A tanulás közösségi élmény
2012/05/24 08:00
2728 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Az eTwinning számos eszközzel segíti a közösségépítést. Ilyenek a felhasználói profilok, a belső levelező rendszer, az ismerősök keresése vagy a Tanári Szobák. A személyes eTwinning munkafelület eszközeinek köszönhetően minden eddiginél egyszerűbb projektpartnerekre találni.

online_tanulas

Az eTwinning egyik legnagyobb értéke, hogy biztos lehet benne, a projektpartnere, ismerőse, beszélgetőtársa Önhöz hasonlóan lelkes tanár.
Íme néhány tipp, melyek segítségével eTwinning tevékenységeit tovább gazdagíthatja:

Frissítse felhasználói profilját

Töltsön fel fényképeket és írjon bejegyzéseket a Naplójába. A tapasztalat azt mutatja, hogy minél színesebb a felhasználói profilja, annál nagyobb az esélye, hogy sikerül projektpartnert találnia, vagy olyan kollégákkal kerülhet összeköttetésbe, akikkel megoszthat különböző módszereket és projektötleteket. A naplóbejegyzésein keresztül elmesélheti a saját történetét, az iskolai tevékenységét, hogy az eTwinning program milyen változásokat hozott eddigi munkájába. Csatolhat képeket, videókat, prezentációkat, vagy linkeket is.

Keressen új ismerősöket

A Partnerkereső alkalmazással olyan tanárokat kutathat fel, akikkel közös az érdeklődési körül, talán mert ugyanazt a tárgyat tanítják, vagy azonos területen dolgoznak: mindig találhat olyan eTwinning résztvevőt, akitől tanulhat valamit. Akár értesítéseket is kérhet ismerősei tevékenységeiről.

Hálózatépítés hasonló gondolkodású kollégákkal

Akár az eTwinner keresőt használja, vagy csak mások ismerősei között böngészik, írjon hozzászólást az Önt érdeklő a bejegyzéséhez (vagy legalább jelezze, hogy a téma tetszik Önnek, egyetért vele). Így elindulhat a párbeszéd, illetve a további kommunikáció.

Hozzon létre egy Tanári Szobát, vagy csatlakozzon egyhez

Észrevette, hogy számos kolléga változatos témakörökkel kapcsolatos linkeket, ötleteket és elképzeléseket oszt meg? Nézze meg a személyes eTwinning munkafelület Tanári Szobák oldalát, ahol megnézheti, létrehozott-e már valaki Tanári Szobát az Ön szaktárgyához kapcsolódó témában, vagy esetleg olyan témával foglalkozik, amit Ön érdekesnek talál. Nézze meg, hogy vannak-e Önhöz hasonló eTwinning résztvevők és ossza meg elképzeléseit és gyakorlati tanácsait velük. Hogyha az eTwinning portálon nem találja meg amit keres, bármikor létrehozhat Ön is egy új Tanári Szobát, ahol moderátorként irányíthatja a beszélgetés és megosztás fonalát.

Kövesse az eseményeket az értesítések segítségével

Az eTwinning programban annyi minden történik, hogy bonyolultnak tűnhet nyomon követni minden eseményt.  Ezért érdemes feliratkoznia a Tanári Szobáiban zajló tevékenységek és az Ön ismerősi listáján szereplő személyek Naplóbejegyzéseinek követésére. Egyszerűen csak kattintson az „értesítések kezelése” hivatkozásra a személyes eTwinning munkafelület Főoldalán, és válassza ki, miről szeretne értesülni. Akár a Tanári Szobákban érkezett új üzenet, akár új bejegyzést tett közzé Naplójában egy ismerőse, időben értesülni fog róla. (Az értesítések a személyes munkafelület Főoldalának bal szélén található dobozban jelennek meg.)

Értesítések e-mailben

Tisztában vagyunk vele, hogy tanárként rendkívül elfoglalt és talán nem ér rá naponta belépni személyes munkafelületére, hogy áttekintse az új értesítéseket. Ezért tesszük lehetővé, hogy az értesítéseket az e-mail címére is kérhesse. Amennyiben feliratkozik, naponta elküldjük e-mailen az új értesítések kivonatát. Ha valami felkelti az érdeklődését, bejelentkezhet a személyes munkafelületre, és megtekintheti azt.

MIÉRT ÉRDEMES CSATLAKOZNI

Erősen hiszünk a „közösségi tanulásban”. Az eTwinning program egy hatalmas és dinamikusan fejlődő tanári hálózat, melyben óriási tudásanyag rejlik, és ennek Ön is részese! A megosztás tágítja a látókörét, megtudhatja, hogy mások hogyan birkóztak meg ugyanazokkal a kihívásokkal, amelyekkel Ön is szembesül, egyre gazdagabbak lesznek tanári tapasztalatai, röviden közösségalkotó tevékenység részesévé válhat.

(Forrás: etwinning.net)

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek