Az ELTE-n tananyag lett az eTwinning
Bodnár Gabriella
2009/11/24 17:38
2105 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az eLearning témakörhöz kapcsolódóan az ELTE pedagógus asszisztens hallgatói már az egyetemi évek alatt megismerkedhetnek az eTwinninggel. A hallgatók az egyik előadásuk alkalmával ellátogathatnak az Educatiohoz, ahol is kollégáink bemutatják nekik az eTwinning programot, valamint megismerhetik a Sulinet Digitális Tudásbázis adta lehetőségeket, és hallhatnak az európai tananyagokat tartalmazó LRE portálról.

Az első előadáson körülbelül 15 ELTE-s hallgató vett részt november 16-án. Megismerhették az eTwinning programban rejlő lehetőségeket, azt, hogy segítségével határokon átnyúló kapcsolatokra tehetnek szert. A projektekben a digitális kompetencia (Információs és kommunikációs technológiák) fontos szerepet kap, valamint az eTwinning megfelelő hátteret ad az úgynevezett testvérkapcsolatok kialakításához. Gyakran beszélünk a program kapcsán testvériskolákról, de fontos megjegyezni, hogy itt igazából tanárok és diákok tényleges együttműködéséről van szó. Nem feltétel, hogy az egész iskola részt vegyen az eTwinningben. (Bár az igazgatói támogatás azért nem árt.)

A hallgatók ezután barátkozhattak az eTwinninghez kapcsolódó portálokkal, az etwinning.hu és etwinning.net oldalakkal. Utóbbin részletesen végigvették a honlap főbb részeit az eTwinning térképről kezdve a projektmintákig, valamint a regisztráció lépéseit. Természetesen nem maradt ki a sorból az projektmunka felülete, a TestvérTér (TwinSpace) sem.

Ezt követően előadást hallhattak a Sulinet Digitális Tudásbázisról (SDT), ami több mint komplett tankönyvek digitalizált változata. Az itt található korszerű elektronikus tananyagok, így a benne levő tartalmak is az informatika eszközeivel, interaktív feladatokkal, szimulációkkal, tesztekkel egészülnek ki. Azok, akiket nem csupán a magyarországi tananyagok érdekelnek megismerkedhettek az LRE (Learning Resource Exchange) portállal, ahol ingyenesen használható oktatási tartalmak, tananyagelemek érhetők el különböző országok számos tartalomszolgáltatója, köztük tizennyolc oktatási minisztérium jóvoltából.

A kezdeményezés a tervek szerint tovább folytatódik, így még több diák vehet majd részt a szokványostól eltérő előadásokon.

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek