán az egyik legismertebb veszélyes fém a higany. Korábban lázmérők készítéséhez alkalmazták, kihasználva kiváló hőtáguló képességét, ötvözetként pedig az amalgám fogtömések egyik összetevőjeként ismerhetjük. Gyógyászati felhasználását tekintve hashajtóként és fertőtlenítőszerek segédanyagaként használták.

Mérgezési szempontból hangsúlyozni kell, hogy veszélyforrásnak a fémhigany, pontosabban annak gőzei és egyes szerves higanyvegyületek számítanak, szervetlen vegyület formájában jelenlévő higany sokszor teljesen ártalmatlan. Nem meglepő, hogy az amalgámtömések ártalmasságáról is megoszlanak a vélemények, napjainkban elsősorban elővigyázatossági okokból, illetve a számos negatív információ miatt cserélik azokat. Jelentős mennyiségű higanyt képesek felhalmozni testükben a tengeri élőlények, mely az ipari szennyeződések miatt kerül testükbe.

A higany leggyakrabban belélegezve vagy bőrön keresztül kerül az emberi szervezetbe, a tápcsatornán keresztüli mérgezés ritka. A hirtelen fellépő higanymérgezés tünetei szerteágazóak, jelentkezhet fejfájás, szédülés, ingerlékenység. A tartós kitettség – hosszú időn keresztül kisebb koncentráció szervezetbe jutása – az idegrendszer mellett a vese és a pajzsmirigy működését zavarja, gyakran számolnak be továbbá bélrendszeri károsodásról.

Dohányzás, kávé és a kadmium

Egyes ércbányászati (réz-, cink-, ólom-) tevékenységek során számtalanszor számoltak be kadmium mérgezésről, azonban a mindennapjainkban is előfordulhat. Egyes légszennyező anyagok, továbbá a cigaretta füstje szintén tartalmazhat kadmiumot. Táplálkozás kapcsán a növények – melyek közül jó pár felhalmozza szervezetében a felvett kadmiumot -, illetve egyes kávéfajták elfogyasztásával kerülhet szervezetünkbe.

Az emberi szervezetben felhalmozódó kadmium károsítja a veséket és a mellékveséket, hatásai kimutathatók a pajzs- és hasnyálmirigyben, férfiaknál a herékben. Jól ismert károsító hatása az érelmeszesedés kialakulásának elősegítése, ennek következtében szívizom-károsodás és magas vérnyomás.

Festékek és ékszerek

Mind a festékek, mind egyes bizsuk számtalan mérgező fémet tartalmazhatnak. Gyakran alkalmazott színezőanyag, illetve ötvözet a króm, mely a gyakori bőr- és nyálkahártya irritáció mellett súlyosabb problémákat is okozhat. Serkenti a gyulladásos folyamatok kialakulását, elsősorban a légző- és az emésztőrendszer területein. Egyes változatainak (hat vegyértékű krómion) rákkeltő hatása is ismert. Komolyabb mérgezésnek főként az autó- és festékiparban dolgozók vannak kitéve.

A nikkel szintén gyakori ötvözője egyes ékszereknek, továbbá felhasználják a festék- és műanyaggyártás során is. Szerencsére többségében maximum bőr- és nyálkahártya irritációt okoz. A fokozott, folyamatos bevitel – pl. festékiparban dolgozók – azonban daganatos elváltozásokat is okozhat.

Mit tegyünk fémallergia/-mérgezés esetén?

Természetesen mielőbb keressünk fel egy szakorvost! Sajnos, a nehézfémek egészségügyi kimutatása még nem tartozik a rutineljárások közé. Míg a szervezetbe került egyes fémek kimutatásának számtalan lehetősége van, addig más fémek csak nehezen azonosíthatók. A legegyszerűbb eljárás a vérvizsgálat, amely alkalmas néhány fém kimutatására. Bizonyos káros anyagok kimutathatók vizeletből, míg mások a hajszálakban halmozódnak fel. Főként bőrgyógyászok – de más szakterületek is – alkalmazzák szívesen az irritációs vizsgálatot.

Marsi Zoltán írása