Aranylúd, skót szoknya, kézzel írott négynyelvű mesekönyv
Lénárt Ágnes
2009/04/30 12:17
1058 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Szlovákiában rendezték meg az eTwinning soron következő szakmai továbbképzési műhelyét április 24. és 26. között. Magyarországról Jenei Zsuzsanna az egri Pásztorvölgyi Általános Iskola és Gimnázium tanára vett részt a rendezvényen. Mint elmondta, minden elméleti tudásnál többet ért, hogy személyesen találkozhatott a külföldi kollégákkal, megoszthatták egymással projekt ötleteiket. Az alábbiakban Zsuzsanna beszámolóját olvashatják a találkozóról.

Utolsó frissítés ideje: 2009.04.30.

Szeretek utazni: az ember számára kinyílik a világ. Mégsem a távolság vagy az ismeretlen vonzott, amikor jelentkeztem az eTwinning Professional Development Workshopjára, Pozsonyba.
Magam múlt év novemberében kezdtem ismerkedni az eTwinninggel: már zajló Comenius projektünk egyik tanári összejövetelén regisztráltunk valamennyien, résztvevő pedagógusok. Azóta rendszeresen látogatom a honlapot és kapom a Nemzeti Szolgáltatópont hírleveleit is. Akkor csak kommunikációs felületként kezdtük használni az eTwinninget, azóta egyre többet sikerült megtudnom róla.
A lehetőség, hogy találkozhatom az eTwinningben már tevékenykedő kollégákkal, fellelkesített, és jelentkeztem. Nagy örömömre megkaptam a lehetőséget, ott lehettem április 24-től 26-ig Pozsonyban.
A címben szereplő Aranylúd étterem Slovenský Grob-ban, ahol felséges libasültet kóstoltunk – az azóta barátommá lett – ciprusi, cseh, norvég, lengyel, német és sorolhatnám tovább, honnan érkezett kollegáimmal. A skót szoknya? Természetesen a Skóciából érkezett Drew barátunk viselte. A kézzel írott, négynyelvű mesekönyv pedig cseh, szlovák és norvég kollegáim nyertes projektjének szemet és lelket gyönyörködtető eredménye, melynek címe: „Mom, Dad, Read me a Tale”.
Ez csak egy kis ízelítő a színes programokból, amiket a szlovák NSS állított össze számunkra. Az Európai Uniót létrehozó vezérlő elvekből kiindulva a kulturális kölcsönhatásokon át a korszerű információs technológia legújabb vívmányainak megismeréséig és alkalmazásáig jutottunk el.
Minden elméleti tudnivalónál többet ér, hogy kollégáim mindennapi örömeivel, gondjaival ismerkedhettem meg, tanulhattam tőlük, és átadhattam azt, amit én már tudok. Megoszthattam velük projektötlet-terveimet, megtettük az első lépéseket, hogy kapcsolatot tartsunk, s majd tanulóinkkal együtt közös projekteket indíthassunk.
Konfucius, a kínai bölcs mondása: “Mondd el és elfelejtem. Mutasd meg, és megjegyzem. Engedd, hogy csináljam és megértem.”  Valahogyan így működik a különböző nemzetek gyermeki közötti megértés és együttműködés is.

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek