A gyerekek és felnőttek is profitálnak belőle
Simon Tamás
2008/07/16 14:26
1057 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az eTwinning segítségével a Fasori Kicsinyek Óvodájának munkatársai nemzetközi projektet indítottak, mely 2008-ban a korcsoportban elnyerte a hazai eTwinning díjat. Simoni Anna és Barkóczi Mariann óvónővel beszélgettünk a nemzetközi együttműködésről.

Hogyan kezdődött el a projektjük?

Simoni Anna: 2000. óta kerestük azt a lehetőséget, hogy  német  partner óvodát találjunk ahhoz, hogy a német nemzetiségi óvodapedagógusaink a már megszerzett német tudásukat szinten tartsuk. 2006 januárjában sikerült bekapcsolódnunk egy európai projektbe, ahol 8 európai ország 10 óvodája vett részt. Sajnos önhibánkon kívül nem lehettünk hivatalos tagok, ezért 2007 januárjában regisztráltattuk óvodánkat az eTwinning honlapon. Itt egy hét alatt megtaláltuk az osztrák partnerünket. A kezdeményezéshez újabb óvodák csatlakoztak. 1 hónapig napi kapcsolatban voltunk egymással és az osztrák óvoda kezdeményezésére ugyanezzel a témával pályáztunk a Comenius1-be, amelyben megkaptuk a támogatást.

Ez milyen típusú támogatást jelentett?    

Barkóczi Mariann: Az eTwinning alapjában véve a kapcsolatfelvételt és a kapcsolattartást segítette, míg a Comeniusra azért volt szükségünk, hogy találkozókat szervezhessünk. Egy ilyen találkozó szakmai szempontból tartalmasabb tud lenni, mint a szimpla internetes kapcsolat.

Mi volt az együttműködés célja, mire épült a projekt?

S.A.: A cél az egymás kultúráinak megismerése volt, óvodai szinten nem nagyon lehet másra építeni. Ezen belül például megismerjük egymás ünnepeit, szokásait, az azonos ünnepeket pedig összehasonlítjuk.

B.M.: Jó alapot adott az együttműködésre, hogy a mi óvodánkban van német csoport, amelynek tagjai tudnak kommunikálni német nyelven.

S.A.: Nagy szerencsénkre a mi óvodánkban van scanner, számítógép és internet is, ami szintén nagyon fontos volt az eTwinninghez. Emellett már olcsón be tudtuk szerezni a szükséges plusz számítástechnikai eszközöket, mint például az webkamerát. A gyerekeket pedig az első perctől kezdve be tudtuk vonni az ilyen munkára, mert nagyon fogékonyak rá: rajzolnak, interneteznek. Fényképeket és rajzokat is készítünk, és azokat küldjük egymásnak. Az első alkalommal például a nemzetközi nőnap alkalmával vetettük egybe egymás szokásait, a gyerekekkel rajzoltunk és azt küldtük el a többieknek. Ugyanígy tettek a bolgár, litván, román és osztrák partnerek is.

Mondjanak egy példát a közös munkára! 

S.A.: Például a számos játék: ennek lényege a gyerekek a Paint rajzoló programmal rajzokat készítettek, és mellé számokat írtak különböző nyelven (a munka letölthető innen). A többiek is gyártottak ilyen számos rajzokat és ezeket megosztottuk egymással. Később ezekre rá is mondták különböző nyelveken a számokat. A gyerekek nagyon szívesen vettek részt a munkában, melynek nagy részét ők maguk végezték. Sokan gondolják azt, hogy az ilyen típusú munkát csak iskolások képesek elvégezni, de ez nem igaz: már óvodában képesek rá a gyerekek. Készítettünk közös naptárt is: itt minden résztvevő készített valamit – pl. egy rajzot, egy hajtogatást - egy-egy hónaphoz, majd a végén a közös naptárból is kapott mindenki egyet. 

B.M.: A rajzolóprogramot a gyerekek nagyon szívesen használták, és könnyen belejöttek. Sokan voltak, akik otthonról is hoztak már valamennyi tudást, de fel sem merült bennünk a projekt alatt, hogy bármelyiküknek is akadályt jelentene a számítógépes munka. Sőt, sokszor ők tanítottak minket egy-egy fogásra.

2008-ban elnyerték a hazai eTwinning díjat… 

S.A.: Igen, 2008 áprilisában beneveztünk a magyarországi eTwinning versenyre, ahol iskolásokkal versenyeztünk. Barkóczi Mariann kollégám mutatta be az eddig elvégzett munkát, az óvodások pedig magyar, német és litván dalokkal és táncokkal színesítették a bemutatkozást. Így nyertük el az első díjat, amit hozzásegített minket, hogy meglátogassuk az osztrák partneróvodásokat és 3 tartalmas és izgalmas napot töltöttünk ott el.
Az eTwinning 250 000 forinttal járult a látogatáshoz és megszervezte az egész utazást. A többi költséget a Comenius1 Projekt támogatásából fedeztük.

Gondolom a közös munka új szintre lépett az utazással…

S.A.: Valóban így van. Június 21-én jártunk a stájerországi Lannachban, ahol a testvéróvodánál voltunk vendégségben. A néhány napos látogatáson számos programmal kedveskedtek nekünk az osztrákok. Részt vettünk a helyi fesztiválon, ahol a gyerekek magyar táncokat adtak elő és egy közös táncot is bemutattak az osztrákokkal. A gyerekek sokat voltak együtt az osztrák kicsikkel és meglepően könnyen tudtak kommunikálni egymással.

Hogyan profitálnak a gyerekek az együttműködésből?

S.A.: A gyerekek nagyon örülnek, ha használhatják a számítógépeket. Sokuk például alapjában véve nem szeret rajzolni, de ahogy elkezdődik az a folyamat, melynek során a rajzokat számítógépre visszük és esetleg el is küldjük a testvéróvodáknak, kedvet kapnak hozzá.

B.M.: Motiváló erőt jelentenek ezek a szerkentyűk. Gyakori, hogy aki nem szívesen fog ceruzát, nagy kedvvel ragad egeret, és ha sikert ér el vele, akkor örömmel rajzol. Abban a szerencsés helyzetben vagyunk, hogy nem az alapokat kell tanítanunk a kicsiknek, mert általában már hoznak némi számítógép-felhasználói ismeretet otthonról. Így valamivel bonyolultabb fogásokat taníthatunk nekik. Egyébként a gyerekek mellett mi, felnőttek is sok szakmai ismeretet osztunk meg egymással.

Van valami tanácsuk a többi óvoda számára?

B.M.: Bátran fogjanak bele bátran ilyen projektekbe. Azt tapasztaltuk, amikor partnerek után kutattunk, hogy nagyon kevesen vannak a hazai vállalkozó kedvű óvodák. Kerestünk magyar óvodákat is a projektünkhöz, de nem találtunk. Feltételezem, hogy másoknak is vannak szakmai kérdéseik, melyekre könnyen választ lehet találni egy ilyen együttműködés keretében. Ebből is látszik, hogy nem csak a gyerekek profitálnak az ilyesfajta kapcsolattartásból. „Miért nem hagyják a gyerekeket játszani?” – kérdezik sokan, akik ellenzik a számítógépek óvodai használatát. Szakmai körökben ugyanis nagy vita van ezzel kapcsolatban. Örülnénk, ha mások is belátnák, hogy igenis lehet és érdemes használni számítógépeket.

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek