Vidrafű (Menyanthes trifoliata)
2003/01/23 08:00
1723 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Észak-Amerikában és Eurázsiában őshonosnak számító évelő vízinövény Európa déli részén csak nagyon ritkán fordul elő. Legközelebbi rokonai a tárnicsfélék, de mostanában egyre gyakrabban sorolják önálló családba.

vidrafu1 Mivel kúszó gyökere a lápos, zsombékos helyek iszapját kedveli, ezek lecsapolásával élettere egyre kisebbé válik, ami által egyre nagyobb védelemre szorul. Ma már védett faj. A vidrafüvet gyakran emlegetik vidraelecke, vízi elecke, keserű lóhere, bolyhosvirág, keserű vidrafű, keserű háromlevelűfű néven is. A növény 15-25 cm magasan emelkedik a víz fölé. Gyöktörzséből hosszú nyelű, 3 levélből összetett leveleket és virágokat viselő hajtások nőnek ki, melyek közül a levelek 3-10 cm hosszúak, elliptikusak, vagy visszás tojásdadok, ék vállúak, ülők, kopaszok, ép vagy enyhén hullámos szélűek, és sötétzöld színnel rendelkeznek. Április - májusban nyíló virágzata rózsásfehér színű, rojtos cimpájú, csészecimpái eleinte zsindelyszerűen fedik egymást, és termésérés után is a termés körül maradnak, laza fürtben állva. A párta tölcséres, 5 tagú, bolyhos, a bibeszál messze kiálló. A pártacimpák rózsaszínűek, belül fehérek és hosszan rojtos-szakállasak. Úszó magvait a víz és a madarak terjesztik.

Felhasznált részei

Hatóanyagtartalma miatt a gyógyászatban leveleit forrázva alkalmazzák.

Hatásai

vidrafu Gyomorerősítő, bélnyugtató, étvágyjavító, emésztésjavító, epehajtó és görcsoldó hatású. Rendelkezik lázcsökkentő hatással is, s a vércukorszintet is csökkenti. Székrekedés, sárgaság, emésztési zavarok, továbbá malária, fejgörcsök, sápadtság ellen is jól bevált. Leveleiből asztma elleni cigaretta is készül.

Alkalmazásai

Teakeverékek formájában már az ókor óta használják a különböző étvágyjavító, gyomorerősítő és epehajtó teakeverékek alkotórészeként. Mivel igen keserű ízű, aperitif italokban is gyakran felhasználják. A vidrafű étvágyjavító és lázcsillapító hatású leveleit gyomor- és bélbántalmak ellen javasolták az ember- és állatgyógyászatban egyaránt.

Ajánlott napi adag

A vidrafű levélből 1,5-3 gramm, valamint az azzal egyenértékű kivonat.

Figyelmeztetés

A vidrafű leveléből készített főzet nagyobb mennyiségű elfogyasztása gyomor- és bélpanaszok jelentkezéséhez vezethet, az erősen elkészített főzet pedig mérgezést okozhat. Esetleges hashajtó hatása miatt várandósság és szoptatás ideje alatt ajánlott kerülni az alkalmazását.

Vissza