Megújult munkafelület várja az eTwinningezőket
2010/10/04 00:00
3064 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.

A személyes eTwinning munkafelület az a hely, ahol minden elkezdődik, és ahová érdemes rendszeresen benéznie. Itt megtalál minden olyan eszközt, amire szüksége lehet, továbbá információkat és értesítéseket is - pl. aktuális nemzeti szintű képzésekről vagy az európai szintű Oktatási Eseményekre való jelentkezési határidőkről. Ismerkedjen meg az újdonságokkal és a változásokkal!!

twinning

Mi változott?

Az új személyes eTwinning munkafelületen kibővült a közösségi funkciók és a közösségépítést szolgáló lehetőségek köre, azonban reméljük, a felhasználók örömmel nyugtázzák majd, hogy mindez a felület gyökeres megváltozása nélkül történt. Ezért nem kell aggódnia akkor sem, ha már megszokta a régi személyes eTwinning munkafelületet – továbbra is könnyen el fog tudni igazodni.

Főoldal

A Főoldal egyik újdonsága egy olyan kommunikációs felület, melyen a felhasználók a Központi Szolgáltatópont (CSS), illetve a Nemzeti Szolgáltatópontok (NSS) által közzétett különböző információkat és értesítéseket találhatnak. Így amint belépnek személyes munkafelületükre, azonnal tájékozódhatnak a legfrissebb hírekről, a közelgő határidőkről, a képzési lehetőségekről stb.

A felhasználók közvetlenül az új Főoldalról érhetik majd el a vadonatúj Tanári Szobákat, továbbá innen kapcsolódhatnak az Oktatási Eseményekhez és az eTwinning Csoportokhoz is. Végül, a belső levelező rendszer változatlanul a Főoldalról lesz elérhető.

Profil

Ön akár tapasztalt résztvevője az eTwinning programnak, akár még kezdő, a személyes eTwinning munkafelület Profil oldala az Ön számára is a lehető legjobb hely a közösségi tevékenységek megkezdésére! Mindenképpen érdemes ide feltöltenie magáról egy fényképet, illetve egy rövid bemutatkozást, melyben ismertetheti szakmai érdeklődési köreit, leírhatja, hogy az eTwinning tevékenységekben való részvételtől mely készségei fejlődését várja, mely területeken érzi kiemelkedőnek szakértelmét stb.

A személyes munkafelület Profil oldala továbbra is ellátja minden korábbi funkcióját. Az Önnel kapcsolatos legfontosabb információk – többek között iskolájának neve, diákjainak kora, illetve az Ön által ismert idegen nyelvek – a „Magamról” elnevezésű felületen lesznek megtekinthetők. A korábbi „Üzenőfal” (ahol a portál regisztrált felhasználói üzeneteket hagyhattak egymásnak) és az „Én is” (ahol a felhasználók jelezhették érdeklődésüket a profil tulajdonosának projektötletei iránt) dobozok feladatait egy összevont felület, a vadonatúj „Én és az eTwinning: Naplóm” elnevezésű felület látja majd el.

A napló felületén a profil látogatói már nemcsak a projektötletekhez, hanem minden egyéb bejegyzéshez is írhatnak hozzászólásokat. Jó tudni: a napló célja az, hogy Ön megoszthasson különböző információkat kollégáival, és ők hozzászólhassanak az Ön által publikáltakhoz. Az eTwinning Napló tehát nem olyan nyilvános üzenőfal, mint amilyenekkel más közösségi oldalakon (pl. a Facebookon) találkozhatnak.

Én és az eTwinning: Naplóm

Csak Önön múlik, hogyan hasznosítja a Naplót! Rögzítheti benne saját, az eTwinning program keretein belül megvalósított szakmai fejlődésének állomásait, az Ön által elsajátított új készségeket vagy akár legérdekesebb új ismereteit. Megoszthat kollégáival olyan linkeket, amelyeket érdekesnek vagy inspirálónak talált, továbbá feltölthet különböző dokumentumokat is (pl. prezentációkat vagy óraterveket). Ha szeretné anyagait a tágabb eTwinning közösséggel is megosztani, elérhetőve teheti azokat közvetlenül a Segédanyagok oldalról is.

Természetesen nem csak sikerekben van részünk, de naplójában bátran beszámolhat az eTwinning tevékenységei vagy mindennapi tanítási gyakorlata során átélt nehézségekről is. Előfordulhat, hogy kellemes meglepetés éri, mert lehet valahol egy tanár, aki tudja a megoldást éppen az Ön problémájára! A naplót azért is érdemes vezetnie, mert így lehetőséget ad európai kollégáinak arra, hogy jobban is megismerjék Önt, és a magukéhoz hasonló érdeklődési területeket vagy közös vonásokat találjanak. Emellett az eTwinning programban részt vevő többi tanár hozzászólásokat írhat az Ön naplóbejegyzéseihez, így beszélgetést kezdeményezhetnek Önnel.

Tanári Szobák

A Tanári Szobák olyan online felületek, ahol az eTwinning portál regisztrált felhasználói találkozhatnak egymással, és bármilyen őket érdeklő témákról beszélgethetnek. Minden szobában más-más témáról folyik a beszélgetés. Minden Tanári Szoba két hónapig használható, ennek leteltével azonban a felhasználók igény szerint további két hónappal meghosszabbíthatják a szobák érvényességét. Amennyiben négy hónap elteltével még mindig élénk beszélgetések zajlanak egy szobában, és felhasználói a jövőben is szeretnék tartani egymással a kapcsolatot, érdemes megfontolniuk, hogy közös munkájukat ne folytassák-e egy eTwinning Csoport, vagy egy regisztrált projekt keretein belül.

