Veszélyeztetett fajok
2003/01/28 00:00
2735 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az emberi terjeszkedés legnagyobb kárvallottjai a Föld többi élőlényei közül kerültek ki. Rengeteg növény- és állatfaj pusztulását okozta az ember. A kipusztulás üteme egyre gyorsul, naponta újabb és újabb fajok kerülnek végveszélybe. Egy-egy faj eltűnése sok másféle élőlény fennmaradását kockáztatja. Pedig a biológiai változékonyság az élet fennmaradásának egyik módja.


Forrás: Larousse - a természet enciklopédiája

A mezőgazdasági tevékenység az utóbbi 150 évben tömeges fajritkulást és pusztulást okozott. Ez a lejtők lecsupaszításának, sövények kiirtásának, műtrágyák, növényvédő, gyomirtó és rovarölő szerek használatának köszönhető.

Forrás: Larousse - a természet enciklopédiája

Az óriásbálnát 1964-ben nyilvánították védetté. Addig évente több tízezer példányt gyilkoltak meg. Napjainkra a csaknem félmillió egyedből a déli tengereken kb. 11000, az északi féltekén pedig néhány óriásbálna maradt.

Forrás: Larousse - a természet enciklopédiája

Az atlanti-óceáni nemes lazacok számának csökkenése is jelzi, hogy mihez vezet a környezet rombolása. Az erőművek építése, a hő- és kémiai szennyeződés, az eliszaposodás, a halászat a lazacokat a kipusztulás szélére sodorta.

Forrás: WWF - Living Planet, Report 2002

Az erdei fajok csökkenését ábrázolja a diagramm. Az 1970-es évet alapul véve azóta 15 %-os csökkenés következett be. Több mint 280 erdei állatfaj került végveszélybe, vagy tűnt el végelegesen.

Forrás: WWF - Living Planet, Report 2002

Az édesvízi élőlények esetében 54%-os csökkenés következett be az utóbbi harminc évben. Az édesvízi ökoszisztémákból 195 madár, emlős, rovar, hal és kétéltű faj populációjában történt drámai változás.

Forrás: WWF - Living Planet, Report 2002

A tengeri élőlények 35%-a került végveszélybe, vagy tűnt el végleg. A tengeri és tengerparti ökoszisztémák emlős, madár, rovar és hal populációiból 217 faj léte van fenyegetve, egy részük már végleg kipusztult.

Forrás: WWF - Living Planet, Report 2002

A Föld édesvízi, erdei és tengeri ökoszisztémáit vizsgálva 1970 és 2000 között 37%-os csökkenés következett be az élőlények sorában. Az utóbbi 30 év tragikus volt a faji sokszínűség (biodiverzitás) szempontjából.