Lettországi eTwinning találkozó
2015/05/28 12:16
1676 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

2015. április 23 – 26 között partnerkereső találkozót szerveztek Lettországban, óvodapedagógusok  számára. Nagy örömömre szolgált, hogy a Magyarországot képviselő két óvodapedagógus közül én lehettem az egyik.

Repülőgéppel utaztunk Varsón kersztül Lettország fővárosába, Rigába. A repülőtéren vártak ránk a helyi szervezők. A francia és a portugál csapattal már a buszon ismerkedhettünk.

A partnerkereső találkozónak a Rigától 50 km-re fekvő, Sigulda nevű kisváros adott otthont. A találkozón 10 ország kb. 40 óvodapedagógusa vett részt.

Első este gálavacsorát szerveztek, ahol ismertették a következő napok programját. Másnap reggel ellátogattunk a 2012-ben Európa Díjat nyert Priekulu-i óvodába.

A buszon a szervezők kérésére senki sem ülhetett a saját országából érkezett kollágája mellé - ami nagyon jó ötletnek bizonyult -, így az út során  több lehetőség adódott egymás megismerésére. Az óvodában először a gyerekek zenés – dalos előadását nézhettük meg, majd az óvoda vezetője, valamint  görög partnere bemutatták eTwinning projektekjeiket. Sok ötletet kaptunk a  sikeres együttműködéshez. Az előadás után bepillanthattunk az óvoda mindennapi életébe, megnéztük a csoportszobákat, melyek hasonlóak a magyarországi csoportszobákhoz, egyetlen lényeges különbséggel: a falakon az ABC betűi sorakoznak. Az óvoda udvara és környéke nagyon szép, mivel egy erdő van mellette, így a gyerekeknek sok lehetőségük van kinn tartózkodni a szabad levegőn.

lett1

Ezután ellátogattunk a történelmi Cesis városába, ahol megebédeltünk és várlátogatáson vettünk részt.

A szálláshelyre visszatérve nem ért véget a nap, hanem elkezdődött a komoly munka: megismerkedtünk egymás projektötleteivel, a hasonló téma iránt érdeklődő pedagógusok eTwinning csoporttá alakultak. Az én környezetvédelemhez kapcsolódó tervemet két portugál óvónő találta az óvodásaihoz közel állónak.

lett2

Másnap délelőtt megismerkedtünk az eTwinning portállal, a projektek regisztrálásának folyamatával, a TestvérTér használatával és néhány Web2.0 alkalmazással, melyek színesíthetik a közös munkát. Ezután minden csoport elkezdhetett dolgozni a saját tervén, míg el nem jutottunk addig, hogy az immár kész projektünket regisztrálhattuk. A mi Smiling Planet című projektünk célja: azoknak a szokásoknak, szabályoknak, viselkedési formáknak a megalapozása és azoknak a képességeknek a tudatos fejlesztése, amelyek megismerésével a gyemekek később környezettudatos felnőtté válhatnak. Minden csoport bemutathatta projektjét, majd oklevelet is kaptunk a partnerkereső találkozón való részvételről.

Ezután gálavacsorával zárult a konferencia és meglepetésként a vacsora végén közösen fogyasztottuk el az eTwinning 10. évfordulójára készült hatalmas tortát.

Másnap néhány kellemes órát töltöttünk Rigában városnézéssel, sok élménnyel és barátsággal gazdagodva búcsúztunk el egymástól.

E néhány nap alatt olyan közel kerültem projektpartnereimhez, hogy azóta is rendszeres e-mail és chat kapcsolatban állunk, pedig a közös munkát csak novemberben fogjuk elkezdeni.

Szépné Vinczencz Katalin
óvodapedagógus
Rákosmenti Csicsegő Óvoda

                                                                 

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek