Nemzetközi sikerek az Orczy István Általános Iskolában
Lénárt Ágnes
2009/02/03 12:52
1776 megtekintés
A cikk már legalább egy éve nem frissült, az akkor még aktuális információk lehet, hogy mára elavultak.
Már több mint két éve dolgozunk együtt olasz partnerünkkel eTwinning projektünkön. Az eTwinning egy olyan program, amelynek segítségével interneten működhetnek együtt, alakíthatnak ki testvériskolai kapcsolatot európai intézmények. A mi iskolánk partnere a Sienahoz közel, Casole D' Elsaban található Scuola Secondaria di primo grado "Arnolfo Di Cambio".

Az Olasz Kultúra Hete (La Settimana della Cultura Italiana) 

Munkánkkal (Sharing our World- Condividere il mondo) számos elismerést, díjat kaptunk. Egyik legutóbbi a Europian Quality Label, amelyet olyan projektek nyerhetnek el, amelyeket a közreműködő országok nemzeti irodái egyaránt kiemelkedőnek nyilvánítanak. A program koordinátorai: Laura Maffei és Kiss Mónika.

Az elvégzett munka és sikerek után úgy gondoltuk, szeretnénk egy programokkal teli héten megismertetni városunk lakóival barátaink régióját, kultúráját. Több mint hatvan vendég érkezett hozzánk Olaszországból, köztük Luigi Sebastiani, Siena tartomány oktatási vezetője. Ellátogatott hozzánk Anna Maria Cotoloni, igazgató, az iskola pedagógusai, diákjai. Az eseményről beszámolt az olasz "La Nazione" című lap, amely a gyerekeket a kultúra közvetítőjeként, nagykövetekként írta le, jelezve a rendezvény fontosságát.

A programok sokrétűek voltak. A szegedi Olasz Kulturális Központban kiállítás volt, ahol jellegzetes termékeket, kristályokat és egy nagyon szép, Madonnát ábrázoló képet lehetett megtekinteni. Meghallgathattuk partnereink előadásait iskolájuk környezeti nevelési- és művészeti programjáról. Igazi élményt jelentett Graziella Vecchieschi művészettörténeti előadása, aki középkori festmények titkait próbálja megfejteni.

A bemutatók után a közönség olasz ételeket, borokat kóstolhatott meg. A diákok is készültek produkciókkal. A Petőfi Sándor Művelődési Házban színházi előadást láthattunk, melyet még színesebbé tettek a szereplők gyönyörű jelmezei valamint az a lelkesedés, amellyel az olasz diákok bemutatták a Ricorditi di me című művet. A színdarabot iskolánk olaszul tanuló diákjainak és az 1. a osztályosoknak -már hagyományos- karácsonyi ünnepsége követte. Itt kaptak elismerést azok a kisdiákok is, akik az országos kreatív eTwinning versenyen helyezést, értékes díjakat nyertek. A gyerekek arról a szép barátságról rajzltak, ami összeköt bennünket az olasz diákokkal, pedagógusokkal.

A kulturális hét záró rendezvénye az a karácsonyi koncert volt, amit az olasz gyerekek adtak a kiskundorozsmai templomban.  Az elhangzott dalok, a 4. osztályos tanulóink tánca, versei, a szép gondolatok és orgonaszó még ünnepibbé tették az adventi Karácsony várást. Vendégeink a sok rendezvény mellett ismerkedtek városunkkal. Jártak a Városházán, a Reök- palotában, ellátogattak Ópusztaszerre és a Parlamentbe is.

Meghívást kaptunk Olaszországba, hogy megrendezzük a Magyar Kultúra Hete programjait. Szeretnénk köszönetet mondani mindenkinek, aki segítette programunk megvalósulását.

eTwinning info

Bemutatkoznak az eTwinning nagykövetek Az eTwinning program magyarországi képviseletében nyolc nagykövet segíti az érdeklődők munkáját.
eTwinning Nagykövetek csoport a Közösségben Moderált csoport a szakmai közönség számára.
eTwinning HelpDesk A csoport célja, hogy szakmai, technikai segítséget nyújtson az eTwinning program résztvevőinek.
e3 A projekt célja egy eTwinning Pedagógiai Műhely létrehozása, ahol a résztvevők egy projektötlet kidolgozásán munkálkodnak.

Untitled Document

Info és elérhetőségek