Az eTwinning program
Főző Attila László
2007/12/07 16:13
2053 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az eTwinning az Európai Bizottság Lifelong Learning programjának legfontosabb alprogramja, melyben 29 ország - az összes EU tagállam valamint Norvégia és Izland - oktatási minisztériumai, azok háttérintézményei, óvodái, általános- és középiskolái vesznek részt.

A projekt célja, hogy a résztvevő országok iskolái nemzetközi párokat alkotva IKT eszközök segítségével közösen dolgozzanak ki projekteket és ezáltal fejlődjenek pedagógiai, szociális és kulturális téren. A program keretében létrehozott központi eTwinning portál (www.etwinning.net) lehetőséget biztosít az iskolák számára, hogy rövid vagy hosszú távú partnerségeket alakítsanak ki bármilyen tantárgyi területen.

A Központi Szolgáltatópont (Central Support Service – CSS) szerepét a nemzetközi koordinációért felelős European Schoolnet (EUN) látja el, amely számos más nemzetközi projekt irányításában is részt vesz. A CSS létrehozott egy információs csoportot, melyet egy segítőkész és lelkes tanári gárda alkot. Az ebben résztvevő tanárok több nyelven szolgáltatnak választ a résztvevők és az NSS tagjai által feltett kérdésekre. Magyarországon a Nemzeti Szolgáltatópont (National Support Service - NSS) szerepét az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. eLearning Igazgatósága tölti be, aki a nemzeti szintű koordinációért felelős.

A programba történő bekapcsolódásnak számos előnye van.

A CSS minden évben meghirdeti a nemzetközi eTwinning versenyt, amelyben a programba regisztrált projektek versenyeznek egymással. A legtöbb NSS szervez nemzeti versenyt is az adott országban bekapcsolódott iskolák számára (Magyarországon is).

Az NSS-ek a CSS-sel együttműködve úgynevezett Professional Development Workshopokat (Európai Szakmai Műhelyek) szerveznek saját hazájukban, melyekre a többi NSS tanárokat delegálhat. A workshopok elsődleges célja, hogy újabb partnerségek, együttműködések alakuljanak ki a különböző országokból érkező tanárok között. A legelső ilyen workshop éppen Magyarországon volt 2005 novemberében.

A résztvevő iskolák számára az NSS-ek ingyenes továbbképzéseket szerveznek. Ezek során a tanárok közelebbről megismerkedhetnek a programmal, az együttműködéshez szükséges eszközökkel, és hallhatnak más, kapcsolódó projektekről/programokról is. Ezenfelül a projektmunka során a diákoknak és a tanároknak lehetőségük nyílik Európa legtávolabbi pontjainak felfedezésére, fejlődik IKT- és nyelvismeretük, valamint kreativitásuk is.

A regisztrált iskolák bekerülnek a központi eTwinning portál adatbázisába. A legjobbak a főoldalon is megjelennek, ha projektjüket kiválasztják a nap projektjének.

A társiskolák tanárai és diákjai között egy életre szóló kapcsolat alakulhat ki. Sikeres együttműködésüket követően akár más programokba is bekapcsolódhatnak közösen.

Egyre több iskola és ország csatlakozik a programhoz Európa-szerte. Folyamatosan növekszik azoknak az együttműködéseknek a száma, melyekben megvalósult a személyes találkozás is. Minden iskolát, tanárt és diákot arra bíztatunk, hogy kapcsolódjanak be, vegyenek részt ebben a nagyszerű kezdeményezésben!

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek