A vitaminok nemcsak megvédik a szervezetet, hanem széppé tesznek és erőt is adnak. A B1-től a B2-, A- és C- vitaminokon át az E-ig mindegyik energiát szabadít fel és mozgásban tartja az anyagcserét. A vitaminoknak szépítő hatásuk is van, a kiegyensúlyozott táplálkozás egyben szépségdiéta is. A jó kinézet szempontjából különösen fontosak a B-vitaminok: simává teszik a bőrt, rózsássá varázsolják az arcot és erősítik a hajat. További "belső" szépségápoló a C-, az E-vitamin és az A-provitamin. Ezek megvédik a bőrt a ráncokat okozó szabad gyököktől. A menstruáció kellemetlen mellékhatásai B6-tal csökkenthetők. Ez a vitamin gammalinolsavval és magnéziummal kombinálva még hatásosabb. A babát váró nőknek sem kell "két ember helyett enni-inni", hanem a megfelelő táplálkozásra kell odafigyelni, és kétszer annyi vitamint kell fogyasztani, mint általában. Fogyókúránál előfordulhat a B6-vitamin és folsavhiány, amely idegességet és teljesítménycsökkenést okoz.
A rövid általánosságok után akkor nézzük most meg, hogy miért érdemes a sárgadinnyét fogyasztanunk, azon túl, hogy finom, lédús, hidegen kiváló szomjoltó, de ne is ragozzuk tovább, talán mindenki tudja ezt...
Tehát. A sárgadinnyét éretten, lehetőleg önmagában kell fogyasztani, hogy könnyen emészthető legyen. A sárgadinnye gazdag ásványi anyagokban, kalcium, foszfor, vas, kálium, mangán, magnézium és cink van benne, de nem elhanyagolható A- és C-vitamin tartalma sem. A sárgadinnye közömbösíti a gyomorsavat, vízhajtó és hashajtó hatással rendelkezik, de ajánlják a máj-, illetve a veseproblémákkal küszködőknek is.
Remek gyógyszer a gyulladásos betegségre, például a vékony és vastagbélgyulladás kezelésére. A sárgadinnyelé nyugtatja a gyomrot, elősegíti az emésztést. A dinnye erősíti az immunrendszert, gyorsítja a felépülést a meghűléses betegségekből, enyhíti a légzőszervek gyulladását, ehhez azonban naponta több pohár sárgadinnyelére van szükség.
Na. Ez a dinnye tehát kifejezetten egészséges, és még finom is, ugye, már aki szereti. Előre hát, dinnyéért!