Zsálya (Salvia officinalis)
2003/01/23 08:00
1200 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az orvosi és kerti zsálya néven ismeretes kellemes illatú évelő félcserje a Földközi-tenger északi partvidékéről származik. Dalmáciában, Montenegróban, Hercegovinában, valamint Olaszország és Görögország egyes vidékein vadon is terem, elsősorban a meszes, karsztos hegyvidékeken. Nálunk termesztik.

zsalya2 Elsősorban rekedtség és a torokgyulladás gyógyítására használják. A 60 cm magasságú növények közül az idősebbek szára fás és erőteljesen elágazó, míg a fiatalabbaknál a szárak alsó része fásodó, a felsőbbek szürkészöldek, molyhosan szőrözöttek, négyszögletes alakúak. Molyhosan szőrözött levelei a szárakon átellenesen helyezkednek el, lándzsásak vagy hosszúkás-tojásdadok, élük aprón csipkés. A második évben hozott virágai kétajkúak, ibolyáskék, ritkábban rózsaszín, esetleg fehér színűek. Június-július tájékán nyílik.

Felhasznált részei

Leggyakrabban levelét és olaját dolgozzák fel.

Hatásai

Az orvosi zsálya görcsoldó és összehúzó hatású, különösen jól fejti ki hatását bármiféle váladék, illetve nedvelválasztás csökkentésekor, mint pl. a verejtékezés, éjszakai izzadás, tejcsorgás esetén. Jól használható hasmenés és vérhas esetén is, de a nátha és az influenza, az arc és homloküreg váladékozása sem fog ki rajta. A gyógynövény elsősorban illóolajai révén fejti ki gyulladásgátló, baktériumölő és fertőtlenítő hatását. Jó köhögéscsillapító, antibakteriális, antifungális, antivirális, epehajtó, izzadáscsökkentő és tonizáló hatású.

Alkalmazásai

Leveleiből és hajtásaiból készített gyógyteát öblögetőszerként szokás használni torok-, mandula-, és fogfájás valamint fogínygyulladás esetén. Külsőleg a különféle gennyes és egyéb sebek, ill. reumás eredetű panaszok kezelésére használják. Teakészítéshez szórjunk csészénként 1-2 kávéskanál szárított zsályalevelet forró vízbe, majd hagyjuk 10 percig állni. Ha lehűlt kissé, szűrjük le, és egy csészényi meleg teával öblögessük a torkunkat (gargalizálás). Mivel helyi hatású, a toroköblögetést egy-két óránként meg kell ismételni ahhoz, hogy eredményes legyen a kezelés. Gennyes mandulák esetén félóránként gargalizáljunk.

Ajánlott napi adag

Gargalizálásra alkalmanként 3 gramm levélből készült forrázat (150 ml vízzel), 5 gramm szeszes kivonat vagy 2-3 csepp illóolaj 150 ml vízhez adva.

Figyelmeztetés

Gyógyteák esetén nincs kedvezőtlen mellékhatás.

Vissza