Éves eTwinning Konferencia és Tábor Budapesten
2011/03/17 00:00
1841 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az Éves eTwinning Konferenciát idén március 31. és április 2. között rendezik meg Budapesten. Az esemény házigazdája az eTwinning program Magyarországi Nemzeti Szolgáltatópontja, az Educatio Társadalmi Szolgáltató Nonprofit Kft. Digitális Pedagógia Osztálya.

A European Schoolnet - a brüsszeli Központi Szolgáltatópont - minden évben megrendezi az Éves eTwinning Konferenciát, mely egyben az éves, projektek közötti verseny díjkiosztó gáláját is magában foglalja. Ez a nagyszabású rendezvény idén még a tanulók számára első díjként szolgáló Éves eTwinning Tábort is magában foglalja, így mintegy 700 fő meghívott vendég vesz majd részt a budapesti rendezvényen. Az Európai Unió soros elnökségével összhangban Magyarországot érte az a megtiszteltetés, hogy a rendezvény alatt a házigazda szerepét betöltse, mindemellett pedig a projektek versenyében a matematika/természettudományok kategóriában szponzori szerepet is vállaljon. A három napos esemény 2011. március 31-én 14 órakor kezdődik, a díjátadó gálára pedig 17 órától kerül sor a nyitóbeszédek után. A köszöntőket az Európai Bizottság, illetve a NEFMI/NFM képviseletében érkező előadók, és neves e-learning szakértő, Tim Rylands tartják. 

A további részletes program itt olvasható.

Az eTwinning programról

Az eTwinning egy olyan európai oktatási program, amihez eddig mintegy 120 ezer tanár és 2 és fél millió diák csatlakozott Európa-szerte, és ami 5 éve töretlen sikerrel működik. Magyarországról közel 1000 iskola vesz már részt benne, több mint 1300 tanáron keresztül. A program az Európai Bizottság kezdeményezésére jött létre, célja, hogy ösztönözze az európai iskolákat a kommunikációs technológiák változatos formáit használó együttműködési partnerségek alakítására. 2007 és 2013 között a Comenius program alprogramjaként működik, közös adatbázissal, célközönséggel. 2004-ben az Oktatási Minisztérium a Sulinet Programirodát jelölte ki a Nemzeti Szolgáltatópont feladatkörének ellátására. Ezen feladatot jelenleg az Educatio Társadalami Szolgáltató Nonprofit Kft., Digitális Pedagógia Osztály látja el. A Magyarországi eTwinning Szolgáltatópont kiemelt feladatai közé tartozik a program hazai képviselete és népszerűsítése, széles körű promotálása; képzések, információs napok, versenyek szervezése; külföldi szakmai műhelyeken tanárok részvételének biztosítása, utazásuk megszervezése; kapcsolattartás a programban részt vevő tanárokkal és az érdeklődőkkel. Az iroda további feladata a Központi Szolgáltatópont szerepét betöltő European Schoolnet-tel való kapcsolattartás, munkacsoport megbeszéléseken való részvétel; valamint az Európai Bizottság Comenius programokért felelős kapcsolattartójával való kommunikáció; a pályázati anyag és a beszámoló elkészítése.

A hazai szolgáltatópont más szolgáltatópontokkal is aktív kapcsolatot tart fent és közös transzborder találkozókat is szervez annak érdekében, hogy a tanárok minél hatékonyabban találjanak partneriskolát és kezdhessenek közös projekteket. További cél a jó példák felkutatása; tanulmányok, statisztikák készítése, elemzése; felmérésekben való részvétel, illetve ezekhez adatszolgáltatás; valamint szakmai segítségnyújtás tanárok részére a minél sikeresebb projektek lebonyolításához. A programnak fontos eleme a tanártovábbképzés. A Magyarországi eTwinning Szolgáltatópont 30 órás akkreditált tanártovábbképzést biztosít tanárok számára a következő pályázati szakaszban is. Cél az NEFMI Egész életen át tartó programokért felelős munkatársának tájékoztatása a programról; valamint az érdeklődő nonprofit szervezetekkel való kapcsolattartás és lehetséges együttműködések kialakítása.

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek