Európai testvériskolai kapcsolatok az interneten
Simon Tamás
2005/09/16 10:56
1465 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Folytatódik az eTwinning. Az új tanévben is folytatódik a tavaly már sikeresen zajló, testvériskolai kapcsolatokért létrejött program. 27 ország több ezer iskolája közül kereshetnek könnyen testvériskolai partnert iskolaigazgatók, tanárok, iskolai dolgozók, és már pár fős diákcsapattal belevághatnak egy angol, spanyol, izlandi, szlovén vagy bármely más európai ország iskolájának csapatával közösen kitalált projekt magvalósításába.

Az Európai Unió eTwinning kezdeményezése egy lépéssel tovább halad a hagyományos testvériskolai kapcsolatok rendszerén: az információs és kommunikációs technológiák (IKT-k) hasznosításával hozza ugyanis össze két különböző európai ország iskoláját, annak érdekében, hogy együttműködésük révén pedagógiai, szociális és kulturális téren gazdagodjanak. Ez jó lehetőséget biztosít a fiatalok motiválására. A nyelvgyakorláson kívül fejleszthetik számítástechnikai ismereteiket, tanulhatnak egymás kultúrájáról, szokásairól, kapcsolatokat építhetnek, és mindeközben kipróbálhatják a munkaerőpiacon egyre inkább elvárt projekt alapú és csoport munka gyakorlatát. Eddig közel 7000 európai iskola regisztrálta magát, és közel 450 partnerség alakult ki. Magyarországon 230 iskola csatlakozott a programhoz, és 40 közülük már párt is talált.

Egy eTwinning projekt megvalósítása interkulturális és innovációs előnyökkel jár az iskola számára. Emellett négy kézzelfogható módon kaphatnak az iskolák elismerést. A projekt előrehaladásától függően a partnerségek megkaphatják az eTwinning Logót, szerepelhetnek az eTwinning Galériában, elnyerhetik a Minősített eTwinning Projekt címet, vagy megnyerhetik akár az eTwinning Díjat is. Az eTwinning Logót, ami tulajdonképpen egy elektronikus oklevél, minden regisztrált partnerségben együttműködő iskola megkapja. Az oklevelet kinyomtathatják és kifüggeszthetik az iskolák, ezzel is hirdetve, hogy az iskola részt vesz az eTwinning programban. A legjobban működő partnerségek egy hónapon keresztül "kiállításra kerülnek" az eTwinning Galériában. Így az eTwinning programban legtevékenyebb és leginkább innovatív iskolák Európa-szerte ismertté válhatnak.

A "Minősített eTwinning Projekt" cím a kiváló projekteknek nyújt elismerést. Várhatóan a Nemzeti Szolgáltatópontok választják majd ki a legjobb projekteket vezető iskolákat az általuk leadott "haladási kártyák" alapján. A minősítés megszerzésének feltételei hamarosan elérhetőek lesznek ezen a honlapon. A 2005-ös eTwinning Díjat a legjobb európai iskolai együttműködéseknek adományozzák. A Díjért folyó versenyben három kategóriában lehet majd indulni. Az első kategóriában az iskolai együttműködés tantervbe illesztését jutalmazza a fődíj, a 'Super eTwinning Collaborative Prize'. A második kategóriában az eTwinningben megvalósuló pedagógiai innovációt értékelik általános iskolai és középiskolai szinteken. A harmadik kategória pedig a minőségi digitális segédeszközök oktatásban való felhasználását és fejlesztését díjazza.

Mindhárom kategóriában egy fődíjat és egy második helyezést osztanak ki. A győztes csapat egy külföldi utazást nyer a 2006 nyarán megrendezésre kerülő 'eTwinning Campus' helyszínére.A díjkiosztó ünnepség 2006 januárjában kerül megrendezésre. Nevezni a nemzetközi eTwinning honlapon (www.etwinning.net) keresztül lehet, de érdemes felkeresni az eTwinning magyar szolgálatópontja, a Sulinet Programiroda által üzemeltetett hazai eTwinning honlapot (www.etwinning.hu) is, mert itt is sok hasznos információ található a programmal kapcsolatban, és itt nyújtunk információt a hazai versenyről, amely nyerteseinek értékes nyereményeket szánunk.

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek