A 2013-as év legjobb projektjei: "Tudni illik, mi illik"
2013/12/11 10:54
3403 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az eTwinning Nemzeti Szolgáltatópontja évek óta nagy sikerrel rendezi meg az eTwinning Nemzeti Versenyt az őszi központi eTwinning Hetek keretében. Évről évre egyre színvonalasabb és érdekesebb projekt bemutatókat készítenek a versenyen résztvevő csapatok. A versenyen azok a projektek mérettethetnek meg, melyek az adott évben elnyerték a Nemzeti Minősített eTwinning Projekt címet.

1

Idén 12 Nemzeti Minősített eTwinning projekt jelentkezett a Nemzeti Versenyre. Úgy gondoljuk, hogy ezek a projektek jó példaként szolgálhatnak minden eTwinningező pedagógus számára, így egy cikksorozat keretében közöljük a projektekben dolgozó pedagógusok projektbemutatóit.

Ebben a cikkben a budapesti Csicsergő Óvoda projektjét mutatja be a projektet vezető óvodapedagógus, Szépné Vinczencz Katalin. A „Tudni illik, mi illik” projekt az óvoda és általános iskola alsó tagozat kategóriában az I. helyezést érte el a Versenyen.

Tudni illik, mi illik

A Csicsergő Óvoda Budapest XVII. kerületének szívében található. Intézményünk specialitása az informatikai nevelés, mely több mint tíz éves múltra tekint vissza.

Óvodai evolúció

Számunkra az eTwinning egyik legfőbb érdeme, hogy új távlatokat nyitott más kultúrák megismerésében, valamint az infokommunikációs eszközök szélesebb körű alkalmazásában.
Intézményünk 2012 januárjától kapcsolódott be a programba. Nagyné Szabó Etelka, az óvoda vezetője az e3: eTwinning együttműködések – evolúció című pályázaton vett részt. A pályázatot benyújtó intézmények közül 15-öt választott ki a zsűri, akik több hónapos műhelymunka eredményeként megvalósításra kész projektmintákat hoztak létre. Óvodánk projektje a „Tudni illik, mi illik” címet kapta, mellyel Nagyné Szabó Etelka a „Jövő ígérete” címet nyerte el.

Multikulti

2012 őszén lehetőséget kaptunk, hogy egy immár kész projekttel részt vegyünk az eTwinning Lengyelországi Szolgáltatópontja által Wroclavban szervezett konferencián, ahol megismerhettük későbbi partnereinket. Az izlandi és portugál pedagógusokon kívül egy lengyel óvónő is csatlakozott, ám amikor már a megvalósításra került a sor, a lengyel partner visszakozott, így helyette az eTwinning portálon keresztül egy új, török kollégát ismerhettünk meg, aki nagy érdeklődéssel és lelkesedéssel fogadta pályázatunkat. A megvalósítás így izlandi, portugál és török partnerekkel együtt történt.

10 Tudni illik, mi illik

Interaktív környezet

A projektet a Cinege csoport gyermekei Szépné Vinczencz Katalin óvodapedagógus irányításával valósították meg. Partnerei voltak Radványi Zsuzsanna és Antalné Módra Eszter. Nagyné Szabó Etelka mindvégig figyelemmel kísérte és támogatta munkánkat.

A pályázat mind az óvodapedagógusok, mind a gyermekek, valamint intézményünknek is rendkívül hasznosnak bizonyult.

A Csicsergő óvoda gyermekeinek a projekt keretein belül lehetőségük nyílt arra, hogy interaktív foglalkozások révén sajátítsák el a helyes viselkedési formákat az élet számos területén, úgy, mint a köszönés, bemutatkozás, étkezési szokások, közlekedési szabályok, segítségnyújtás a rászorulóknak, stb.

Csicsergő nap

Ezen kívül – ami talán a projekt legfőbb érdemének tekinthető – az eTwinning egyszerre tette lehetővé a helyes viselkedéskultúra elsajátítását, valamint más európai kultúrák megismerését. Mindez a modern technikai eszközök alkalmazása mellett történt. Készítettünk mesét, társasjátékot, puzzlet, szófelhőt, plakátot, kapcsolatot teremtettünk külföldi partnereinkkel e-mailen, skype-on. A projekt legfontosabb produktuma egy történet dramatizálása lett, melyet a négy ország közösen alkotott. Ezt 2013 májusában a Csicsergő nap alkalmával bemutattuk a szülőknek is, a többi projekttermékből kiállítást készítettünk.

Köszönjük az eTwinning Magyarországi Szolgáltatópont kollégáinak támogatását, segítségét!

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek