A 'ráncfelvarrás' utáni Testvértér - Használati útmutató
Bodnár Gabriella
2009/10/02 11:16
881 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Szeptember elejétől az új projektek már automatikusan a szebb, látványosabb, újragondolt Testvérteret használhatják. Első látásra talán drasztikusnak tűnik a változás, azonban a jól bevált funkciók és alkalmazások nem tűntek el, csupán kiegészültek. Az újdonságok többek között a Tanári szoba és a Diáksarok felületei, valamint az úgynevezett Wiki oldalak. Ezen felül bővültek a felhasználói jogkörök is. Új információk a cikkben!

A megújult Testvértér nyitóoldalára lépve láthatjuk a projekt tagjait, a postaládánkat, a legfrissebb blog bejegyzéseket és egy naptárat. Szintén itt láthatjuk azt is, hogy ki és mikor végezte az utolsó módosításokat rajta.

Activities: A projektmunka tere
Ez az a felület, ahol az adminisztrátorok kialakíthatják a Testvértér struktúráját, illetve, ahol a tényleges munka zajlik. Itt az adminisztrátor annyi aloldalt hozhat létre, ahányat csak akar.
Az aloldalak mindegyike egy különálló munkafelület, ahová minden, a munka során használni kívánt alkalmazás beilleszthető.

Az adminisztrátorok az alábbi alkalmazásokat használhatják:

 • Content box: itt nagyvonalakban leírható mire is kívánjuk használni az adott oldalt (kép és szöveg)
 • Fórum: a kapcsolattartás eszköze
 • File Archívum: tárhely a projekthez kapcsolódó dokumentumoknak
 • Fotógaléria
 • Blog: bárki írhat postokat és kommentezhet is, de blogot indítani, vagy törölni, csak az adminisztrátoroknak van joga
 • Wiki: az együttműködést elősegítő információs oldal (ld. Wikipédia)
 • Web page: weboldalkészítő alkalmazás

A leggyakoribb kérdések és válaszok:

Hogyan állíthatom át a Testvértér nyelvét?
A Liferay dobozban (ez az a doboz, ahol a "Welcome XY" szöveget látja) a "My account" pontot kell kiválasztania. Itt a jobb oldalon talál egy "Display settings" pontot. Itt egy lenyíló listából kell kiválasztania azt a nyelvet.

Hogyan kell új Activity oldalt létrehozni?
Csak adminisztrátorok – tanár és diák egyaránt – tudnak új oldalakat létrehozni. A felső navigátorsorban az "Activities" fület kell kiválasztani, majd ott a "Manage Pages" dobozra kattintva hozhat létre új oldalt. Minden egyes oldalt külön lehet publikálni. A publikusságot később bármikor vissza lehet vonni.

Hogyan adhatok hozzá alkalmazásokat az Activity oldalakhoz?
Az Activity oldalon a Liferay dobozt kell lenyitni (ez az a doboz, ahol a "Welcome XY" szöveget látja). Itt kattintson az "Add aplication" pontra, majd a bal oldalon felugró ablakban válassza ki azt az alkalmazást, amit hozzá szeretne adni az oldalhoz.

Milyen fájlokat tölthetek fel?
A honlapra jelenleg az alábbi formátumú fájlokat lehet feltöteli: .mp3, .dmg, .bmp, .css, .doc, .dot, .gif, .gz, .htm, .html, .jpg, .js, .lar, .odb, .odf, .odg, .odp, .ods, .odt, .pdf, .png, .ppt, .rtf, .swf, .sxc, .sxi, .sxw, .tar, .tiff, .tgz, .txt, .vsd, .xls, .xml, .zip, .mov, .avi, .wmv, .mpeg
Egy fájl maximum 20 MB méretű lehet.

Staff Room: Tanári szoba
A tanárok közötti kapcsolattartást segíti. A munkafelülethez hasonlóan itt is indíthatunk fórumokat, blogokat, fotógalériákat hozhatunk létre, valamint a fontosabb eseményeket egy közös naptárban vezethetjük.

Pupils Corner (Diáksarok): Egy tér csak a diákoknak
Gyakorlatilag ugyanazok az alkalmazások használhatók itt is, mint a Tanári szobánál, viszont ez a felület csak a diákoké. Célja, hogy a különböző országok diákjai a Testvértéren belül, de mégis egy szabadabb, nyitottabb felületen tartsák egymással a kapcsolatot.

Jogosultságok, felhasználó típusok
A korábbi Testvértérhez képest, ahol csak két felhasználói jogosultság volt, az új Testvértéren 5 féle kategória osztható ki:

 • Alapító: a projekt 2 alapító tagja
 • Tanár adminisztrátor: a legmagasabb jogosultsággal rendelkező felhasználók
 • Tagok: az átlag felhasználók
 • Látogatók: beléphetnek a Testvértérbe, de csak, mint külső szemlélő
 • Anonymus: nem regisztrál a Testvértérbe, így csak a publikus oldalakat láthatja

Ezen belül a tanár-diák jogosultságok is eltérőek:

 • a tanár lehet:

  • alapító
  • adminisztrátor
  • tag
 • a diák lehet:

  • adminisztrátor – de kevesebb jogosultsággal, mint a tanár adminisztrátor
  • tag – de kevesebb jogosultsággal, mint a tanár tag

Új partnerek meghívása a TestvérTérre

Új tagokat a Testvértér kezdőoldalán a ’Tagok’ (Members) doboz alatt található ’Diákok meghívása’ és a ’Tanárok és látogatók meghívása’ linkekre kattintva lehet meghívni. Ehhez meg kell adni a tanárok e-mail címét, illetve a diákok teljes nevét. A rendszer generál majd nekik egy felhasználónevet és egy jelszót, amivel beléphetnek majd a TestvérTérre a http://new-twinspace.etwinning.net linken.
Amennyiben tanárt hívnak meg, az e-mail cím megadása után a rendszer ellenőrzi, hogy valóban aktív eTwinnigben regisztrált tanárról van-e szó. Ha ez rendben van, akkor a rendszer felajánl egy felhasználónevet, illetve meg kell adni, hogy milyen jogkörrel rendelkezzen a meghívott tanár (adminisztrátor, tag, látogató).  Ezek után már ők is be tudnak lépni a http://new-twinspace.etwinning.net linken.
Új tagokat csak a tanár adminisztrátorok adhatnak egy projekthez, rajtuk kívül más nem tud meghívni senkit a TestvérTérre.
Fontos tudni, hogy a fent leírtak szerint meghívott tanárok csak a Testvértérbe tudnak belépni, a projekt adatlapjához nem férnek hozzá. Ehhez a Személyes munkafelületről a Projektjeim pontban kell meghívni a partnert.

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek