Kreativitás és eTwinning: a prágai konferencia tanulságai
Lénárt Ágnes
2009/02/17 17:05
2657 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Az eTwinning konferencia idei ülését, február 13-15. között rendezték meg Prágában. A magyar standnál hazánk kulturális és gasztronómiai érdekességei mellett, a magyarországi iskolák is színes és érdekes bemutatókkal szolgáltak. A projektvideóktól kezdve a híres magyar borokig számos meglepetéssel várták a többi nemzet képviselőit. Az eTwinning olyan uniós kezdeményezés, amely arra ösztönzi az iskolákat, hogy hálózatokat alakítsanak ki egymással az interneten.

Utolsó frissítés ideje: 2009.02..24.

Az Európa-szerte mintegy 50000 regisztrált felhasználóval és egyre több résztvevő tanárral működő hálózat bizonyítja, hogy az érintettek új utakat térképeznek fel a tanítás és a tanulás fejlesztése, valamint megújítása terén. Az eTwinning konferencia ezévi ülését, február 13-15. között rendezték meg Prágában.

A konferencia fő témája a „Kreativitás és az eTwinning” volt, a felszólalók között pedig olyan személyiségeket találunk, mint Ján Figel’, az oktatás, képzés, kultúra és ifjúság európai tárcájának vezetője, valamint dr Edward de Bono, a laterális gondolkodás szakértője, a 2009-es Kreativitás és Innováció Európai Éve nagykövete. dr Bono a kreativitásról szóló előadása szinte minden résztvevőben mély nyomot hagyott. Volt, aki meghökkentőnek találta, volt, aki „nagy vihart kavarónak” jellemezte, de abban minden résztvevő egyetértett, hogy az egyik legérdekesebb előadások egyike volt.

A konferenciára az Educatio Kht. jóvoltából néhány tanár hazánkból is kiutazhatott. A legtöbben a rendezvény sokszínűségét dicsérték, illetve azt, hogy személyesen találkozhattak más nemzetek képviselőivel. Bepillantást nyerhettek a kultúrájukba, jövőbeli partnerekre bukkanhattak. Az országok standjainál számos iskola és képviseltette magát, CD-kkel, színes prospektusokkal és kisebb-nagyobb ajándékokkal várták az érdeklődőket.

A magyar standnál hazánk kulturális és gasztronómiai érdekességei mellett, a magyarországi iskolák is színes és érdekes bemutatókkal szolgáltak. A projektvideóktól kezdve a híres magyar borokig számos meglepetéssel várták a többi nemzet képviselőit.

A plenáris ülések mellett számos úgynevezett workshopon vehettek részt a tanárok, melyek gyakorlatorientált módon foglakoztak az eTwinning tevékenységek folyamatával, kiemelt helyen az IKT-s tevékenységek módszertanával, a partnerek közötti kommunikációval.
A résztvevők egytől egyik új projektötletekkel, partnerkapcsolatok lehetőségével tértek haza.

Néhány érdekes gondolat a konferenciáról

„Új ismereteket szerezni, kapcsolatokat teremteni, új ötleteket, gondolatokat megismerni indultam Prágába.” „A konferencia szerintem nagyon hasznos célt szolgált a kreativitás és innováció évében, ugyanis nagyon nagy szükségét látom annak, hogy az oktatás területén dolgozók – nemcsak tanárok – merjenek bátrak lenni, újítani, ötleteiket, még ha azok elsőre furcsának is tűnhetnek, megvalósítani.”
Spindlerné Tóth Zita

„Nagy élmény volt, hogy ilyen sokféle emberrel találkoztam és beszélhettem.
Érdekes volt látni, tapasztalni, hogy az emberek az eltérő kulturális hátterük miatt, mennyire különböző véleménnyel rendelkeznek. Éppen ezért volt nagyszerű itt találkozni és megpróbálni megtalálni a közös nevezőt.”
„Sok project meghívással tértem haza, nemcsak számomra, hanem kollegáim számára is.”
 Deákné Vass Bernadett

Azzal a céllal indultam el Prágába, hogy nyissak Európa irányába, és ezt a felfogást és sokféleséget haza hozzam, és átadjam a diákjaimnak és kollégáimnak.”
Jó Andrea

„Minden ország igyekezett bemutatni iskolái tevékenységét, projektötleteit, és még a specialitásokból is ízelítőt adott. Büszkék voltunk a magyar standra, mivel az általunk hozott iskolai ismertetőkön, képeken kívül a hazai NSS munkatársai is nagyszerű ajándékokat hoztak / CD tartó, labdák, bőrönd címke/ ami nagyon népszerű volt a vendégek körében.”
„Az eTwinning a legnagyobb tömeget mozgató EU kezdeményezés az oktatásban.”
Bocsok Józsefné

„Megerősítést kaptam arról, hogy érdemes új dolgokat elkezdeni. A sok beszélgetés során, új ötletekkel, tanácsokkal láttak el a tapasztaltabb kollégák.”
„Minden lehetséges, csak kell hozzá egy ötletes projekt, együttműködő testvériskolák, kreatív diákok és innovatív tanárok. Nagyon örültünk, hogy az egyik honfitársunk ott állhatott a díjazottak között.”
Péter Ágnes

„Felüdítő volt, hogy ilyen sok európai országból voltak ott kollegák, akiknek érezhetően az volt a legfontosabb, hogyan is lehetne élvezetesebbé, változatosabbá és modernebbé tenni a diákokkal való foglalkozást. Végig úgy éreztem, hogy a gyerekek állnak a központban. Nem üres elméleti előadásokat hallgattunk, hanem hasznos, a gyakorlatban is felhasználható ötleteket kaptunk.”
Baumgartner Szilvia

„Egy-egy sikeres eTwinning projekt bemutatásával módszertani ötleteket adtak át a gyakorlott projektalkalmazók. A plenáris üléssel összhangban a kreatív gondolkodás fejlesztési lehetőségeit kutatva interaktív gyakorlatokat folytattunk.”
„A magyar kiállító stand is széles körben népszerűsítette az ország kulturális, gasztronómiai érdekességeit, a delegáció tagjai által képviselt régiók és intézmények nyomtatott kiadványaival, ajándéktárgyaival.”
Somogyiné Lakatos Andrea

A magyar csapat A magyar stand

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek