Irány Katalónia!
Bodnár Gabriella
2009/07/30 13:20
1517 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
A budapesti Táncsics Mihály Kollégium létrehozott egy ösztöndíjat, melynek révén huszonhat diák utazhatott el a június 18. és 27. között Montseny-ben tartott katalán táborba. A programban korosztálytól, iskolától függetlenül a kollégium minden diákja részt vehetett, az ösztöndíj elnyeréséhez meg kellett ismerniük a spanyol nyelvet és a katalán kultúrát egyaránt. A kollégium fotós csapatáról már korábban is írtunk, amikor második helyezést értek el a Magyarországi eTwinning Versenyen.

Az Irány Katalónia! módszertanában egy kompetenciafejlesztő program. A kollégium adottságait kiaknázva a nyelvtanulást összekapcsolták a spanyol – katalán nemzet kultúrájának (történelem, földrajz, irodalom, gasztronómia, művészettörténet, filmtörténet, kultúrtörténet) megismerésével.

A programban korosztálytól, iskolától függetlenül a kollégium minden diákja részt vehetett. Fontos szempont volt a diákok és a tanárok motiválása, hogy minél többen kapcsolódjanak be a programba. Ennek eredményeképp az Irány Katalónia! program ösztönző ösztöndíj lett, mely a jól elvégzett munka eredményeképpen egy nyári katalán táborozást jelentett az ösztöndíjasoknak. A nyári tábor költségeit pályázati keretből finanszírozták, melyet tavaly ősszel az Oktatásért Közalapítvány írt ki kollégiumi diákprogramok szervezésére.

„A kultúrák közötti párbeszéd legtökéletesebb módja, ha a magyar és katalán diákok találkoznak és beszélgetnek egymással. Ezért még tavaly ősszel felvettük a kapcsolatot a Barcelonai Főkonzulátussal és kértük a segítségüket egy katalán középiskolai kapcsolat létesítésére. Így találtunk egymásra a badalonai szakközépiskolásokkal és tanáraikkal, akik éppen budapesti középiskolásokkal szerettek volna megismerkedni, mivel idén márciusban Magyarországra látogattak. A katalán est nagy vidámsággal telt, jó magyaros vacsorával és igazi házi túrós rétessel és persze tánccal és énekkel. Júniusban mi tettünk látogatást náluk és kóstoltuk meg az igazi katalán kosztot” mesélte Jó Andrea a program egyik ötletgazdája.

 A 2008 decemberében indult Irány Katalónia! – Ösztönző ösztöndíj résztvevőinek meg kellett felelniük bizonyos elvárásoknak. A nyelvórák, szemináriumok, közösségi és önkéntes munkák egy Indexben kapnak helyet, ami alapul szolgált az „Ösztönző ösztöndíj“ megajánlására.

A programra 51 diák jelentkezett, akik közül 26-an teljesítették maradéktalanul a követelményeket. Ők utazhattak el az ösztönző ösztöndíj révén a június 18. és 27. között Montsenyben tartott katalán táborba.

A programhoz kapcsolódóan tervezik a spanyol – katalán kultúra témában egy országos vetélkedő megszervezését. Továbbá szeretnék Spanyolország újabb régiójával (pl. Galícia - galego) folytatni a programot.

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek