Görögországi találkozó az eTwinning képviselőinek
Bodnár Gabriella
2009/10/19 14:50
1569 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Idén szeptember 30. és október 3. között Görögországban rendezték meg az eTwinning regionális képviselőinek találkozóját, amelyre mind a 32 tagországból érkeztek résztvevők. Az egyik alapvető cél az volt, hogy létrehozzonanak egy olyan európai szintű hálózatot, ahol az eTwinningben dolgozó képviselők hatékonyan kommunikálhatnak egymással, segítik a tanárokat munkájukban, és terjesztik az eTwinning program jóhírét.

A görögországi találkozóról az eTwinning magyarországi regionális képviselői meséltek:

Az eTwinning ötödik születésnapja komoly változásokat jelent a program életében. Ahogy az új mottó is jelzi: "eTwinning goes social”, azaz itt az idő, hogy az eTwinning is megújuljon, és az általa kínált platformon a közösségi média szolgáltatásait (blog, fórum, wiki, kép- és videómegosztás) felhasználva több lehetőséget biztosítson a résztvevőknek. Bizonyára sokan ismerkednek már a megújult TestvérTérrel, aminek megjelenése valóban egy új időszámítás kezdetét jelzi.
 
A további változásokat előkészítendő, október elején Chaniában, Görögországban találkoztak az eTwinning regionális képviselői, hogy létrehozzanak egy európai méretű hálózatot (ENA), ezzel is megkönnyítve a tapasztalatcserét és a közös munkát. Az eTwinning sikere már eddig is vitathatatlan volt, hisz egyedülálló adatbázissal büszkélkedhet, a sok sikeres projektről és értékes kapcsolatról nem is beszélve. Ám a program most számos újdonsággal bővül és még inkább nyitottá válik. A cél: további közintézmények és pedagógusok bevonása, ezen felül egy olyan platform kialakítása, amely megkönnyíti a résztvevők kapcsolattartását és elegendő eszközt biztosít a projektek sokrétű dokumentálásához.

Az eTwinning behozza Európát az osztálytermekbe

A portál a tervek szerint lehetőséget ad online kurzusok elvégzésére is, amelyek ingyenesek, számos érdekes téma közül választhatnak majd az érdeklődők. Várhatóan még népszerűbbé teszi ezeket a rövid kurzusokat, hogy a tervek szerint az angolon kívül végre más nyelveken is folyik majd a képzés.

Szintén a nyelvi nehézségek leküzdését, valamint a még hatékonyabb együttműködést kívánja elősegíteni az eTwinning Csoportok létrehozása, ahol a résztvevők érdeklődési körüknek megfelelően csatlakozhatnak egy-egy tetszőleges témához. Mivel a csoportokban olyan kollégák dolgoznak együtt, akiknek érdeklődési körük hasonló, így a közös munka egyszerűbb, könnyebb lehet majd, és segít a résztvevőknek minél több személyes kapcsolatot kialakítani egymással.

A görögországi szakmai műhely nyilvánvalóvá tette, hogy az eTwinning sikere továbblépést sürget, s még inkább motiválni kívánja Európa iskoláit, pedagógusait és tanulóit, hogy egy óriási és példa nélkül álló közösségi hálózat aktív tagjai legyenek.

A találkozó és az eTwinning igazi lényegét Egri Józsefné, az Észak-Alföldi régió képviselője fogalmazta meg:
 "Az eTwinning számomra kinyitotta Európa kapuját. Mára az életem részévé vált, nap mint nap üzeneteket váltok a külföldi kollégákkal, kapcsolatokat építek.  Fantasztikus élmény volt számomra, hogy találkozhattam a sok lelkes pedagógussal nemre, korra és szakra való tekintet nélkül, akik aktívan tevékenykednek évek óta az eTwinningben. Eddig is úgy gondoltam, hogy az oktatási intézmények számára az eTwinning egy kitörési lehetőség, de most már teljesen biztos vagyok benne. Fontosnak tartom, hogy mi pedagógusok rádöbbenjünk, hogy nem csak Magyarország, de Európa polgárai is vagyunk. Ebben a szellemben kell nevelnünk diákjainkat, hogy nyitottak legyenek más nemzetek kultúrája iránt és az iskolában megtanult nyelveket bátran használják, teremtsenek kapcsolatokat európai diákokkal.”

-Egri Józsefné, Kiss Mónika, Varga Krisztina-

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek