eTwinning versenynap 2008
Simon Tamás
2008/05/05 11:07
1122 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Többször írtunk már oldalainkon a különböző eTwinning rendezvényekről - most az egyik legfontosabb, a hazai verseny került megrendezésre, természetesen sok projekttel és sok résztvevővel.

A több nemzetközi kiugrási lehetőség mellett évente egyszer a magyarországi NSS is megrendezi saját versenyét a hazai közoktatási intézmények számára. 2008-ban a budapesti HIK-ben mérhették össze tudásukat a pályázók.

A verseny maga két körből állt, az első részben az érdeklődők pályázhattak a Minősített eTwinning Projekt címre, s közülük a legjobbak jutottak be a második körbe. A hazai rendszerben egyébként jelenleg 615 regisztrált iskola létezik, s ők összesen mintegy 300 projektet futtatnak – a verseny tehát igen nagy. A legjobbak közé tíz iskola került be, ők kaptak lehetőséget, hogy bemutassák projektjeiket az érdeklődőknek, illetve a szakmai zsűrinek. Ezzel a lehetőséggel azonban csak hat intézmény élt, ők hét projektet hoztak el.

Két kategóriában pályázhattak az intézmények, illetve a tanulók:

 • középiskolák
 • általános iskolák és óvodák

Érdemes volt pályázni, íme a nyeremények listája:

 • 1. díj: 250.000 forint utazási hozzájárulás
 • 2. díj: 100.000 forint utazási hozzájárulás
 • 3. díj: 70.000 vásárlási utalvány

A nyertes csapatok tanárai egy Smart-tábla képzésen vehetnek részt. A győztesek és projektjeik leírása saját szavaikkal:

Általános iskola és óvoda

I. helyezett

Terézváros Önkormányzat "FASORI KICSINYEK" Óvodája: C.N.C.T. Children Needs Culture and Traditions 

A C.N.C.T. Children Needs Culture and Traditions projektben 3 európai ország ( Ausztria/Lannach „Kindergarten Launegg” , Litvánia /Jurbarkas „Azuoliuko darzelis mokykla és a budapesti „ Fasori Kicsinyek” óvodásai és óvodapedagógusai vesznek részt. Feladatunk, hogy a projektben részt vevő országok egymás hagyományait, tradícióit megismerhessék az IKT technológiákban rejlő lehetőségek által. Célunk, hogy a projekt végére elkészítjük: nemzetközi gyermek szakácskönyvet egy adott mese gyermekek rajzaival.

II. helyezettek

Kalocsai Belvárosi-Dunaszentbenedeki Általános Iskola és Óvoda: Kids h@nd in h@nd

A "Kids h@nd in h@nd" projektben a Kalocsai Belvárosi - Dunaszentbenedeki Általános Iskola és Óvoda tanulói és pedagógusai dolgoztak együtt több európai, ázsiai és amerikai iskola tanulóival és tanáraival Lieven Van Parys tanár ötlete alapján. A munkában több osztály is részt vett iskolánkból. Jellemző volt a feladatra az egyszerűség és a mindenki által megvalósítható közös munka. "A szem a lélek tükre" - vezérgondolat alapján a tanulók első feladata a kézlenyomatok készítése volt. Szemeket és arckifejezéseket helyeztek el az elkészült műre. A legfontosabb, hogy többféle arckifejezés közül a vidámságot és örömöt tükrözze. Az érzelmek kifejezése egy igazi eszköz arra, hogy kapcsolatokat építsünk. Nemzetközi nyelvet használtunk - rajz, kép - és a téma is nemzetközi volt - érzelmek. Barátokat kerestünk egész Európában és a világban, felhasználva a virtuális és igazi tárgyakat. Online rajzokat, kártyákat készítettünk arckifejezésekkel, ezek segítségével tanítottuk az érzelmeket angol nyelvi órán.

Orczy István Általános Iskola: Sharing our world – Condividere il mondo

Programunkban, a közös munka során szeretnénk elősegíteni, hogy a diákok megismerjék kortársaikat, és barátokká váljanak. A gyerekek először leveleztek, bemutatták önmagukat, lakóhelyüket, iskolájukat. Az olaszországi és a magyar iskolában is tablót készítettünk az elküldött levelekből, fényképekből. A projekt folyamán összehasonlítjuk hagyományainkat, ünnepeinket (Húsvét, Karácsony), sőt, mi magunk is tartunk ünnepségeket. Az Orczy István Általános Iskola tanulói olasz nyelvű karácsonyi műsort tartottak a szegedi Olasz Kulturális Központban. Ellátogatott iskolánkba Arnaldo Dante Marianacci, a budapesti Olasz Kultúrintézet igazgatója és Paolo Guido Spinelli, olasz nagykövet úr is. Május 7-én olasz napot, Gianni Rodari Emlékversenyt rendezünk. A diákok versengenek illusztráció, vers-és prózamondás valamint tánc kategóriában. A kapcsolat nagyon gyümölcsöző, hiszen februárban személyesen is találkoztam Casole d' Elsában Laura Maffei tanárnővel, diákjaival, s a konferencia központban tartottunk közös előadást, ahol több száz diák és érdeklődő előtt mutattuk be iskoláinkat, városunkat és az együtt elvégzett munkát. A további munkát illetően is nagyon lelkesek mind a tanárok, mind a diákjaink.

