A 2014-es év legjobb projektjei: Every day is a fairy tale
2015/01/14 13:13
1536 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az eTwinning Nemzeti Szolgáltatópontja évek óta nagy sikerrel rendezi meg az eTwinning Nemzeti Versenyt az ősszel megrendezésre kerülő központi eTwinning Hetek keretében. Évről évre egyre színvonalasabb és érdekesebb projekt bemutatókat készítenek a Versenyen résztvevő csapatok. A Versenyen azok a projektek mérettethetnek meg, melyek az adott évben elnyerték a Nemzeti Minősített projekt címet.

_MG_5918_converted

2014-ben a Nemzeti Minősítést megnyert projektek közül 10 projekt jelentkezett a Nemzeti Versenyre. Úgy gondoljuk, hogy ezek a projektek jó példaként szolgálhatnak minden eTwinningező pedagógus számára, így az előző évhez hasonlóan szeretnénk egy cikksorozat keretében közölni a projektekben dolgozó pedagógusok projektbemutatóit.

Az alábbiakban a Rákosmenti Csicsergő Óvoda, Európai Minősített eTwinning Projekt címet is elnyert projektjét mutatja be a projektet vezető óvodapedagógus, Szépné Vinczencz Katalin.

Egyszer volt, hol nem volt...

Általában így kezdődnek a tündérmesék. De most úgy kezdődik, hogy Rákosmentén van a Csicsergő Óvoda. Ennek az óvodának a Cinege csoportjáról szól a történet.

A projekt indulása is mesés volt, mivel a 2013-as eTwinning versenyen találkoztunk Kiss Mónikával, aki elmesélte nekem az ötletét, és így vágtunk bele ebbe a projektbe. Partnereink temesvári és görög első osztályosok voltak.

Projektünk már a címével is felhívja a figyelmet fő törekvésünkre: kifejezi, hogy a mese tanít és szórakoztat egy időben, továbbá, hogy  maradandó, mindennapi élményt nyújt a gyerekeknek. Ezt nemcsak a mindennapi meseolvasás teszi lehetővé, hanem az, hogy úgy éljük meg a gyermekekkel a mindennapokat, mintha egy tündérmese résztvevői lennénk.

A vándorúton kéz a kézben

A különböző európai országokban élő gyerekek „kéz a kézben” elindultak vándorútra, mint a legkisebb királyfi a mesében. Az utazás alatt a kicsik különböző feladatokkal találkoztak, melyek elvégzése során óriásokká válhattak. Az első az egészség kihívás volt, mivel a hosszú vándorúton szükségük van jó egészségre – a csoportunk gyümölcssalátát készített és képeket gyümölcsnyomatokkal. A második, a szeretet kihívása karácsony idejére esett – ajándékokat készítettünk és küldtünk egymásnak partnereinkkel. Az átváltozás kihívás a farsangi időszakot színesítette, amikor beöltözhettünk kedvenc mesehőseink jelmezébe. Végül az ész kihívása következett – tündérmeséhez kapcsolódó feladatlapokat küldtünk egymásnak, melyeket a gyerekek nagy lelkesedéssel oldottak meg.

_MG_5924_converted

Gazdag IKT eszköztár

Az eTwinning projekt mindvégig szerves részét képezte az éppen aktuális óvodai projektnek. Célunk az volt, hogy a gyermekek játékosan, a mese eszközeivel számos fontos ismeretre tegyenek szert, megismerkedjenek az egészséges életmóddal, ünnepekkel, illetve hogy egymás iránt figyelmességet, tiszteletet mutassanak stb. A foglalkozások során az idegen kultúrák megismerésére, a nyelvek sokféleségének megtapasztalására is kitértünk, így foglalkozásainkba a különböző országok meséit, népviseleteit, hagyományos süteményeik elkészítését is bevontuk. Kiemelkedően fontos volt, hogy a gyermekek fantáziája, értelmi képességeik, viselkedéskultúrájuk, toleranciájuk fejlődjön, és általánosan nyitottabbá váljanak a világra. Számos IKT eszközt alkalmaztunk a projekt során, (számítógép, fényképezőgép, kamera, diktafon, projektor, interaktív tábla, internet). A partnerekkel e-mailen és a Testvér Téren keresztül tartottuk a kapcsolatot és skypon keresztül videohívást indítottunk, amely a gyermekek számára különleges élmény volt.

Itt a vége, fuss el véle... - mi, a Cinege csoport egészen a Nemzeti eTwinning versenyig futottunk, ahol az idei évben is nagyon jól éreztük magunkat. A versenyt követő gyereknap is felejthetetlen élményt nyújtott számunkra.

Ezúton szeretnék köszönetet mondani Nagyné szabó Etelkának a Rákosmenti Csicsergő Óvoda vezetőjének és Lekk Mónikának, az Educatio Szakmai Támogató Rendszerek Iroda nemzetközi szakmai munkatársának a sok biztatásért és támogatásért.

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek