Veszélyeztetett állatfajok a Google Earth-ön
2013/10/04 14:58
4145 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Ismerkedj meg veszélyeztetett állatfajokkal a Google Earth segítségével!

szalamandra-szlovenia Barlangi szalamandra

Az ARKive

Egy korábbi írásunkban már foglalkoztunk a Google Earth adta lehetőségekkel, akkor különböző állatfajok nyomkövetését ismerhettük meg.

Ezúttal veszélyeztetett fajok nyomába eredünk. A program Rétegei közt találjuk a Globális tudatosság menüpontot, amelyen belül több lehetőség is kínálkozik. Az ARKive: Veszélyeztetett állatfajok például az egyik. Az ARKive egy nemzetközi szervezet, melynek létrehozásában kulcsszerepe volt Sir David Attenborough-nak. Céljuk, hogy felhívják a veszélyeztetett fajokra a figyelmet, ennek tekintetében a felnőtteket az anyagi támogatásra bíztatják, míg a gyerekek számára számos iskolai anyagot kínálnak. Ezek egyébként honlapjukon elérhetők, akárcsak a veszélyeztetett fajok listája vagy a veszélyeztetett élőhelyek. 

Google Earth-ös barangolásunkat kezdjük talán Európában. Az ARKive program hazánkhoz legközelebb Szlovéniában és Lengyelországban hívja fel a figyelmet két veszélyeztetett állatfajra. Szlovénia egyes barlangjaiban él a barlangi szalamandra (Proteus anguinus), mely bőre festékanyagot nem tartalmaz és az élőhelyi körülmények miatt látószerve is jelentősen redukálódott. Legfőbb veszély számára a vízszennyezés, amely természetesen a barlangi vizeket is érinti. Az állatról több fényképet is megnézhetünk. A másik, hozzánk közeli faj az apolló-lepke (Parnassius apollo), melynek lengyelországi állományára fókuszál a bemutató.

Ezen gyönyörű lepkefaj esetében a legnagyobb problémát az élőhelyek pusztulása és begyűjtésük jelenti.

Az élőhelycsökkenés az egyik legnagyobb veszély

Európán belül az Ibériai-félszigeten, az Egyesült Királyságban, Macedónia határán és Romániában találunk még ARKive fajokat. Gibraltáron a berber makákó (Macacac sylvanus) a vadászat és az élőhelyek csökkenése, főként a fakitermelés miatt került a kipusztulás szélére, míg innen északra az ibériai hiúzt (Lynx pardinus) veszélyeztetik ugyanezen tényezők. Az Egyesült Királyságnál az óriáscápa (Cetorhinus maximus) és a nagy patkósdenevér került kiemelésre. Előbbi a vadászat, utóbbi az intenzív gazdálkodás miatt került a veszélyeztetettségi listára. A dalmát pelikán (Pelecanus crispus) egy gyönyörű szép madár, amely a vizes élőhelyek csökkenése miatt került komoly veszélybe. Az élőhelyek mellett jelentős probléma a vízszennyezés, a túlhalászat és a turizmus is. A vörösnyakú lúd (Branta ruficollis) romániai állománya éli végnapjait, sajnos a többi európai populációjához hasonlóan. Vadászat, turizmus, élőhelycsökkenés, azaz a már jól ismert problémák.

Dél-Amerika

Lépjünk most túl Európán. Barangoljunk Ázsiában, ahol többek közt egy pézsmacickány faj, a hópárduc, az ajakos medve és a kétpúpú teve eltűnésének okait ismerhetjük meg számos egyéb faj mellett. Érdekes információkat gyűjthetünk az ázsiai szigetvilág területén, Ausztráliában és Afrikában. A kontinensek közül mi most Dél-Amerikát választottuk még ki. A nyílméregbéka fajok közül egyetlen egyet emel ki a program, a Dendrobates azureus az állatkereskedelem miatt ritkult meg, mára egyedszáma oly alacsony, hogy fennmaradása igen kétes. Az ázsiai orrszarvúak rokona, a Dél-Amerikában honos tapír (Tapirus terrestris) szintén végveszélyben van, és az okokat talán már felesleges is sorolni: élőhelyek csökkenése, vadászat.

Nagyon érdekes fajt ismerhetünk meg Bolívia és Peru határán, közvetlenül az Amazonasnál. A boto (Inia geoffrensis) az amazonasi folyamidelfin az öt édesvízi delfinfaj egyike. A külső jegyei alapján rendkívül mókás állatot korábban a folyószabályozás és az öntözőrendszerek kiépítése veszélyeztette, napjainkra ezt már a halászat is tetőzi.

Marsi Zoltán cikke