Középiskola

I. helyezett

Sipkay Barna Kereskedelmi Vendéglátóipari Idegenforgalmi Középiskola Szakiskola és Kollégium: The Pizza business across Europe

A pizza étkezési szokásainkba az elmúlt 50 év alatt épült be. Országonként nagyon különböző képet mutat, hiszen mind a tészta, mind a feltét nagyon változatos lehet és még nem is említettük a fagyasztott pizzákat. A pizza „business” mára világméretűvé vált, a pizzériák gomba módra szaporodnak mindenfelé. A pizza virágzó üzleti tevékenység, melynek különféle társadalmi és gazdasági hatásai is vannak: fesztiválok, versenyek, szövetségek, klubok és üzletek találhatók Olaszországban és világszerte, miközben a pizza készítéshez szükséges berendezéseket gyártó cégek igyekeznek a pizza minőségét javítani. Projektünk célja a pizza és a pizza készítés, a pizza, mint üzleti tevékenység megfigyelése Európában azzal a céllal, hogy egy átfogó képet kapjunk Észak-, Kelet-, Dél- és Nyugat Európáról. A projektben résztvevő országok Európa különböző részeiről azonos kutatási szempontsor alapján dolgoznak, az eredményeket összehasonlítják és elemzik.

Projektünk két részből áll, az első részben bemutatjuk:

 • az emberek étkezési szokásainak átalakulását az elmúlt 50 év alatt,
 • azt a folyamatot, amelynek során a pizza egyfajta „nemzetközi” étellé vált a turizmus és immigráció fellendülésével,
 • a különböző pizza féleségeket és az azokhoz kapcsolódó pizzériákat.
  A projekt második részében megvizsgáljuk, hogyan kell pizzériát nyitni és működtetni:
 • a hivatalos lépéseket
 • a marketing politikát
 • a mindennapi üzemeltetést. Látogatást teszünk és interjút készítünk egy pizzériában azért, hogy megtudjuk, mi a sikeres pizzéria titka.
  Mivel diákjaink vendéglátó-kereskedelmi szakközép iskolai tanulók, a projekt során szerzett ismereteiket, tanulmányaik során aktívan tudják használni.

II. helyezett

Budapesti Egyetemi Katolikus Gimnázium, MOSTart Team: REC

A REC – Reclamo pro Europa Cogitans (Reklám a gondolkodó Európáért, latin) – egy szociális orientációjú projekt, ami a reklámok működését, szerepét, káros és jótékony hatásait vizsgálja – összevetve a partner országokban működő reklámtevékenységekkel, vizsgálva az egymás közti hasonlóságokat és különbségeket. A reklámok, azon túl, hogy gazdasági javakat mutatnak be, egyben jelzői annak a környező társadalomnak, amely készítette őket, minden előítéletével, gondolkodásmódjával, gazdasági szintjével, ipari fejlettségével, szociális megelégedettségével, stb.  Az emberek – akár készítik, akár befogadják a reklámokat – úgy használják őket, hogy nem tudatosítják a felmerülő veszélyes hatásokat, pl. az idegen minták és attitűdök követésének veszélyét, a magabiztosság háttérbe szorulását, a saját vélemény és kreativitás elvesztését, szociális előítéletek kialakulásának vagy átvételének lehetőségét. Ezeknek a tényezőknek a tudatosítása teszik ezt a projektet egy mély és komplex témává, melyet szeretnénk, ha minden csatlakozó partner a tanmenetbe beágyazva felfedezne. A projekt célja, hogy az említett komponenseket megvizsgálja abból a célból, hogy – főleg a gyerekek körében – egy tudatos reflexiót fejlesszen ki a reklámok befogadásában. A projekt a tanterve való beágyazhatóság szempontjait figyelembe véve terveződött, mely lehetőséget ad a tantervek közötti átjárásra, aktív módszertani elvek gyakorlására, valamint oktatási, szociális és tudományos változatosságra.

III. helyezett

Szent István Gimnázium: Hyper (super) Mathematics

Hyper (super) Mathematics - ahogy a 14 éves diákok a hiperbolikus és euklideszi geometriát értelmezik.

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek