Krakkói eTwinning élmények
2016/12/19 22:46
978 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

Sallainé Tóth Mária beszámolója.

krakko-sallai

Az NSS lengyelországi csapata örömmel fogadta a többoldalú partnerkereső szemináriumra pályázatot nyert tanárokat Krakkóban, a Visztula partján álló Novotel Hotelben, 2016. október 20-23. között. 8 országból, mintegy 65 pedagógus részvételével, és a nagyon lelkes, lengyel csapat vezetésével zajlott le a program.

A rendezvény kiváló lehetőség volt arra, hogy a leendő projektpartnerek személyesen találkozhassanak egymással, hogy új projekteket vázoljanak fel, és indítsanak el más iskolákkal Európa-szerte. A szeminárium nagyszerű lehetőséget nyújtott arra is, hogy megismerkedjünk más kultúrákkal, más oktatási rendszerekkel, információt cseréljünk egymással, szélesítsük a látókörünket, idegen nyelvi kommunikációs készségeinket fejlesszük, hogy friss inspirációkat kapjunk. Továbbá az eTwinningben eddig végzett munkánkat megújulva, a legújabb innovációk, webes lehetőségek ismeretében folytassuk.

Azoknak a kollégáknak a pályázatait várták erre a programra, akik már kipróbálták az eTwinninget, de mindig többet, jobbat akarnak. Érdekli őket, hogy a tanulók hogyan tudják jó eséllyel növelni a saját, és az iskolájuk teljesítményét. Ez a Contact Seminarium lehetővé tette sikeres,- lengyel, francia és horvát,- eTwinning projektek megismerését a kezdetektől, a folyamaton át, a befejezésig. A workshopok során új eszközök, webes alkalmazások, lehetőségek sokaságát mutatták be nekünk. Végül új projekteket hoztunk létre, melyekkel az elkövetkező hónapokban foglalkozunk iskolánkban, osztályainkkal. A tanulók aktívan részt vehetnek ezekben a projektekben, sőt, a nagyobbak maguk is kitalálói lehetnek 1-1 részfeladatnak. A projektek eredményeit, a gyerekek munkáit különböző internetes alkalmazások felhasználásával, web2.0 eszközök bevonásával lehet megosztani az eTwinning portál Testvérterében (TwinSpace). Az interkulturális munka során a tanulók felfedezik, megismerik egymás kultúráját, országait, nyelvét, gyakorolják a problémamegoldást, csoportmunkában az együttműködést. Anyagokat hoznak létre (videót, posztert, konferenciát, fotókat), információkat, gondolatokat cserélnek, megosztanak és együttműködnek (chat, email). Az idegen nyelv (angol) használata révén a nyelvi kommunikáció fejlődése is borítékolható.
A szemináriumról magam is egy új projekt tervével érkeztem haza, melyet a saját osztályomból vállalkozó gyerekekkel fogunk megvalósítani. Először a tervezés, előkészítés feladataira kerül sor, majd januártól indul a projekt, melyben 2 lengyel, 1 máltai, 1 horvát és 1 magyar partner fog együtt dolgozni.

A szeminárium honlapján megtalálhatóak az eseményen elhangzott prezentációk, szekcióelőadások és jó gyakorlati példák:

Ajánlom minden kollégám figyelmébe a krakkóihoz hasonló eTwinning pályázati lehetőségeket, mert igazán kellemes élményekben, szakmai programokban lehet részünk, külföldre utazhatunk, európai kollégákkal találkozhatunk, mindehhez csupán egy angol nyelvű önéletrajzot, és egy kidolgozott, angol nyelvű projektötlet szükséges.

Itt megtalálja a Krakkói eTwinning Kontakt Szeminárium másik résztvevőjének beszámolóját is.

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek