Magyar győztest hirdettek a prágai konferencián
Lénárt Ágnes
2009/02/18 15:18
1968 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Magyar közreműködéssel létrejött projekt nyerte el a 2007/2008-es tanév legjobb eTwinning-projektje címet a 16-19 évesek korcsoportjában. A nyertesek meghívást kaptak a görögországi eTwinning Táborba.

Az Európa-szerte mintegy 50 000 regisztrált felhasználóval és egyre több résztvevő tanárral működő eTwinning hálózat bizonyítja, hogy az érintettek új utakat térképeznek fel a tanítás és a tanulás fejlesztése, valamint megújítása terén. A konferencia idei ülésén, melyet február 13-15 között rendeztek meg Prágában, az Európai Bizottság díjakkal jutalmazta a kimagasló iskolai eTwinning projekteket.

A konferencia előestéjén Figel' biztos a következő magyarázatot adta az eTwinning 2009-ben játszott fontos szerepére: „2009 az innováció és a kreativitás éve, így különösen alkalmas arra, hogy megünnepeljük az eTwinning program, mint az oktatásban megnyilvánuló kreativitás egyre növekvő sikerét. Támogatnunk kell az oktatásban jelentkező innovatív megközelítéseket, hogy javíthassuk Európa iskolarendszereinek minőségét és hatékonyságát, és segítsük a fiatal európaiakat felkészülni a jövő társadalmára és gazdasági rendszerére.”

A konferencia csúcspontja az a díjátadó ünnepség volt, amely során a 2007/2008-es tanév legjobb eTwinning-projektjei közül tíz átvehette a neki járó elismerést. Öt kategóriában került sor díjátadásra, ezek közül három életkor szerinti (4-11, 12-15, 16-19 évesek korcsoportja), egy ismereti terület szerint (matematika és természettudományok), míg az ötödik kategória, melynek különdíját a francia soros elnökség szponzorálja, a francia nyelvhasználat legjobb projektjének szól.

A magyar részvétellel létrejött projekt a 16-19 évesek kategóriájában bizonyult a legjobbnak. A The Pizza Business Across Europe elnevezésű projektben hazánkból Margittay Lívia, a nyíregyházi Sipkay Barna Kereskedelmi, Vendéglátóipari, Idegenforgalmi Középiskola, Szakiskola és Kollégium tanára és csapata dolgozott együtt a külföldi partnerekkel. A munka két részből állt. Először azt vizsgálták, hogy az elmúlt ötven évben, hogyan változtak étkezési szokásaink, illetve miként alakult át ételeink ízvilága. A második fázisban a diákok beindították saját virtuális vállalkozásukat.

A projektről további információkat az alábbi weblapokon talál

A zsűri az értékelésnél elmondta: A projekt kétség kívül nagy hatást gyakorolt mind a résztvevő, mind az eTwinnig közösségre. A diákok feladatainak nagy része gyakorlati munkával járt, így megismerhették a projekt folyamatát az ötleteléstől egészen a tényleges megvalósításig. A gyakorlatias oktatás egy újfajta szemléletmód, ami ebben az esetben jelesre vizsgázott.

A többi kategória nyertes projektjei

A zsűri tagjai több mint 500 beérkező projektet értékeltek innovatív jellege, tananyagba való beilleszthetősége, az együttműködésre ösztönző hatása, az információtechnológiai és kommunikációs eszközök kreatív használata alapján.

A nyertesek az áprilisi, Görögországban tartandó eTwinning Táborba kaptak meghívást, kivéve a francia kategória győzteseit, őket franciaországi tanulmányi ösztöndíjjal jutalmazták.

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek