Az óvónők Lengyelországba mentek
Simon Tamás
2009/06/06 16:47
1375 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Varsóban rendezték meg a soron következő eTwinning továbbképzést, most kifejezetten óvoda pedagógusok számára. Magyarországról Simoni Anna utazhatott ki a találkozóra. Mint elmondta, a találkozó során új technológiákkal és programokkal ismerkedhettek meg, és példákat is láthattak ezek alkalmazására. A szervezők arra is figyeltek, hogy a nyelvtudásbeli különbségek se okozzanak problémát a találkozó alatt.

Az alábbiakban Simoni Anna beszámolóját olvashatják.

„Az év elején az eTwinning portálon olvastam, hogy ebben a tanévben az óvoda pedagógusok részére külön workshopot rendeznek. Ezen felbuzdulva írtam az osztrák, a litván, a bolgár és a román projektpartnereknek, hogy jelentkezzünk közösen erre a találkozóra. Nagyon örültem, amikor megtudtam, hogy Magyarországról én utazhatok.

Megvártuk egymást a varsói repülőtéren, alkalmunk volt személyesen is megismerkedni egymással. A két év óta tartó közös munka alatt szoros baráti kapcsolat alakult ki közöttünk annak ellenére, hogy személyesen még nem ismertük egymást. Tudtam, hogy az eTwinning találkozó munka nyelve az angol lesz, ezért elkezdtem tanulni, de az utazás időpontjában még nem beszéltem valami jól. A mi projektünk munkanyelve a német volt, de minden partnerünk beszélt angolul és biztosítottak engem, ha valamit nem értek, akkor fordítanak nekem.

Szerencsémre a szervezők is készültek ilyen fajta segítséggel. A regisztrálásnál mindenki kapott egy meglepetés csomagot, amiben volt két szótár füzet – öt nyelven –, egyik a mindennapi élethez szükséges kifejezéseket, a másik pedig pedagógiai és eTwinning-es szakszavakat tartalmazott.

A hivatalos megnyitó után játékkal oldották fel a hangulatot. Mindenki személyesen bemutatkozott, majd egy nagy Európa térképen színes szalaggal jelölte, hogy melyik országból érkezett. Közel százan voltunk ott 24 országból, úgyhogy a végére tele volt a térkép szalagokkal. Meglepett az, hogy a legaktívabbak a közép-európai országokból érkezők, a lengyelek és a csehek voltak. Ismerkedés után egy nemzetközi büfét varázsoltunk a teremben. Egymást kínáltuk a hazai finomságokkal, így oldottabban tudtunk beszélgetni. Ezután megint egy játék következett. Csapatokat alkottunk, amelyek a feladata, hogy nem messze a hoteltől egy meghatározott helyszínen megkeressenek egy bizonyos tárgyat. Visszaérkezés után a megtalált tárggyal kellett egy mesét kitalálni és közösen eljátszani.

Következő nap Anne Gilleran az óvodák és az eTwinning kapcsolatáról tartott előadást. Erre a napra négy workshop-ot szerveztek számunkra. Mindegyik játékkal kezdődött. Csapatokat alkottunk és beszélgettünk az óvodánkról, a hasonlóságokról és az eltérésekről egyaránt. Így bepillantást kaptunk egymás óvodájának hétköznapjáról. Persze a „tájékoztató füzetek” is gazdát cseréltek. Barkácsoltunk és az elkészült eszközökkel eljátszottunk kitalált történeteket. Megismertettek minket a Photo Story 3. programmal. Lépésről lépésre elmagyarázták, hogyan kell használni. A nap végére az osztrák partnerrel közösen készítettünk is egy filmet. Hazaérkezve a tapasztalataimat megosztottam egyik kolleganőmnek, aki szintén eTwinning projektben vesz részt.

A harmadik napon megismerkedtünk az interaktív tábla óvodai használatával. A lengyel kollegák két csodálatos projektet mutattak be, amelyekben felnőttek és óvodások közösen dolgoztak. Úgy érzem, hogy a cseh és lengyel kollégák az IKT eszközök szélesebb palettájával dolgoznak. Voltak olyanok, amiket én még soha nem használtam a munkám során. Úgy érzem, hogy van mit bepótolni.”

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek