Kultúrák Közötti Kommunikáció Nemzetközi Személyközpontú Találkozó
2013/07/09 15:36
2258 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A kiemelkedő amerikai humanisztikus pszichológus, Carl Rogers nevével fémjelzett személyközpontú szemlélet világszerte nagy hatással volt a segítő szakemberekre, a lelki betegek gyógyítására, a pedagógiai gyakorlatra, a hatékony vezetői stílusról vallott elképzelésekre, az orvos-beteg kapcsolatra, és az egyes személyek életére.

2013. július 15-21. között – 1984-óta ötödik alkalommal – nemzetközi személyközpontú találkozót szerveznek Pécsett.

  • Hol a helyem a világban?
  • Miben különbözünk, miben hasonlítunk?
  • Kell-e az, hogy egyetértsünk?
  • Számít-e az önismeret?
  • Hogy lehetek jobb terapeuta/pedagógus/orvos/szociális munkás/ szülő– hogy lehetek jobb ember?

Ilyen, és ehhez hasonló kérdésekre kereshetik a válaszokat a találkozó résztvevői Carl Rogers humanisztikus megközelítésének szellemében.

kult-kozt-komm-520

A kiemelkedő amerikai humanisztikus pszichológus, Carl Rogers nevével fémjelzett személyközpontú szemlélet világszerte nagy hatással volt a segítő szakemberekre, a lelki betegek gyógyítására, a pedagógiai gyakorlatra, a hatékony vezetői stílusról vallott elképzelésekre, az orvos-beteg kapcsolatra, és az egyes személyek életére.

1984-ben és 86’-ban Szegeden Carl Rogers és munkatársai közreműködésével átütő erejű egyhetes személyközpontú találkozó zajlott le. 2009-ben és 2011-ben arra keresték a választ, hogy kik vagyunk mi: pedagógusok, pszichológusok, orvosok, vállalatvezetők, diákok, szülők ma, a XXI. században és hogy mit jelent a személyközpontú megközelítés.

Hagyomány született. Ezek az összejövetelek – csak úgy, mint hajdanán az 1984-es csoportélmény – sok résztvevő életében sorsfordító eseménynek bizonyultak: megérezhették a szabadság lelkesítő ízét és az ezzel együtt járó felelősséget egyaránt.

A hazai és külföldi facilitátorok segítségével megtartandó összejövetel elsősorban tapasztalati tanulásra nyújt lehetőséget: a személyközpontú megközelítésről sok minden megtudható könyvekből, de „elsajátításához” saját élményre van szükség. 2013 nyarán rendkívüli lehetőség kínálkozik ilyen „saját élmény” megszerzésére.

A személyközpontú csoportok sajátossága, hogy a résztvevők – „vezető” helyett a csoportfolyamatokat serkentő (de teljes értékű résztvevőként jelen lévő) facilitátorok segítségével –, minimális keretek mellett, szabadon találkozhatnak: kétségeik, félelmeik, érzéseik fel- és elismerésén, felmutatásán keresztül. Ezek az intenzív csoportélmények alkalmasak arra, hogy közelebb kerüljenek önmagunkhoz és egymáshoz, meglássák a másikban a hasonlót, de megtanuljanak békében egyet-nem- érteni is. A szabadon kibontakozó kis- és nagycsoportos önismereti élmények mellett a témacsoportokban a társadalmi feszültségek forrására, a segítő foglalkozásúak munkájához kapcsolódó kérdésekre, az egyén útkeresésére vonatkozó témákat dolgoznak fel.

A jelentkezés menetéről, és további tudnivalókról a találkozó honlapján találhatnak bővebb információt.

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek