Veszélyes hulladékok a szemétben
Érsek Dóra
2008/09/30 12:53
1289 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Azokat a hulladékokat nevezzük veszélyesnek, melyek öszszetevői, eredete, összetétele, koncentrációja miatt veszélyt jelentenek egészségünkre, környezetünkre. Ilyenek például a higanyt, arzént, ólmot, kadmiumot, stb. tartalmazó termékek. Ezek külön gyűjtése rendkívül fontos.Kérjük, hogy mindig gondoskodjon róla, hogy az ilyen típusú hulladékok a megfelelő helyre kerüljenek! A veszélyes hulladékokról bővebben az alábbiakban olvashat.

Az alább felsorolt hulladékok ingyenesen leadhatóak a budapesti hulladékudvarokban: Veszélyes hulladékok, illetve veszélyes összetevőket tartalmazó hulladékok: 
•elhasználódott háztartási gép: mosógép, hűtőgép, stb.
•elektronikai hulladék: számítástechnikai és szórakoztatóelektronikai hulladék
• fénycsövek és világítótestek 
• szárazelem 
•használt sütőzsiradék és göngyölege 
• fáradt olaj és göngyölege 
•használt akkumulátor 

Szárazelemgyűjtés 
A szárazelem veszélyes hulladéknak minősül, ezért az elemek ártalmatlanítása csak a külön erre a célra kijelölt veszélyes hulladék ártalmatlanítóban lehetséges. Az FKF Zrt. Budapest több mint ezer pontján, javarészt oktatási és közintézményekben üzemeltet speciális, szárazelem gyűjtésére alkalmas tartályokat, de sok kereskedelmi egységen belül is talál elemgyűjtő edényeket! A szárazelem díjmentes leadása a hulladékudvarokban is lehetséges. Az FKF Zrt. az általa összegyűjtött szárazelemek biztonságos ártalmatlanítását garantálja. A szárazelem díjmentes leadására – évente egyszer, az FKF Zrt. által közszolgáltatás keretében nyújtott – lomtalanítás idején is lehetőség nyílik a lomtalanítási értesítőben jelzett időpontokban és helyeken. Ha nem tudja még, hol van az Önhöz legközelebbi elemgyűjtő, keresse meg a www.relem.hu oldalon! 

Kérünk mindenkit, hogy gondoljon a környezetére, s vegye igénybe ezt a díjmentes szolgáltatást! 

Forrás: www.fkf.hu