Az eTwinning program bármely regisztrált résztvevője létrehozhat Tanári Szobákat, igényelheti azok létrehozását, vagy elfogadhat meghívásokat már létező Tanári Szobákba. A Tanári Szobák létrehozásához nincs szükség hivatalos jóváhagyásra. Az új szobát nyitó személynek csupán egy nevet kell adnia a szobának, röviden bemutatnia annak célját, továbbá megadnia a szoba kommunikációs nyelvét, illetve néhány tematikus címkét, amelyek mások számára is jelzik a szobában folyó megbeszélések témáját. A Központi Szolgáltatópont is nyit majd Tanári Szobákat, amelyekbe bárki bármikor betérhet.

A megbeszéléseknek nem lehet illegális, immorális vagy etikátlan témája. Amennyiben Ön létrehoz egy Tanári Szobát, az ott zajló beszélgetések felügyelete az Ön felelőssége. Néhány lehetséges téma: a résztvevők által tanított tantárgyakhoz kapcsolódó kérdések; a tanárok nehézségei iskoláikban; egy meghatározott digitális eszköz használata; szakmai látogatások megszervezése; projektötletek stb. Biztosak vagyunk benne, hogy Önök még számtalan egyéb javaslattal állnak majd elő!

eTwinner keresés

A személyes munkafelület korábbi Partnerkeresés oldalát egy új felület váltja fel, az eTwinner keresés. A névváltoztatást a kereső eszközök továbbfejlesztése mellett az is indokolja, hogy ezen a felületen a felhasználók mostantól nemcsak projektpartnereket kereshetnek, hanem olyan ismerősöket is, akikkel a projektmunkától független szakmai közösségépítés céljából tartják majd a kapcsolatot.

Új ismerősök kereséséhez használhatja az összetett keresőt (melynek segítségével különböző szempontok szerint végezhet kereséseket), vagy elolvashatja a fórumban publikált üzeneteket. Az új személyes munkafelületen már négy fórumot alakítottunk ki a korábbi egy helyett, annak érdekében, hogy a felhasználóknak ne kelljen számukra irreleváns üzeneteket is végigolvasnia. A négy fórumból három egy-egy korcsoporthoz kötődik, melyek a következők: a 4-11 éves (az iskolai előkészítőtől nagyjából az alsó tagozatos általános iskolai oktatás végéig), a 12-15 éves (az alsó-középfokú oktatástól a felső-középfokú oktatás első éveiig), és a 16-19 éves korosztály (a középfokú oktatás utolsó évei). A negyedik fórum kifejezetten azon – bármilyen oktatási szinten dolgozó – tanárok számára lesz fenntartva, akik Comenius iskolai együttműködési projektekhez keresnek projektpartnereket. Ezért kérjük, mostantól ügyeljen arra, hogy a megfelelő fórumokba írja üzeneteit!

Projektek

Ezen az oldalon keresztül továbbra is elvégezhet minden feladatot, ami felmerülhet a projekt kezdetétől egészen a végéig: a projekt regisztrálásától kezdve a projektpartnerekkel kapcsolatos teendőkön és a projektmunka lebonyolításán át egészen a projekt lezárásáig. Változatlanul innen lesznek elérhetők a projektek TestvérTerei, ahol diákjai közös munkát végezhetnek, illetve a Projektnaplók, melyek felületén Ön és projektpartnerei beszámolhatnak egymásnak eredményeikről és tevékenységeikről.

Mindezek mellett ezen az oldalon mostantól az összes aktív eTwinning projekt között is böngészhet. Így ez az oldal akkor is kiváló kiindulópont lehet, ha inspirációra vagy ötletekre lenne szüksége.

Segédanyagok

A Segédanyagok felületet továbbfejlesztettük annak érdekében, hogy a felhasználók könnyebben megtalálhassák, amit keresnek. Ezen az oldalon kereshet a projektjei során felhasználható segédanyagokat az eTwinning program több résztvevője által feltöltött anyagok között, vagy feltöltheti, rendszerezheti és szerkesztheti az Ön által létrehozott segédanyagokat. Emellett minősítheti a mások által feltöltött anyagokat (ami igen hasznos közösségi funkció), vagy megtekintheti az ezen az oldalon ajánlott külső segédanyagokat és forrásokat is.

Most Önön a sor!

Amennyiben Ön csak nemrég csatlakozott az eTwinning programhoz, több különböző módon kezdhet hozzá az eTwinning tevékenységekhez:

  • Vegyen részt a különböző témákkal kapcsolatos megbeszéléseken a Tanári Szobákban
  • Figyelje az Oktatási Eseményekkel kapcsolatos híreket és értesítéseket
  • Járjon utána, jelenleg milyen eTwinning Csoportok működnek
  • A Profilján keresztül folytatott közösségi tevékenységekkel gazdagítsa szakmai életét
  • Az eTwinner keresés oldalon keressen új ismerősöket, akikkel hasonló az érdeklődési körük, és akik a jövőben talán szívesen folytatnának Önnel közös munkát

Ismerjen meg érdekes tanítási módszereket és projekteket a Segédanyagok oldalon

  • Amennyiben Ön már tapasztaltabb az eTwinning tevékenységek terén, íme néhány dolog, amit kipróbálhat:
  • A Profil oldalon található napló segítségével ossza meg kollégáival, mi mindent tanult, milyen eredményeket ért el és milyen anyagokat hozott létre eTwinning tevékenységei során
  • A Segédanyagok oldalra töltsön fel olyan óraterveket, vagy a projektjei során összegyűjtött olyan adatokat, amelyekről úgy gondolja, hogy mások számára is hasznosak lehetnek

Folytassa a portál összes közösségi eszközének felfedezését!

(Forrás: etwinning.net)

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek