Egy birodalom - sok-sok nemzet
Lénárt Ágnes
2009/07/07 10:30
1872 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A fóti Németh Kálmán Általános Iskola projektje holland közreműködéssel azt a történelmi korszakot dolgozza fel, amikor mindkét ország a Római Birodalom része volt. A munka során megvizsgálták, hogy a két ország területe milyen szerepet játszott a birodalomban, milyen emlékek találhatók ebből a korszakból. A további terveik közt szerepel egy tematikus sorozat indítása, olyan országokkal, akikkel valamikor a történelem során közös volt a sorsunk.

Utolsó frissítés ideje: 2009.07.07.

Az alábbiakban Papp Ilona az iskola tanára mesél a projektről:

„2008-ban, Bukarestben találkoztam az éves eTwinning konferencián egy holland iskola igazgatójával. Történelmi tárgyú projekthez kerestem partnert és mivel ő Leiderdorpban öt iskolát vezet, így a Willem de Zwijger iskolában egy kolléganőhöz közvetített. Olyan szerencsésen alakultak a körülmények, hogy szeptemberben ellátogattak hozzánk Fótra és itt tudtuk kitalálni a projekt végleges formáját, címét.

Ebben a tanévben ötödikes osztályfőnök voltam és a diákjaim voltak a projekt résztvevői Fóton. A Willem de Zwijger iskolában tíz éves diákok dolgoztak. A történelmi téma ellenére, legalább ilyen fontos volt, hogy a gyerekek minél jobban megismerjék egymást, a két iskola életét és egymás munkáit. A projekt alapötlete, hogy a két ország területe egykor egy birodalomhoz, a Római Birodalomhoz tartozott.

Célunk volt, hogy a gyerekek minél többet megtudjanak egymásról. Ezt a legkülönbféle módon igyekeztünk elérni. A Testvértérre felkerült fotók, és a YouTube-ra feltett kis videofelvételek sokat segítettek. A projekt tematikájának megfelelően megnéztük, hogy ebben az évben a két osztály hogyan dolgoz fel egy-egy történelmi korszakot. Ez elsőként az őskor volt, de a magunk módján megtanítottuk a holland gyerekeknek, hogy milyen játékokat játszottak az ókori görög gyerekek, majd elérkeztünk a római korhoz, ahol bemutattuk, hogy a két ország területe milyen szerepet játszott a birodalomban, milyen emlékek találhatók ebből a korszakból. A diákok megismerték egymás munkáit, rajzait, láttuk a holland gyerekek által készített kerámiákat. A legfontosabb mégis az ismerkedés volt. Mi beszámoltunk osztályprogramjainkról, Leiderdorpban pedig egy kis magyar sarok készült zászlóval, kiadványokkal.”

Buktatók és motiviációk

„Nálunk a történelem felsős tantárgy, Hollandiában alsóbb évfolyamban kezdik el tanulni, viszont jóval kényelmesebb tempóban. Azt láttam, hogy mi nagyobb léptekkel haladunk. Úgy gondolom egy ilyen tematikus projekt jobban illeszthető a nyugat-európai oktatási rendszerben a középiskolák anyagához. Nagyon oda kellett figyelnem, hogy a tanóráimba milyen módon tudom beépíteni. Holland partnerem ebből a szempontból kedvezőbb helyzetben volt, hiszen minden tárgyat ő tanít. Viszont az együttműködés folyamatosan kreativitásra ösztönzött minket és tudatosította diákjaimban, hogy több mint ezer kilométerre társaik vannak, akik kíváncsiak rájuk.

A projekt mindkét országban megkaptuk a Minősített eTwinning Projekt címet. Örültünk, hogy az NSS-ek is tartalmasnak találták együttműködésünket.

Ez a projekt befejeződött. Viszont a holland igazgató kezdeményezett Comenius együttműködést a két iskola között. Számomra pedig egy tematikus sorozat indítását jelentette „…. in one empire” címmel. A következő tanévben hatodikosok leszünk és szeretnék olyan partnereket találni, akikkel sorsunk a török birodalomban volt közös. Hetedikesekként pedig a Habsburg birodalom lesz a közös helyszín.”

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek