A digitális kompetencia fejlesztése - eTwinning webináriumok 2017
2017/08/17 08:00
3797 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az eTwinning Magyarországi Szolgáltató Pontja 2017 őszén is változatos témájú webináriumok keretében nyújt szakmai továbbképzési lehetőségeket a digitális kompetenciafejlesztés iránt érdeklődő pedagógusoknak.

etwinning_webinar

Az online szemináriumok valós idejű kommunikációra lehetőséget adó előadások, melyek során a résztvevőknek különböző témákkal kapcsolatos tanulásra, beszélgetésre és eszmecserére nyílik lehetőségük. A szakértők által vezetett webináriumok alatt feldolgozott témák az eTwinning programhoz és tevékenységekhez, valamint a digitális kompetencia fejlesztéséhez kapcsolódnak.

Időpontok

Felhívjuk a figyelmet arra, hogy a webináriumokhoz külső linken, előzetes regisztráció után fognak tudni csatlakozni. A webinárium után, aki regisztrált és részt vett rajta, részvételt tanúsító oklevelet kap, digitális formában.

November 14. 17:00

Befogadó osztályterem

Előadó: Őriné Simonovics Andrea eTwinning nagykövet

Az iskolai lemorzsolódás és a halmozottan jelentkező tanulási és viselkedési problémák egyre nagyobb gondot jelentenek az oktatásban. A tanárok sokszor értetlenül tekintenek a diákokra, akik manapság „annyira másak”; a diákok pedig nem tudják megérteni, hogy miért kell kórházi sterilségű környezetben tanulniuk, holott az őket körülvevő világ ennél sokkal, de sokkal színesebb és csábítóbb. A rájuk nehezedő követelményrendszer pedig sorra szedi az áldozatait: stressz, depresszió, kiábrándultság.
A gyerekek képességeiben, családi és anyagi hátterében mutatkozó különbségek jelentősen befolyásolják azt, hogy milyen módon tudnak hatékonyan tanulni - mégis nehezen találjuk meg az egyéni módszereket, az integrálás-differenciálás egyensúlyát.
Az előadó személyes tapasztalatait és próbálkozásait megosztva próbál alternatívát adni a vállalkozó szellemű, változ(tat)ásra vágyó pedagógusoknak és ezeket a kérdéseket szeretné megválaszolni:
Hogyan tegyük élhetőbbé az osztálytermet? Miért fontos a diákok érzelmi ráhangolódása? Hogyan kovácsolhatunk előnyt a digitális eszközhasználatból? Miért jó virtuális osztályteremben dolgozni?

Regisztráció

November 20. 17:00

Tudatosság, szűrés, biztonságos tájékozódás az online környezetben – a kritikai médiaműveltség fejlesztése felső tagozatos és középiskolás diákok körében

Előadó: Nagy Krisztina - Televele Médiapedagógiai Egyesület

Az előadás a Televele Médiapedagógiai Egyesület által ezévben fejlesztett, az információs környezet értő, kritikai szemléletű és felelős használatát célzó Drón oktatási csomagot mutatja be, illetve ehhez kapcsolódóan foglalkozik az álhír jelenséggel, a közösségi média működésével. A Drón program célja az információ feldolgozását, elhelyezését segítő kritikai gondolkodás, az információ hitelességének, megbízhatóságának értékeléséhez kapcsolódó ismeretek, készségek fejlesztése. A foglalkozások bevezetnek a tényellenőrzés szempontjainak, folyamatának megismerésébe, az álhírek felismerésébe, megismertetik a közösségi média információáramlást befolyásoló működési mechanizmusait.

Az előadás során megjelenő témák, kompetenciák:

  • a kritikai és a kreatív gondolkodás fejlesztése
  • az online információ megítélése, szűrési kompetenciák: tényellenőrzés (fact-checking)
  • algoritmusalapú személyre szabott információáramlás, a szűrőbuborék jelenség
  • digitális eszközhasználat
  • digitális médiaszöveg-alkotás

Regisztráció

November 27. 19:00

Az e-Book-készítés csodálatos világa – könnyen alkalmazható alkalmazások

Előadó: Egri Józsefné, eTwinning nagykövet

Aki foglalkozott már nemzetközi projektekkel, az tudja milyen fontos a projekt eredményeinek disszeminálása, publikálása.
A projektmunka során számos eredmény születik – fotókat, plakátokat, videókat, kérdőíveket, prezentációkat készítenek a diákok, melyekből egy látványos, jól rendszerezett és áttekinthető digitális könyvet nagyon egyszerűen összeállíthatunk, vagy akár a diákokkal is elkészíttethetik, ha ismernek néhány ingyenes e-book készítő alkalmazást. Ezek közül szeretne az előadó 2-3 könnyen elsajátítható és könnyen kezelhető alkalmazást bemutatni az érdeklődő kollégáknak.

Regisztráció

December 4, 17:00

Csak bent? – Kooperatív módszerekkel a szabadban

Előadó: Kálmán Éva, az Andrássy György Katolikus Közgazdasági Szakgimnázium, Gimnázium és Kollégium igazgató-helyettese

Biztos, hogy minden tananyagot csak az osztályteremben, a szokásos légkörben lehet és célszerű megtanítani? Milyen előnyei vannak annak, ha a tanár egy osztálytermen kívüli helyszínt választ? Melyek lehetnek ezek a helyszínek? Melyek azok a kooperatív módszerek, melyek felhasználásával akár történelmet is lehet tanítani egy sportpályán? Mit feleljünk kifogásokra? Ezekre a kérdésekre adja meg a választ ez a webinárium.

Regisztráció

Csatlakozzanak minél többen!

Cikkünket folyamatosan frissítjük!

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek