Interjú a Chocolate Team vezetőjével
Simon Tamás
2009/06/08 16:12
775 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A csapatról, a közös munkáról és a versenyről Borbély Ritát, a Chocolate Team vezető tanárát kérdeztük.

„A Chocolate teamet – mint a legjobb dolgokat –, az élet rendezte meg. Tavaly is indult az iskolánkból egy csapat a ThinkQuest versenyen Román Ildikó vezetésével. Ők a magyarországi versenyen a 10. helyen végeztek. Mivel a gyerekek el voltak keseredve az eredmény miatt, Ildikó mindenkinek vett egy tábla csokit ajándékba. Innen jött az ötlet, hogy mi lenne, ha legközelebb a csokiról készítenének honlapot. Elnézve a többi nyertes pályázatot, a miénk nem éppen azok közé tartozik, amik az emberiség sorsát alapjaiban érintő témát dolgoznak fel, mégis nagy kedvünk volt ezzel foglalkozni, mert a csokit mindenki szereti, mindenkinek a kényeztetés, jutalmazás, a boldogság pillanatai kapcsolódnak hozzá. Egyszerűen úgy gondoltuk, hogy jó érzés lesz ezzel foglalkozni.

A versenyre a tanév elejétől fogva készültünk. Mikor megvolt a téma nekifogtunk az anyaggyűjtésnek, könyveket, kiadványokat, internetes oldalakat kutattunk fel. Volt köztünk olyan is, aki meglátogatta a Szerencsi csokoládégyárat, ott képeket és interjút is készített, meglátogatta a Csokimúzeumot. Egy másik tanuló felmérést és statisztikát készített az iskolánkba járó gyerekek csokievési szokásairól. Ötletbörzét tartottunk, ahol mindenki elmondhatta, hogy Ő milyennek képzeli a honlapot, mi az, amit szívesen látna raja.

Megnézegettünk a korábban ebben a témában készült honlapokat, illetve a korábbi évek győztes munkáit. Kerestük, hogy ezekben mi volt jó és mi nem - mitől lett egy honlap különleges és átütő. Próbáltuk magunkat a látottakhoz mérni és elképzelni, hogy mit is kéne alkotnunk, ahhoz, hogy az élvonalba kerüljünk. Minden ötletet meghallgattunk, és azokat valósítottuk meg, amik mindannyiunkat izgalomba hoztak, vagy megnevettettek. Mikor volt már némi rálátásunk a témára és volt a tarsolyunkban egypár ötlet, akkor megterveztük az egész honlap vázát, szerkezetét, és ezt kezdtük kidíszíteni illetve megtölteni tartalommal.

Ekkor kezdődött az igazi munka, amikor ott kellett ülni a könyvek és a számítógép fölött hosszú napokat és heteket. Persze mindenkinek volt mellette ezer más elfoglaltsága, ami időnként érdekesebbnek tűnt, mint a weblapszerkesztés. A gyerekeket nagymértékben motiválta a győzelemmel együtt járó jutalom. Ott lebegett a szemük előtt a San Francisco-i út és egy álom-laptop. Ezt a folyamatos izgalmi állapotot, motiváltságot volt a legnehezebb fenntartani, mert mindenki elfárad egyszer. Ezeken az időszakokon Ildikó rendíthetetlen elkötelezettsége lendítette át a társaságot.

Egy ilyen projekt mögött nagyon sok munka van. Egy jó eredmény sosem csak úgy véletlenül szakad az ember nyakába. Elsősorban inspiráció kell, hogy tudjuk, mit akarunk csinálni, és hogyan. Ha ez megvan, akkor el lehet kezdeni ezen munkálkodni, nagy szorgalommal és kitartással. Mi eleinte hetente gyűltünk össze, megbeszéltük ki mit csinált, mi a következő feladat. A határidő közeledtével persze sűrűsödtek a találkozók és a tennivalók is. Mindig volt min javítani. Végül, amikor sikerült határidőre befejezni a projektet, a jól végzett munka örömét éreztük, és elégedettséget. Megtettük, ami tőlünk telt. Innen kezdve bizakodva bocsátottuk útjára a honlapt, és az megkezdte önálló életét.

Éreztük, hogy jól sikerült a munka, de amikor megtudtuk, hogy a nemzetközi mezőnyben is kiemelkedőnek értékelték a honlapunkat, néma csendben álltunk a megdöbbenéstől. Pár perc elteltével Misi megszólalt: "Hát, a filmekben szokott ilyen történni". Igen, de ennek a sztorinak, most mi lettünk a főszereplői. Mindannyiunk nevében mondhatom, hogy nagyon hálásak vagyunk azért, hogy mindennek a részesei lehettünk és lehetünk.

A verseny egy kiemelkedően nagy előnyének tartom, hogy csapatmunkában kell a gyerekeknek dolgozni. A csapatmunkában nem az egyéni érdekek és ambíciók dominálnak, hanem a közös cél. Mindenki beleteszi a csapat kosarába azt a kis ötletét, vagy tudását, amije van, de az eredmény sokszorosa annak, amit az ember belevetett, és egymagában el tudna érni. Ezt a tapasztalatot magukkal viszik a gyerekek és az élet minden területén tudják majd használni és kamatoztatni.

Ez a mostani siker nemcsak nekünk volt bátorító, hanem az egész iskola együtt ujjongott a sikerünkön. Azonnal jöttek a jelentkezők, a következő versenyszezonra máris több csapat szerveződött. A gyerekek nagyon lelkesek, mert látják, hogy nem elérhetetlen dolog kiválót alkotni. Ha az osztálytársa meg tudta csinálni, akkor neki is sikerülni fog. És szívemből kívánom, hogy így legyen. Bár mi voltunk az elsők, de ne mi legyünk az egyetlenek, hanem sokan kövessenek minket a jövőben.”

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek