WWF: negyvenegy éve a Föld szolgálatában
2002/05/10 08:00
2322 megtekintés
A cikk lejárt! Valószínű, hogy már nem aktuális információkat tartalmaz!
Negyvenegy évvel ezelőtt, 1961. szeptember 11-én Svájc Morges nevű festői városkájában maroknyi elkötelezett természettudós gyűlt össze, akik életre hívták a Természetvédelmi Világalapot (World Wide Fund for Nature - WWF). Az elmúlt negyven évben több mint 11 ezer természetvédelmi programot indítottak, több milliárd dollár értékben. A szervezetnek ötmillió támogatója van világszerte.

1960-ban a neves brit biológus, az egyik későbbi alapító, Sir Julian Huxley Afrikába utazott, hogy anyagot gyűjtsön egy megírandó cikksorozathoz. Legnagyobb rémületére azzal kellett szembesülnie, hogy Afrika több, ötven évvel korábban még állatoktól hemzsegő tája szinte teljesen kopárrá vált. Sir Julian hazatérve meggyőzte Victor Stolan üzletembert, hogy haladéktalanul segélyalapot kell létrehozni a kipusztulás szélén álló állatfajok megmentésére.

A kettőshöz csatlakozott Max Nicholson ökológus, a Britain's Nature igazgatója, Peter Scott természettudós, a Wildfowl Trust alapítója és Guy Mountfort amatőr ornitológus, "civilben" egy reklámügynökség vezetője. Ők öten - és a hozzájuk csatlakozó nem kevésbé elkötelezett, olykor magas rangú személyek - hozták létre a WWF-et, amely azóta a világ legnagyobb és legelismertebb független természetvédő szervezetévé nőtt ki magát. Elérendő céljukat egyszerűen fogalmazták meg: megmenteni az életet a földön.

A WWF küldetése, hogy megállítsa bolygónk élővilágának pusztulását, és olyan jövőt építsen fel, amelyben az ember harmóniában él a természettel. Három fő célkitűzése a biológiai sokféleség megőrzése, a környezetszennyezés csökkentése és a természeti erőforrások hosszú távon fenntartható használatának elősegítése. Mert a természeti erőforrásokat, a minket körülvevő növény- és állatvilágot nem mi kaptuk, hanem csak kölcsönben van nálunk. Használnunk kell, ezt senki nem vonja kétségbe, csak éppen nem mindegy hogyan. Gátlástalanul kizsákmányolva vagy az utánunk következő nemzedékekre is gondolva.

Ezért a WWF azokra az ökorégiókra összpontosítja tevékenységét, amelyet a biológiai sokféleség megőrzése szempontjából különösen jelentősek: az erdőkre, az édesvizekre, az óceánokra és partjaikra. 1980-ra kidolgozták a világ megőrzésének stratégiáját. A dokumentum kimondta, hogy az emberiségnek nincs jövője, ha nem vigyáz a természetre. Ebben szerepelt először a "fenntartható fejlődés" (sustainable development) kifejezés.

A WWF az elmúlt negyvenegy évben több mint 11 ezer természetvédelmi programot indított, több milliárd dollár értékben (az elmúlt 15 évben több mint egymilliárd dollárt fektettek be 130 országban). Pandás logójukat a londoni állatkertbe akkoriban érkező Chi Chi inspirálta. A szervezetnek ötmillió támogatója van világszerte. Az alapításkor World Wildlife Fund néven működő szervezet 1986-ben változtatta névét World Wide Fund for Nature-re. Ma 96 országban van képviselete, a nemzeti szervezeteket és programirodákat a Svájcban található főhadiszállás, a WWF International fogja össze.

WWF Magyarország
WWF International
WWF világhálózat