Ziliz (Althaea officinalis)
2003/01/23 08:00
1075 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A mahola, eibis, fehúrmályva, mályvarózsa, lágymályva néven is ismeretes évelő növény a mályvafélék családjába tartozik.

ziliz Nedves területeken, azaz nádasokban, mocsarakban, ártéri legelőkön és szikes réteken terem meg vadon, de termeszteni is szokás. Szétágazó gyökérzete húsos, kívül szürkés, belül sárgásfehér színű, hossza 10-30 cm közötti, vastagsága 3-5 cm. Szára hegyes, merev, alul elfásodó, sűrű szőröktől molyhos, akár a 1,5 méteres magasságot is elérheti. Levelei nyelesek, 5-10 cm hosszúak, 3-5 karéjúak, fogazott szélűek. A júniustól-szeptemberig nyíló virágok színe piszkosfehér vagy halvány rózsaszín. Korong alakú, cikkekre hasadó termése papsajt néven ismeretes.

Felhasznált részei

Gyűjtik a gyökerét, fiatal, zsenge levelét és a virágzatát.

Hatásai

Jó lágyító és hurutoldó hatású.

Alkalmazásai

A gyökeréből készült főzet vagy forrázat jól használ légzőszervi megbetegedések kezelésére és felesleges gyomorsav enyhítésére. A levélből készített tea hasonló célt szolgál, remek torok és szájöblítő, rekedtség, torokszárazság esetén málnaszörppel szokták hígítani. A virágból készített főzet jó szemborogató és szemgyulladást oszlató szer.

Ajánlott napi adag

Száraz köhögés, szájüreg- és a garatgyulladásra 3-15 gramm gyökérből hidegen készült macerátum, vagy 2-8 ml szirup. A levélből 5-10 grammot használunk fel.

Figyelmeztetés

Gátolhatja más, egyidejűleg bevett gyógyszerek felszívódását.

Vissza