Clima SOS - egy új együttműködésről
Főző Attila László
2007/12/08 19:58
1237 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A Clima SOS projekt keretében a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulói és több más európai iskola fog együttműködni két tanéven át, egy a globális felmelegedést és az általa okozott, regionális éghajlati változásokat vizsgáló projekt keretében. A projekt eredményeiről honlapjukon számolnak be a diákok.

Új eTwinning kapcsolatot építenek a Zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium tanulói. Hét európai iskola tervezi azt a nagyszabásúnak ígérkező együttműködést, amely a következő két tanévben egy mindinkább előtérbe kerülő témát, a globális felmelegedést és az általa okozott, máris érzékelhető regionális éghajlati változásokat kutatja.

A portugáliai Póvoa de Lanhoso középiskolájának koordinálásával szlovén, ciprusi, spanyol, olasz, svéd, és magyar diákok tervezik azt az átfogó felderítőmunkát, amelynek eredményeként ismerőivé és később aktív formálóivá válhatnak a tudatos és természetvédő gondolkodásnak és a fenntartható fejlődésnek.

Néhány a vizsgálandó témák közül: a klímaváltozás okai és következményei, kiemelve a népességszám, a szennyezőanyag kibocsátás és kezelés, a csapadékeloszlás, vízjárás, természetes és mesterséges ökoszisztémák változását. A diákok ezen kívül felderítik a fogyasztói társadalom kártékony szokásait, és betekintenek a regionális környezetvédelmi jogszabályokba is, mégpedig azzal a céllal, hogy összehasonlítsák a különböző európai régiók gyakorlatát, teret adva a vélemények ütköztetésének régión belül és régiók között egyaránt.

A Clima SOS projekt fontos célja, hogy elérjen mindenkit, akinek szerepe van a környezeti értékek megőrzésében és a fenntartható fejlődésben: helyi közösségek tagjaitól a döntéshozókig. Az elkészült dokumentumok, hang, kép- és videófájlok a projekt weboldalán és egyéb internetes oldalakon is elérhetők lesznek, de kiállítások, újságok, rádióműsorok is szerepelnek a tervek között. Természetesen kihagyhatatlanok és nagy élményt jelentenek a személyes találkozások, amelyeket a Comenius Iskolai Együttműködések pályázatának támogatása esetén remélünk megvalósítani.

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek