Élménybeszámoló a linzi Nemzetközi eTwinning Konferenciáról és Kiállításról
Simon Tamás
2006/01/25 14:13
1471 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Linz adott otthont az idei év egyik legnagyobb szabású eTwinning rendezvényének, a 2006-os Nemzetközi eTwinning Konferenciának és Kiállításnak.
Az eTwinning verseny győztesei

2006. január 13-15 között 28 európai ország tanárai, illetve az eTwinning program Nemzeti Szolgáltatópontjainak munkatársai vettek részt a 3 napos összejövetelen. Minden ország külön standon mutatta be eddigi eredményeit, működő projektjeit. A konferencia megnyitón örömmel tapasztaltuk, hogy Ulf Lundin, a European Schoolnet vezetője, prezentációjában kiemelte a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium "Water and Fire" projektjét, mint az egyik legrégebben működő és eredményeket elért együttműködést.

A magyar standon kilenc tanár képviselte a hazai projekteket. Négy tanárkolléga, Boda Zsuzsanna a Kalmár László Számítástechnikai Szakközépiskola, Domokos Katalin a csongrádi Batsányi János Gimnázium és Szakközépiskola, Horváth László a zalaegerszegi Kölcsey Ferenc Gimnázium, illetve Nagy László a Csepel-Sziget Műszaki Szakközépiskola tanáraként eddigi projektmunkájuk eredményeit mutatták be tablók, fotók, prezentációk formájában. Öten pedig már meglévő projektötletük megvalósításához igyekeztek partneriskolát találni. A magyar stand, mások szerint is, az egyik legszebben dekorált pavilon volt, sokszínűségével sok érdeklődőt vonzott.

A program részeként sor került a nemzetközi eTwinning verseny eredményhirdetésére is.
A díjátadáson magyar sikernek is örülhettünk. A budapesti Számítástechnikai Általános Iskola egy szlovákiai magyar iskolával létesített projektmunkája révén, mely az egészséges táplálkozás témakört dolgozta fel, második helyezést ért el az 5-13 éves korosztályban. A magyar stand a kiállításon A konferencia második napján workshopokon vehettek részt az érdeklődők. Az előadások nagyon változatosak voltak, mindenki megtalálta a neki megfelelőt. A szervezők úgy állították össze időben az előadásokat, hogy a közép és általános iskolai kezdő és haladó projektek iránt érdeklődők egész nap más-más szemszögből bővíthették tudásukat. Így volt lehetőség megismerkedni az eTwinning gyakorlati hasznán át az új módszereken keresztül a tanulás fejlesztésének új lehetőségéig mindennel.

Az egyik workshop külső helyszínen zajlott, az Art of Simulation kiállítást nézhettük meg az Ars Electronica Center-ben, ahol a 21. századi kutatások új vívmányait mutatták be szervezett idegenvezetéssel.

Január 15-én, vasárnap délelőtt mindenkinek hosszabb idő állt rendelkezésére, hogy részletesebben tanulmányozza a pavilonokat és az újonnan kapcsolatot létesítők segítséget kaptak a regisztrációhoz. A záró előadáson a három napos rendezvény értékelésére került sor. A konferenciaszervezők nagyon családias, tapasztalatokban gazdag és jó hangulatú konferenciának titulálták a rendezvénysorozatot.

Mi, a magyar NSS is igen sikeresnek találtuk a linzi konferenciát. A már működő projektek sikeresen szerepeltek, a magyar stand jól reprezentálta a magyar eredményeket és lelkesedést, illetve azok a tanárkollégák, akik testvériskola keresési szándékkal jöttek el a rendezvényre, arról számoltak be, hogy több lehetséges partnerjelölttel már fel is vették a kapcsolatot.

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek